Connect with us

Kronika

Nastavak suđenja za zločine počinjene u Jablanici

Objavljeno

-

Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, svjedok je rekao da je čuo priču da je optuženi Nihad Bojadžić htio ubiti jednog zarobljenika, ali da ga je u tome spriječio komandant “Zuka”.

Zaštićeni svjedok M, kao nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), bio je zatvoren u Muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici. Pred Sudskim vijećem svjedok je ispričao da je došao jedan pripadnik “Zukine jedinice” i rekao mu: “Čuo sam o tebi sve”, te mu priopćio da je “upucan” njegov suborac Ilija Kaleb i da je smješten u bolnicu.

“Govorio je da je gore došao Nihad i htio ubiti Iliju, te da je otišao po Zuku i da ga je Zuka spasio”, kazao je svjedok.

Prema optužnici, jedinicom “Zulfikar” je zapovijedao Zulfikar Ališpago zvani Zuka.
Obrana je počitala dio izjave svjedoka, koju je dao Sigurnosno-informativnoj službi (SIS) Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB) po izlasku iz zarobljeništva 1994. godine.

U izjavi se navodi da svjedok nije uopće spominjao priču u vezi s Kalebom, te da je Bojadžića spomenuo u kontekstu da je postao komandant nakon što je “Zuka” krajem 1993. napustio BiH.

Prema optužnici, Bojadžić, nekadašnji zamjenik zapovjednika jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), spriječavao je liječnike da pruže pomoć jednom zarobljeniku kojem je prijetio i od kojeg je tražio novac.

Svjedok je ispričao o premlaćivanju zarobljenika u kompleksu Rogića kuća, gdje je, prema optužnici, bila baza jedinice “Zulfikar”. Pojasnio je da su njega vojnici izdvojili sa strane.

“I onda je tu počeo degenek. Krv mi je lijevala iz glave. Jedva sam na oči gledao”, rekao je svjedok.

Dok je trajalo premlaćivanje, kako je ispričao svjedok, pojavio se “Zuka” i vojnici su se razbježali.

Obrana je iznijela tvrdnju da je Bojadžić spriječio maltretiranje, ne “Zuka”, te je svjedok upitan šta bi kazao na ovu tvrdnju. Svjedok je odgovorio: “Ne bih ništa.”

Odgovarajući na dodatna pitanja Tužiteljstva BiH, svjedok je rekao da razlikuje Bojadžića od Zuke.

Drugi zaštićeni svjedok Tužiteljstva BiH, kojem je dodijeljen pseudonim N, govorio je o dolasku Bojadžića nakon što je geler granate ranio kuhara kod restorana “Prenj”, u blizini baze jedinice “Zulfikar”.

Prema riječima svjedoka, nekadašnjeg pripadnika jedinice “Zulfikar”, Bojadžić se izgalamio na hrvatske zarobljenike koji su bili tu. Svjedok je ispričao da se vani zadržao do dvije minute te da nije vidio da su zarobljenici postrojeni po naredbi i da su stražari uperili oružje u njih.

Bojadžić je optužen da je ispred restorana postrojio zarobljenike i naredio da se ne miču dok su granate padale, a stražarima je naredio da ih drže na nišanu.

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća, svjedok je naveo dva pripadnika jedinice “Zulfikar” koji su slični Bojadžiću u smislu da bi ih netko mogao zamijeniti.

Suđenje Bojadžiću, koji je optužen i za druge zločine u Jablanici, nastavlja se 13. ožujka.

bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari