Connect with us

BiH

Naser Orić imenovan za savjetnika ministra branitelja Federacije BiH

Objavljeno

-

Imenovanje osoba sumnjive ratne prošlosti za savjetnike u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata je, izgleda, postalo praksa, piše Večernji list BiH.
[ad id=”93788″]
Nakon što je bivšeg ministra Zukana Heleza savjetovao Besim Hodžić koji je u ratu bio zapovjednik logora u bugojanskoj Gimnaziji, u kojem je bio zarobljen i mučen velik broj Hrvata (neki od njih su ga javno prozvali za zlodjela koja je radio te tražili njegovu smjenu), novog ministra Salku Bukvarevića od ovog mjeseca savjetovat će osoba protiv koje se vodi sudski postupak, piše Večernji list.

Naime, Naser Orić, ratni zapovjednik Srebrenice i osoba protiv koje je u tijeku sudski proces na Sudu BiH za ubojstva zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici, počinjena 1992. godine, novi je savjetnik federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, Salke Bukvarevića. Kako “Večernji list” doznaje, priča o imenovanju Orića za savjetnika u ovom ministarstvu traje već neko vrijeme, a sada su se očito stekli uvjeti da procedura bude privedena kraju. Zanimljivo je da se imenovanje Nasera Orića na ovu važnu dužnost događa u vrijeme početka suđenja na Sudu u BiH. Podsjetimo, Sud BiH je sredinom rujna prošle godine potvrdio optužnicu kojom se Naser Orić i Sabahudin Muhić terete za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Bratunca i Srebrenice.

Orić, bivši zapovjednik jedinica Armije BiH u Srebrenici, i Muhić, pripadnik tih snaga, optuženi su da su 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti. Optuženi su 19. listopada prošle godine pred Sudom BiH negirali krivnju. Orićevi branitelji su 9. studenoga podnijeli podnesak Haaškom tribunalu, od kojeg su zatražili da naredi Sudu BiH obustavu postupka za ratne zločine u Srebrenici protiv njega jer mu se već u Haagu sudilo za te zločine, nakon čega je 2008. pravomoćno oslobođen krivnje.

Tribunal u Haagu je 11. prosinca odbio zahtjev Orićeve obrane za obustavljanje postupka. U obrazloženju odluke je navedeno da je Orić u Haagu oslobođen krivnje po zapovjednoj odgovornosti za ubojstvo jedne osobe u PP Srebrenica i šest osoba u zgradi općine, dok mu se trenutačno na teret stavlja da je osobno ubio jednu osobu u selu Zalazje, kao i da je, s još jednim pripadnikom Armije BiH, sudjelovao u ubojstvima dvije osobe u Bratuncu. Orić se brani sa slobode, uz ograničeno kretanje – samo na području FBiH i obvezno tjedno javljanje nadležnim policijskim službama. On je 26. lipnja izručen BiH iz Švicarske, gdje je uhićen 10. tog mjeseca po tjeralici Srbije. Njegovo izručenje iz ekstradicijskog pritvora tražila je Srbija, ali i BiH, nakon čega je švicarski sud odlučio u korist BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari