Connect with us

Nastavljena rasprava u slučaju tužbe Hrvatske protiv Srbije

Objavljeno

-

NA MEĐUNARODNOM sudu pravde u Haagu nastavljena je rasprava o međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid.

Na početku drugog kruga rasprave pravni zastupnici Hrvatske nastavili su jutros iznositi argumente u korist optužbe za genocid protiv Srbije. Odvjetnik Philippe Sands opovrgnuo je prošlotjedne tvrdnje suprotne strane da genocida nije bilo. Bez obzira što za genocid ne postoje pisani dokazi, nesumnjivo je postojala namjera da se on izvede, istaknuo je Sands i pozvao sudsko vijeće da donese presudu u korist Hrvatske.

“Dokle god izbjegavaju staviti na papir svoje namjere, dokle god oni koji su odgovorni se pozivaju na uzorke ponašanja koji se mogu interpretirati kao drugačije namjere bit će u mogućnosti izbjeći suđenja za genocid. Je li to bila želja pisaca međunarodnih konvencija, je li to ono što sud želi. Konvencija je jedan od najvećih svjetskih humanitarnih instrumenata i bit će tragično postane li povijesni artefakt ili fusnota”, rekao je Sands.

Nakon hrvatskih, svoje argumente ponovno će iznositi odvjetnički tim Srbije, a rasprava će završiti 1. travnja dok se presuda očekuje za otprilike godinu dana.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari