Connect with us

Naši u svijetu

Narodna Republika Donjeck proglasila neovisnost od Ukrajine

Objavljeno

-

U istočnom ukrajinskom gradu Donjecku, grupa proruskih aktivista u ponedjeljak je proglasila neovisnost njihove regije od Kijeva, nakon što su prosvjednici tijekom noći upali u zgradu lokalne vlade.

Masovni prosvjedi protiv novog ukrajinskog čelništva počele su miroljubivo u nedjelju, ali je situacija brzo eskalirala u nasilnu.

Proruski demonstranti zauzeli su zgradu lokalne vlade, uključujući i sjedište ukrajinske službe sigurnosti, i proglasili su stvaranje Narodne Republike Donjeck, prenosi Russia Today.

Ukrajinska policija i snage sigurnosti nisu intervenirali, iako su dužnosnici u Kijevu zaprijetili kaznama prosvjednicima.

U ponedjeljak u 12.20 sati po lokalnom vremenu na sjednici Narodnog vijeća Donbassa (regije Donjecka) jednoglasno je usvojena deklaracija o formiranju nove nezavisne države – Narodne Republike Donjeck.
Vijeće se proglasilo jedinim legitimnim tijelom u regiji dok ostale regije na jugoistoku Ukrajine ne održe referendum, koji je zakazan za ne kasnije od 11. svibnja.

Vijeće u Donjecku obratilo se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, tražeći od njega da razmjesti privremene mirovne snage u tu regiju.

Mitinzi u znak podrške federalizaciji Ukrajine nastavljeni su u brojnim gradovima na jugoistoku Ukrajine. Na tisuće građana pridružilo se prosvjedima, zahtijevajući najbržu moguću federalizaciju zemlje.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas