Pratite nas

BiH

Nastaje li u BiH još jedno uporište selefija?

Objavljeno

na

Foto: Avaz

U Stijeni kod Cazina sve je učestalija gradnja kuća koje podižu pripadnici tamošnje selefijske zajednice.

Tragom pojedinih strahovanja u Krajini da tamo, niče nova Maoča, „Dnevni avaz“ posjetio je selo Stijena, prenosi VL

Islamska zajednica u BiH u veljači 2016. godine takozvanim nezavisnim paradžematima ponudila je integraciju, ili će, u protivnom, zabraniti njihov rad.

U travnju iste godine priopćeno je da se sedam od 29 paradžemata pristalo staviti pod okrilje Islamske zajednice, a 22 su to odbila. Jedan od onih koji su odbili je i paradžemat Stijena kod Cazina.

Mještani tog i okolnih sela javno izražavaju zabrinutost, jer oko mesdžida niču nove kuće na zemljištu koje masovno kupuju pripadnici selefijskog pokreta.

“Mi tu ništa ne možemo. Prije tri godine ponudili smo im integraciju, oni su odbili. Tada sam im rekao da će ubuduće biti predmet sigurnosnih službi i države. Teško je razgovarati s tim ljudima”, rekao je za Avaz tamošnji efendija Said Mujakić.

Jedan od rukovoditelja paradžemata Bajro Kaljiković pristao je govoriti za Avaz te rekao da u Stijeni ne nastaje nova Maoča.

“Što, zato što imamo brade? Nikoga ne diramo niti nas tko dira. Što je problem? Može svatko kupiti zemlju i na njoj graditi što mu je volja. Ne znam zašto nekome smetamo. Mi smo obični ljudi, koji imaju svoju viziju puta u dženet.

Imamo svoje viđenje i to je to. Tko kaže da se mi moramo ponašati i prakticirati onako kako reis kaže? Ne moramo. I još nešto, odavde nitko nije otišao u Siriju. Mi smo spremni svoju državu braniti, uvijek”, kazao je Kaljiković za Avaz.

Na pitanje zašto su se odvojili od džemata, a džamija je svega 500 metara od njihovog mesdžida, Kailjković odgovara: “Ovim ljudima smetalo je kako mi klanjamo i mi smo se sklonili.

Našu kuću napravio je naš susjed jer ga je otac istjerao zbog brade.” Sanel Zulić, predsjednik Mjesne zajednice Stijena nije želio komentirati situaciju.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

BiH

Zaraženi liječnici i medicinski djelatnici u oba doma zdravlja u Mostaru

Objavljeno

na

Objavio

Više djelatnika oba Doma zdravlja u Mostaru oboljelo je od koronavirusa, izvijestile su u petak medicinske ustanove, navodeći da nije ugrožen sustav u tom gradu.

U Domu zdravlja Mostar zabilježeni su pozitivni slučajevi među osobljem Hitne medicinske pomoći kod dva liječnika i jedne medicinske sestre, dok je koronavirusom zaražen i jedan medicinski tehničar u Hitnoj službi Doma zdravlja „Stari Grad“ Mostar.

Nakon što je testiranjima potvrđena zaraza, poduzete su sve neophodne higijensko-epidemiološke mjere, te je spriječeno širenje zaraze, rekli su nadležni. Obje ove zdravstvene ustanove su nastavile s radom.

Svi zaraženi medicinari imaju blage simptome bolesti. Ravnatelj Doma zdravlja Mostar Mario Kordić izjavio je kako ova situacija ne iznenađuje s obzirom da su djelatnici ove institucije svaki dan u kontaktu s velikim brojem ljudi zbog prirode posla kojega obavljaju.

U posljednja 24 sata u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na virus Sars-CoV-19 testirano je 243 uzoraka od čega je deset bilo pozitivnih.

Osam slučajeva zaraze je zabilježeno u Mostaru te po jedna u Stolcu i Čitluku. U covid-bolnici trenutačno se liječe 4 bolesnika. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Glasanje za novi saziv Sabora u BiH počinje u subotu, sve pripreme dovršene

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini moći će sudjelovati na izborima za novi saziv Hrvatskog sabora već od subote jer će glasanje u toj zemlji biti organizirano dva dana, a sve tehničke pripreme za provedbu izbornog procesa dovršene su u petak.

Suglasnost za provedbu izbora za Hrvatski sabor na teritoriju BiH Vijeće ministara susjedne zemlje dalo je 11. lipnja i ta je odluka ostala na snazi unatoč svakodnevom porastu broja zaraženih koronavirusom u BiH.

U BiH će biti otvoreno 45 biračkih mjesta u gradovima u kojima su sjedišta diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske, a na svim lokacijama bit će primijenjene preventivne higijensko-epidemiološke mjere sukladno preporukama Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

To znači kako će na biralištima u BiH biti provedena dezinfekcija, članovi biračkih odbora nosit će zaštitne maske i rukavice, a biračima, koji će morati dezinficirati ruke, preporuča se uporaba zaštitne maske i vlastite kemijske olovke kojom će ispunjavati glasački listić.

Bit će poduzete mjere kako bi se održala fizička distanca među glasačima koji dolaze na biračko mjesto.

Najviše biračkih mjesta u BiH, njih 20, bit će otvoreno u Mostaru, 10 biračkih mjesta bit će otvoreno u Vitezu, 6 u Sarajevu, 4 u Livnu, 3 u Tuzli i 2 u Banjoj Luci.

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH glasaju za tri zastupnika u Hrvatskom saboru koji se biraju iz XI izborne jedinice.

Podatke o tijeku glasanja, odazivu birača i rezultatima iz BiH objavljivat će DIP. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari