Connect with us

Nebuloze

Nastavak velikosrpskog mita: Dodik, Vučić i Kusturica snimaju film o Jasenovcu

Objavljeno

-

[su_heading size=”21″]Milorad Dodik i Aleksandar Vučić spremaju ‘filmski mega projekt’ o Jasenovcu kao logoru u kojem je ‘ubijeno 700 000 ljudi’, u projektu sudjeluje i Emir Kusturica?[/su_heading]

Prema službenim podacima javne ustanove Spomen područje Jasenovac iz 2012. godine u koncentracijskom logoru Jasenovac i obližnjem logoru Stara Gradiška, stradalo je oko 83 000 žrtava. Kad god se piše o Jasenovcu, kao o logoru iz Drugog svjetskog rata, uvijek je tema nezahvalna za pisanje s obzirom da se tijekom povijesti iz ideoloških razloga licitiralo s brojem žrtava.

[ad id=”68099″]

  Tijekom komunističkog režima svjesno je stvoren mit o Jasenovcu kao o logoru u kojem je stradalo oko 700. 000 ljudi, u tu neki način političku dogmu nije se smjelo sumnjati, iako je bilo očito da se radilo o preuveličavanju koje je ponajprije išlo na štetu istine i samih žrtava te obitelji žrtava bivšeg ustaškog logora. Padom komunističkog režima i dolaskom demokracije, kada se napokon moglo slobodno govoriti, manipulacija brojem stradalih se nastavila, no, ipak se došlo do nekih činjenica te do broja od oko 80.000 stradalih (mada neki istraživači i novinari poputIgora Vukićatvrde se radi o daleko manjem broju).

U Srbiji još uvijek traje ideološko prebrojavanje žrtava Jasenovca, tako da se tamo drže brojke iz vremena Jugoslavije, dakle, govori se o 700 000 ljudi.

U Srbiji se već dugo vremena najavljuje snimanje filma o Jasenovcu, konkretniji u tom pogledu bio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, koji je u čitavom projektu važnu ulogu dodijelio kontroverznom srbijanskom redatelju, inače porijeklom iz Bosne i Hercegovine,Emiru Kusturici.

“Jasenovac je bio logor za koji nitko nije odgovarao, nitko nije odgovarao za smrt 700 000 ljudi. Nitko nije odgovarao za zločine u Jasenovcu, osim što je bila neka karikatura sAndrijom Artukovićem. Jasenovac je najveći zločin koji se dogodio na ovim prostorima, to je logor ili stratište na svijetu na kojem su bila zatočena djeca, to je logor u kojem je zatvoreno i ubijeno preko 23 000 djece, sahranjeni su tamo, po Gradini, a mnogi bačeni u Savu. Onima koji su to počinili zaista ne treba oprostiti”, rekao jeMilorad Dodiku emisiji “Pošteno” Federalne televizije Bosne i Hercegovine, piše portal narod.hr

“Ne generaliziram stvar, no, ono što je učinila ustaška Nezavisna Država Hrvatska i pojedinci u njoj moraju oni i da odgovaraju, pojedinačno, ali i sama ta država povijesno gledano mora snositi posljedice”, izjavio je Dodik, koji se i nakon konstatacije voditeljice emisije da te države više nema nije dao smesti nego je nastavio gotovo u istom tonu.

 “Države nema, ali je ona i dalje povijesna pojava koja je u jednom trenutku bljesnula. I nama mora biti jasno da je ona egzistirala, stvorena je da bi počinila zločine prema Srbima, stvorena je da bi se nahranila životima mnogih nedužnih Srba”‘, zaključio je predsjednik Republike Srpske.

Potvrdio je da se ozbiljno razmišlja o snimanju filma o Jasenovcu i to uz pomoć Vlade Republike Srbije, kao i Vlade Republike Srpske. Dodik je prema vlastitoj tvrdnji razgovarao o velikom ”filmskom projektu” posvećenom Jasenovcu i s premijerom Republike Srbije,Aleksandrom Vučićem.

“Emir Kusturica će biti nezaobilazan u tom projektu, to je zapravo ideja da se okupe imena koja u svijetu nose pečat već uspješnih ljudi u filmskoj industriji, ali ideja je šira, ne samo vezanu za njega, mislim da ćemo nastojati okupiti još neka imena koja će sasvim sigurno dati široki značaj upravo tom projektu. Nama to ne treba kao neka serijica ili limunada koju ćemo snimiti ili pohraniti iz neke naše sujete, nego nam treba neki mega projekt koji će pridobiti međunarodnu pažnju. Naravno da sam razgovarao s Vučićem i naravno da smo se dogovorili oko toga i to mora biti nešto što može prenijeti ono što se događalo u logoru, kako se tamo živjelo, ali mora zadovoljiti najveće standarde i kritike u filmskoj industriji”, najavio je predsjednik Republike Srpske, filmski “mega projekt” o Jasenovcu kao o logoru “u kojem je ubijeno 700.000 ljudi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari