Pratite nas

Religija i Vjera

Nastavlja se polemika Chomsky-Žižek

Objavljeno

na

‘Žižek ne pruža ni najmanji dokaz u potporu svojim optužbama, već jednostavno ponavlja ono što je najvjerojatnije čuo – ili možda pročitao u slovenskim novinama’, oštar je Chomsky

[dropcap]I[/dropcap]nterkontinentalni okršaj dvojice trenutno najpoznatijih svjetskih intelektualaca ljevice, američkog teoretičara politike Noama Chomskog i slovenskog postmodernističkog filozofa Slavoja Žižeka nastavila se ovih dana. Naime, Chomsky je pokrenuo debatu opaskom kako Žižeka smatra “najekstremnijim primjerom” praznog intelektualnog “poziranja” europskih salonskih filozofa, na što mu je Žižek prošlog tjedna odgovorio da ne poznaje nikog “tko je empirijski bio više u krivu” od Chomskog.

Rukavica je bačena, i Chomsky u obliku otvorenog pisma odgovara da Žižek u njegovom radu nije pronašao “doslovno ništa” što bi bilo emirijski krivo. “To nije nikakvo iznenađenje. Tko god tvrdi da je pronašao emirijske greške, i da je minimalno ozbiljan, u najmanju će ruku pružiti nekoliko čestica dokaza – neke citate, reference, barem nešto. No, ovdje nema ništa – što me, nažalost, također uopće ne iznenađuje jer sam se već susretao s Žižekovim konceptom empirijske činjenice i racionalnog argumenta”, ironično ističe Chomsky.

U nastavku Chomsky navodi slučaj kada mu je Žižek pripisivao rasistički komentar na račun Obame, te kako je Žižek, nakon što se jedan američki novinar zainteresirao za tu temu, rekao da je to pročitao u slovenskom magazinu. “Sjajan izvor, ukoliko uopće postoji”, komentira jetko Chomsky i nastavlja da je Žižek čak na tu temu rekao slovenskom novinaru Igoru Vidmaru kako je o tome telefonski razgovarao sa Chomsky, te kako su se složili. “Naravno, čista fantazija”, ošto je to prokomentirao u svom otvorenom pismu Chomsky koji optužuje Žižeka da svoje komentare bazira na osnovi nečega što je “čuo od nekog tko je razgovarao sa mnom”.

Ponajveći dio svog otvorenog pisma Chomsky je posvetio odgovoru na Žižekovu strelicu da je Chomsky svojevremeno branio Crvene Kmere. Činjenice su Žižeku dosadne, piše Chomsky i pojašnjava da se radilo o znanstvenim radovima u kojima je proučavao pojmove dostojnih i nedostojnih žrtava, te je smatrao da su žrtve Crvenih Kmera u Kambodži bile dostojne žrtve jer su za njihovu sudbinu bili odgovorni neprijatelji, dok su žrtve u Istočnom Timoru bile “nedostojne žrtve”, jer su za njihovu sudbinu bile odgovorne američke vlasti koje su podržale indonezijsku invaziju. Chomsky naglašava da je svoje zaključke u tom radu donosio na temelju podataka iz najrelevantnijih izvora, te da su njegov rad prije objavljivanja pregledali vodeći kambodžanski znanstvenici.

“Kao što čitatelj lako može utvrditi, Žižek ne pruža ni najmanji dokaz za potporu svojim optužbama, već jednostavno ponavlja ono što je najvjerojatnije čuo – ili možda pročitao u slovenskim novinama. Ne manje zanimljiv je Žižekov šok da smo koristili podatke koji su bili dostupni. On ‘potpuno odbacuje’ takav postupak. Nema potrebe komentirati takvu opasku koja iracionalnom daje loš glas”, oštar je Chomsky koji svoj odgovor na Žižekove komentare zaključuje pitanjem zašto se takvi istupi shvaćaju ozbiljno.

jutarnji

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

GOSPODINE NISAM DOSTOJAN

Objavljeno

na

Objavio

Još davno dok sam dijete bio
a svećenik bi misu govorio,
jednu rečenicu upamti lako,
vjerujte mi i danas je tako!

‘Gospodine nisam dostojan
da uđeš pod krov moj,
nego samo reci riječ
i ozdravit će sluga moj’ !

Ja sam rimski stotnik
i vladam snagom mača,
ali Tvoja riječ od smrti je jača,
tvoja riječ, riječ je živog Boga
dođi i ozdravi slugu moga.

Nisam ja dostojan ni pred tebe stati
ali Gospode moja duša pati
u njoj nema radosti ni smijeha,
puna je očaja i teškog grijeha.

Ozdravit ću i ja pored sluge svoga,
duša moja upoznat će Boga,
sići će na mene milost sa visina,
srce će moje upoznat Božjeg Sina.

Jer znam da si Sin živog Boga
a Otac će uslišat molbu Sina svoga,
Gospode milostiv mi budi,
oprosti i milosrdno sudi.

Zastade Sin živog Boga
i ispuni stotnikovu želju,
jer tolike vjere vidio nije
u čitavom Izraelu!

Od tad prođe dvi tisuće ljeta,
po cijelom svijetu se slavi Misa Sveta
na svakoj Misi ponavlja se slika
i riječi rimskog stotnika:

‘Domine ,non sum dignus’

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

Hercegovina! Zemlja sunca, kamena i vina

Uzeše mi anđela čuvara, pa ja nemam koga zvati tata

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Druga nedjelja došašća – Pripravite put Gospodinu

Objavljeno

na

Objavio

U današnjem prvom čitanju čujemo kako prorok Izaija govori: Glas viče: Pripravite put Gospodinu u pustinji. To proroštvo danas evanđelist Marko primjenjuje na Ivana Krstitelja (Mk 1,1-8). On je taj glas koji viče iz pustinje.

Taj nam proročki glas danas govori: Pripravite put Gospodinu u pustinji. Svaka dolina neka se povisi, svaka gora i brežuljak neka se spusti; što je krivudavo, neka se izravna, što je hrapavo, neka se izgladi! Za onoga koji želi čuti i prihvatiti – savršeno jasno i ostvarivo. Valja nam pripraviti put Gospodinu u našemu srcu. Iz njega sve proizlazi. U njemu su udoline. To su one manjkavosti, to su naši propusti. To je naša lijenost, naša nezainteresiranost. Valja nam te praznine ispuniti svojim zauzimanjem, svojim čestitim radom, svojim dobrim djelima, naravno, započevši od svojih najbližih. Ima u našem srcu i brežuljaka. To su naše mane, naše zle sklonosti, naša oholost, srdžba, naši grijesi protiv bilo koje zapovijedi. Treba ih, uz pomoć Božje milosti, ukloniti. Tu su i krivine i hrapavosti. To označava one loše strane našega značaja. Možda smo skloni lijenosti, ogovaranju, oholosti, zavisti. Oznake našega karaktera treba usmjeriti prema dobru, a ne prema zlu. Tako ćemo pripraviti put Gospodinu, da njegov dolazak za nas ne bude uzaludan.

Ivan je bio silan prorok. Veli današnje evanđelje: Grnula k njemu sva judejska zemlja i svi Jeruzalemci. Pa ipak, veli Ivan: Nakon mene dolazi jači od mene (…) Ja vas krstih vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim. Ta se Ivanova riječ ostvarila među nama i sada se ostvaruje. Među nama je Isus, Sin Božji. Otkupljeni smo njegovom smrću i uskrsnućem, kršteni njegovim krštenjem, posvećeni i posvećivani njegovim Duhom u sakramentima u svetom bogoslužju.

To je snaga koja je u Crkvi, koja je u nama. Valja nam samo za njim posegnuti. Valja nam povjerovati Kristu i njegovu evanđelju, valja nam se odreći grijeha tražeći Boga u Crkvi, u njegovoj riječi, u njegovim sakramentima u svakodnevnom životu.

Dao Gospodin da njegova riječ za nas ne bude uzaludna, nego da u našem srcu nađe plodno tlo, na spasenje nama i onima koji su s nama.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari