Pratite nas

Događaji

Naša pobijena braća jesu poškropila su svojom krvlju ovu zemlju kako bi zalili naše sjeme vjere

Objavljeno

na

Večeras je u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu nastavljen molitveni program »X. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca« u prigodi 75. obljetnice njihova ubojstva. Molitva krunice uobičajeno je započela u 17.30, a zatim je u 18.00 uslijedila sv. misa zadušnica koju je predslavio don Filip Kucelin, postulator postupka mučeništva »Don Eugen Šutrin i drugovi«, uz sumisništvo vicepostulatora fra Miljenka Stojića i fratara iz širokobriješkog samostana. Prostrana samostanska crkva bila je ispunjena vjernicima.

Misna čitanja čitali su članovi Franjevačkog svjetovnog reda Široki Brijeg. Na sv. misi je pjevao zbor Sv. Ivana Krstitelja iz područne crkve u Knešpolju pod ravnanjem Marka Salavarde.

Don Filip je u propovijedi istaknuo sljedeće. »Crkva i samostan na Širokom Brijegu bili su i ostali središte duhovnog života ne samo širokobriješkog kraja. Na ovo sveto brdo uspinjao se i sakupljao narod – a sakuplja se i danas – i u radosti i u žalosti: da Boga slavi, da za djecu Bogu zahvaljuje, da ih njemu prikazuje i krštava, da grijehe ispovijeda, da euharistiju slavi, da svjedoči stvaranju novih obitelji, da duše svojih pokojnika Bogu preporuči. Ovo sveto brdo i ova crkva ispunjena je radostima i žalostima naroda koji je znao da samo s Bogom može ovdje opstati i da samo s Bogom može graditi bolju budućnost. A onda se toga 7. veljače 1945. netko usudio bombu baciti na Božje prebivalište. Ne jednu, nego mnogo njih. Netko se usudio čizmom kročiti na ovo sveto tlo gdje su moji – tvoji – pretci Boga slavili, radovali se i tugovali. Netko se usudio dirati, i ne samo dirati, nego i uništavati ono što je nama sveto. …

Tada je 30-ak fratara bilo u samostanu na Širokom Brijegu, 66 ih je poubijano tih mučnih dana, 66 od Boga pozvanih ljudi, 66 od Boga posvećenih ljudi, 66 narodu poslanih, 66 života. Svjedoče nam ovi brojevi o tome kako su naše obitelji bile brojne, kako je bilo mnoštvo pozvanih, ali i odazvanih, kako je narodu bila potrebna duhovna snaga, kako je narod dobro znao kamo treba poći da se duhovno napuni, da sve one patnje i teškoće vremena podnese, a Bog da blagoslovi. Možemo se kao ljudi pitati: zašto je to njih zapalo, zašto su baš oni postali žrtve barbarskog krvavog pira na ovom svetom mjestu?

Zato što su bili snažne vjere i jer su bili s Bogom. Duboko sam uvjeren u to. Uvjeren sam da su druga mjesta, druge države i drugi narodi bili pošteđeni ovakvih kušnji jednostavno zato jer ne bi bili u stanju podnijeti sličnu kušnju. Naša pobijena braća jesu – bili su u stanju i podnijeli su mučeništvo. Poškropili su svojom krvlju ovu zemlju kako bi zalili naše sjeme vjere, kako bi nas zagovarali pred Božjim licem, kako bi i nama, koji smo ovdje i 75 godina nakon njihova ubojstva, bili “Grad na gori”.«

Pri završetku sv. mise zadušnice dodijeljene su i nagrade za najbolje radove pristigle na Nagradni natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci, za uzrast odrasli. Prvu nagradu dobio je Pero Petrušić iz Čalića za literarni rad »Mučenici«. Drugu nagradu osvojila je Magdalena Papić iz Livna za likovni rad »Pravi temelji«. Treća nagrada pripala je Ani Soldo iz Širokog Brijega za literarni rad pod nazivom »Početak«.

75. obljetnica jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca na Širokom Brijegu

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Planine Afganistana će pričati o Hrvatima’

Objavljeno

na

Objavio

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta avionom Croatie Airlinesa sletjeli u RH

Pri ulasku u hrvatski zračni prostor ministar Krstičević 11. HRVCON-u poručio: “Hvala na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti”

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta koji su se nalazili u misiji Resolute Support u Afganistanu sletjeli su u petak, 27. ožujka 2020. godine u kasnim večernjim satima zrakoplovom Croatia Airlinesa u zračnu luku “Dr. Franjo Tuđman”. U zagrebačkoj zračnoj luci pripadnike 11. hrvatskog kontingenta dočekali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.

Ovo je prvi put da je transport pripadnika Hrvatske vojske organiziran zrakoplovom Croatie Airlinesa.

Iz Afganistana se vratilo 140 pripadnika 11. HRVCON-a, od čega 105 pripadnika Hrvatske vojske. Pripadnici Oružanih snaga Republike Albanije, Vojske Crne Gore te Armije Sjeverne Makedonije, sletjeli su u zračnu luku u Podgorici.

Naime, u Afganistanu ostaje 12. hrvatski kontingent koji je upućen u misiju u Afganistanu početkom ožujka gdje će do kraja misije obavljati redovne zadaće.

Ministar Krstičević poželio je dobrodošlicu hrvatskim vojnicima pri ulasku u hrvatski zračni prostor

“Dragi pripadnici 11. hrvatskog kontingenta, dobrodošli u hrvatski zračni prostor. U ime hrvatske Vlade hvala vam na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti. Dobrodošli kući!”, poruka je potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića prilikom ulaska zrakoplova Croatia Airlinesa s pripadnicima 11. HRVCON-a u hrvatski zračni prostor.

Braćo i sestre po oružju i svetome stjegu,sretan Vam povratak u Hrvatsku. Malobrojni znaju što ste činili i kako ste pronosili ime Hrvatske. Planine Afganistana će pričati o Hrvatima. Hvala Vam! Komentirao je Ivan Serta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predsjednik Vlade s hrvatskim znanstvenicima o borbi protiv koronavirusa

Objavljeno

na

Objavio

U kontekstu aktivnosti Vlade u suzbijanju širenja globalne pandemije novog koronavirusa SARS—CoV-2 i bolesti COVID-19 koju uzrokuje, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas u Banskim dvorima sastanak i videokonferenciju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima, iz Hrvatske i inozemstva.

Na sastanku su sudjelovali akademik prof. dr. sc. Miroslav Radman (molekularni biolog, MedILS), akademik prof. dr. sc. Igor Rudan (Sveučilište u Edinburgu), prof. dr. sc. Nenad Ban (molekularni biolog, ETH Zürich), prof. dr. sc. Ozren Polašek (epidemiolog, Medicinski fakultet Split), prof. dr. sc. Alemka Markotić (Klinika za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”), prof. dr. sc. Dragan Primorac (genetičar, predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku), prof. dr. sc. Gordan Lauc (molekularni biolog, Zavod za biokemiju i molekularnu biologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta), izv. prof. dr. sc. Josip Car (stručnjak za zdravstvene sustave, Imperial College London & NTU Singapore), izv. prof. dr. sc. Branko Kolarić (epidemiolog, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Andrija Štampar” i Medicinski fakultet u Rijeci), doc. dr. sc. Krunoslav Capak (epidemiolog, Hrvatski zavod za javno zdravstvo), doc. dr. sc. Petra Klepac (epidemiolog, London School of Hygiene and Tropical Medicine) i dr. sc. Andreja Ambriović Ristov (virolog, Institut Ruđer Bošković).

Svrha sastanka bila je razmjena mišljenja s multidisciplinarnom skupinom znanstvenika o mjerama koje je Hrvatska dosad poduzela u suzbijanju epidemije, ocjena sadašnjeg stanja te znanstvena promišljanja i prijedlozi za daljnje korake u borbi protiv bolesti COVID-19.

Svi sugovornici istaknuli su pravodobnu i djelotvornu reakciju Hrvatske te izrazili spremnost za daljnjim sudjelovanjem u ovakvim razmjenama znanstvenih promišljanja radi što učinkovitijeg suočavanja s pandemijom.

Zahvalivši se svima na sudjelovanju, predsjednik Vlade Plenković poručio je da je važno svaki dan ulagati sve moguće napore, na svim razinama, da bude što manje izgubljenih života te da se zaštiti zdravlje hrvatskih građana, priopćeno je iz Vlade RH.

‘Hrvatska ima najbolji stožer za obranu od corona virusa u cijelom svijetu’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari