Connect with us

Događaji

NASTAO JE IZBJEGLIČKI ČEP U Srbiji na granici s Hrvatskom čeka 40 autobusa

Objavljeno

on

Kolona od četrdesetak autobusa s migrantima u nedjelju čeka ulazak u Hrvatsku iz Srbije, njihov je prolazak do zapadne Europe usporen pošto je izbjeglički val preusmjeren s Mađarske na Sloveniju, a vremenski se uvjeti pogoršavaju.

[ad id=”68099″]

Mnogi su izbjeglice noć proveli u autobusima, umotani u toplu odjeću i deke ne bi li se zaštitili od hladnoće. Ujutro su bili okruženi gustom maglom.

“Ovaj dio putovanja trajao je najmanje 20 sati, a ovdje smo već 12 sati”, rekao je Kar, 40-godišnji voditelj prodaje iz sirijskoga glavnog grada Damaska. “Što nam je činiti? Ovdje smo i moramo čekati.”

Mađarska je za migrante zatvorila svoje južne granice s Hrvatskom u ponoć u noći na subotu, prisiljavajući ih da na sjever Europe idu kroz Sloveniju.

Oko 3.000 ljudi ušlo je u Sloveniju u subotu, na putu za Austriju i Njemačku, glavno odredište velike većine izbjeglica koji su pobjegli od rata.

Slovenske vlasti međutim kažu da planiraju ograničiti priljev izbjeglica na oko 2.500 na dan u skladu s kapacitetom zemlje za njihovu registraciju i smještaj. Pritom dodaju da ne žele sprečavati izbjeglice u njihovu prolasku, pod uvjetom da Austrija i Njemačka također svoja vrata drže otvorenima.

To stvara prijetnju od nastanka čepa u Hrvatskoj i Srbiji čije je granice zadnjih tjedana ponekad dnevno znalo prijeći do 5.000 migranata.

Humanitarne organizacije zabrinute su zbog mogućnosti nastanka zastoja na Balkanu i time što će izbjeglice biti izložene udarima jesenskog vjetra i kiše pa onda i zime.

U hrvatskom izbjegličkom kampu u Opatovcu u nedjelju se nalazilo oko 4.000 izbjeglica, a ondje je bilo parkirano 50-ak autobusa koji čekaju na ukrcaj.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari