Pratite nas

BiH

Nastaje li u BiH još jedno uporište selefija?

Objavljeno

na

Foto: Avaz

U Stijeni kod Cazina sve je učestalija gradnja kuća koje podižu pripadnici tamošnje selefijske zajednice.

Tragom pojedinih strahovanja u Krajini da tamo, niče nova Maoča, „Dnevni avaz“ posjetio je selo Stijena, prenosi VL

Islamska zajednica u BiH u veljači 2016. godine takozvanim nezavisnim paradžematima ponudila je integraciju, ili će, u protivnom, zabraniti njihov rad.

U travnju iste godine priopćeno je da se sedam od 29 paradžemata pristalo staviti pod okrilje Islamske zajednice, a 22 su to odbila. Jedan od onih koji su odbili je i paradžemat Stijena kod Cazina.

Mještani tog i okolnih sela javno izražavaju zabrinutost, jer oko mesdžida niču nove kuće na zemljištu koje masovno kupuju pripadnici selefijskog pokreta.

“Mi tu ništa ne možemo. Prije tri godine ponudili smo im integraciju, oni su odbili. Tada sam im rekao da će ubuduće biti predmet sigurnosnih službi i države. Teško je razgovarati s tim ljudima”, rekao je za Avaz tamošnji efendija Said Mujakić.

Jedan od rukovoditelja paradžemata Bajro Kaljiković pristao je govoriti za Avaz te rekao da u Stijeni ne nastaje nova Maoča.

“Što, zato što imamo brade? Nikoga ne diramo niti nas tko dira. Što je problem? Može svatko kupiti zemlju i na njoj graditi što mu je volja. Ne znam zašto nekome smetamo. Mi smo obični ljudi, koji imaju svoju viziju puta u dženet.

Imamo svoje viđenje i to je to. Tko kaže da se mi moramo ponašati i prakticirati onako kako reis kaže? Ne moramo. I još nešto, odavde nitko nije otišao u Siriju. Mi smo spremni svoju državu braniti, uvijek”, kazao je Kaljiković za Avaz.

Na pitanje zašto su se odvojili od džemata, a džamija je svega 500 metara od njihovog mesdžida, Kailjković odgovara: “Ovim ljudima smetalo je kako mi klanjamo i mi smo se sklonili.

Našu kuću napravio je naš susjed jer ga je otac istjerao zbog brade.” Sanel Zulić, predsjednik Mjesne zajednice Stijena nije želio komentirati situaciju.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Od danas svi koji ne poštuju samoizolaciju idu u prinudnu izolaciju

Objavljeno

na

Objavio

Federalni stožer civilne zaštite na 11. izvanrednoj sjednici održanoj danas donio je novu naredbu kojom će svaka osoba koja ne poštuje samoizolaciju biti izmještena u prinudnu izolaciju.

Zapovjednica stožera Jelka Miličević danas je potpisala novu naredbu za građane Federacije Bosne i Hercegovine koja vrijedi od danas, a svi županijski stožeri dužni su u narednim danima osigurati objekte i uvjete za prinudnu izolaciju.

Za realizaciju danas donesene naredbe o prinudnoj izolaciji za realizaciju, osim županijskih stožera civilne zaštite, zadužuju se i krizni stožeri, ministarstva unutarnjih poslova, županijske uprave policije i inspekcijski organi, piše Klix.

Rok za uspostavljanje objekata za prinudnu izolaciju je tri dana od danas.

Načelnik Federalnog stožera Civilne zaštite Fahrudin Solak članove stožera je informirao i o završenoj dezinfekciji Konjica i Jablanice te početku sustavne dezinfekcije gradova u FBiH kao načinu borbe protiv koronavirusa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Vjekoslav Bevanda: Izmjenama Zakona o PDV-u bez analiza može se nanijeti veća šteta nego korist

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda ne podržava prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) koji je danas u hitnu proceduru uputio predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ministar Bevanda, koji je i predsjedatelj Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UINO), smatra da se izmjenama Zakona o PDV-u bez jasnih podloga i analiza može nanijeti veća šteta nego korist.

„Zakonske izmjene u ovo vrijeme bez podloga i jasno iskazanih pozitivnih i negativnih efekata mogu nanijeti samo štetu. Ovako krucijalne stvari moraju ići tek nakon jasnih podloga i učešća svih u BiH i to uz puni konsenzus“, naglasio je ministar Bevanda.

Smatra da bi izmjene i dopune zakona, koje su predložene i tiču se pomjeranja rokova za plaćanje PDV-u, imale samo negativan efekt.

„Po mojoj procjeni ovo bi imalo trenutni efekt na nelikvidnost svih razina vlasti, a ne bi imalo baš nikakav efekt na pomoć gospodarstvu. Nije vrijeme za politikanstvo i stvaranje novih kriza i prepucavanja u ovako teškim vremenima. I na kraju, čemu bi poslužilo da donosimo bilo kakve odluke koje će biti rezultat preglasavanja“, zaključio je ministar Bevanda u svom reagiranju na inicijativu za izmjene i dopune Zakona o PDV-u.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari