Connect with us

BiH

Naser Orić oslobođen optužnice za ratni zločin

Published

on

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je optužbi za ratni zločin Nasera Orića, bivšeg zapovjednika obrane Srebrenice kojemu se sudilo zbog zbog sumnje da je sudjelovao u ubojstvu civila srpske nacionalnosti.

Orić je bio optužen zajedno s pripadnikom srebreničkih postrojbi Armije BiH Sabahudinom Muhićem a teretilo ih se za ubojstvo troje srpskih civilapočinjeno u selima u okolici Srebrenice 1992. godine.

Sudsko vijeće nepravomoćnom presudom odlučilo je kako tužiteljstvo u postupku nije ponudilo dokaze koji bi izvan razumne sumnje potvrdili kako su Orić i Muhić sudjelovali u počinjenim ubojstvima.

Svjedok zaštićenog identiteta

Tijekom suđenja samo je jedan svjedok čiji je identitet bio zaštićen ustvrdio kako je osobno vidio Orića i Muhića kako ubijaju zarobljene civile, no obrana je izvela 18 svjedoka koji su tvrdili da optuženici nisu uopće bili na mjestima gdje su ubijeni civili u vrijeme kada su ti zločini počinjeni.

Izricanje presude pratio je veliki broj okupljenih Orićevih simpatizera ali i pripadnika različitih udruga koje okupljaju obitelji srpskih žrtava iz proteklog rata u BiH pa je sjedište državnog suda osiguravao veliki broj policajaca.

Okupljani Bošnjaci pozdravili su izricanje presude dok su predstavnci srpskih udruga ogorčeno optužili državni sud za pristranost.

“Bez obzira što je sud donio ovakvu presudu Naser Orić je za Srbe bio i ostat će ratni zločinac”, kazao je novinarima muškarac koji se predstavio kao Bane Vasiljević iz Srebrenice.

Presuda je rezultat pravosudne “trakavice” koja traje još od lipnja 2015. godine. Orić je tada uhićen na francusko-švicarskoj granici na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Srbija tereteći ga za zločine nad srpskim civilima iako je on 2008. godine pravomoćnom odlukom Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije (ICTY) oslobođen sličnih optužbi.

Iz Beograda je nakon Orićeva uhićenja stiglo pojašnjenje kako je riječ o drugim ratnim zločinima u odnosu na one za koje mu se već sudilo u Den Haagu što je ICTY i prihvatio kao obrazloženje kada su odvjetnici zatražili povlačenje druge optužnice.

Orićevo izručenje radi suđenja zatražile su i Srbija i BiH a vlasti Švicarske odlučile su kako on treba biti predan bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Suđenje Oriću i Muhiću počelo je u siječnju 2016. godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari