Connect with us

Balkan

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Bruxellesu bez konkretnog ishoda

Objavljeno

-

Hina/Epa

Tehnički dijalog Srbije i Kosova nastavljen je u četvrtak u Bruxellesu na razini glavnih pregovarača sa specijalnim izaslanikom EU-a Miroslavom Lajčakom, ali je poslije odvojenih razgovora izostao trilateralni sastanak.

Lajčak je prethodno posjetima Prištini i potom Beogradu nastojao pripremiti obje strane za današnji sastanak kako bi se prevladao zastoj u dijalogu, posebno ugrožen nedavnim sukobom paravojne skupine Srba na sjeveru Kosova, u kojem je ubijen jedan kosovski policajac i trojica srpskih napadača.

Točka sporenja za Beograd je odbijanje Prištine da formira Zajednicu srpskih općina (ZSO), što je kao obavezu prihvatila sporazumom pod pokroviteljstvom EU-a u travnju 2013.

Priština, pak, inzistira da Srbija potpiše europski plan za Kosovo iz veljače i aneks usuglašen u ožujku u Ohridu, te da Kosovo prizna i de facto i de iure. Službeni Beograd kategorički odbija priznanje, uz argument da je “samoproglašena neovisnost” Kosova suprotna načelima međunarodnog prava.

Kosovo priznaje stotinjak članica UN-a te 22 od 27 članica EU-a.

Ključna tema danas je u Bruxellesu bila je izrada statuta Zajednice srpskih općina, a pregovarač Beograda, direktor vladina Ureda za Kosovo i Metohiju Petar Petković je, prema izvješćima beogradskih medija, u Bruxellesu inzistirao na obavezama koje je Priština prihvatila potpisanim sporazumima iz 2013. i 2015.

Petković je izjavio da se danas razgovaralo o izradi statuta ZSO, kao prvog konkretnog koraka u pravcu formiranja te asocijacije, navodeći da će se ti razgovori nastaviti.

“Statut je veoma važan jer on predstavlja kralježnicu ZSO i sve mora biti sukladno sporazumima iz 2013. i 2015. godine”, rekao je Petković novinarima.

Predstavnik Prištine Besnik Bislimi izjavio je pak da s Lajčakom nije razgovarao o nacrtu statuta ZSO, premda je potvrdio da je to bilo na dnevnom redu, javila je agencija Tanjug.

Bislimi je novinarima nakon razgovora s Lajčakom istaknuo da Priština neće započeti rad na formiranju ZSO bez potpisivanja tri sporazuma – prijedloga EU-a iz veljače i aneksa iz Ohrida dogovorenog u ožujku.

“Provođenje ne može početi bez potpisa, jer nam je potrebno jamstvo da imamo važeći sporazum, koji nosi obveze i za drugu stranu”, rekao je Bislimi.

Lajčak se do četvrtka kasno popodne nije očitovao o razgovorima s Petkovićem i Beslimijem.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas