Pratite nas

BiH

Nastavljeno obespravljivanje Hrvata – Sve je zeleno…

Objavljeno

na

Malo je zemalja u svijetu, gotovo da ih i nema, koje su ispunjene tolikim govorom o zajedništvu, a u isto vrijeme se djeluje na njezinoj diobi kao što je to Bosna i Hercegovina.

[ad id=”68099″]

Več četvrt stoljeća u bosanskoj krčmi pogašenih svjetla odjekuju glasovi, gotovo se urliče, o zajedništvu i jedinstvu, cjelovitosti i suverenosti, a pred vratima te iste krčme čuje se škripa, lomljenje, i zvuci razbijanja njezinih institucija i pomicanje njenih unutarnjih zidova izgrađenih u ratu, i pojačanih u poraću.

U izgradnji tih zidova i kopanju provalija i betoniranju u ratu izgrađenih i iskopanih, prednjače upravo oni kojima su usta puna zajedništva i jedinstva, centralizma i unitarizma. Oni koji su učinili i čine sve da glavni grad izgleda samo na papiru Bosne i Hercegovine pozeleni gotovo u cijelom svom izgledu, pa čak i na brojevima stanova i nogostupima. O zelenilu, kao nacionalnoj boji današnjih Bošnjaka, koje pokriva veći beha dio najbolje govore napisi sela i gradova koji su svi u zelenoj boji, pa se vozaču čini kako je u Bosni i Hercegovini najviše autocesta, i da nema obične ceste ili puta. Dok je u Europi zelenom bojom označena samo autocesta, u Bosni i Hercegovini svaki seoski put  je zelenom bojom ispisan.

No, to nije ništa drugo negoli unitarističko centralistička agresija na Bosnu i Hercegovinu, s ciljem da se oboji u jednu, nacionalnu i vjersku, zelenu muslimansku boju. Vidljivo je to i kroz reakcije tih centralističkih unitarista na svaki hrvatski pokušaj zaustavljanja tog opasnog procesa deeuropeiziranja i dekroatiziranja većeg daytonskog dijela te podijeljene zemlje. Jedino vidljivo zajedništvo i jedinstvo  je samo u tom bošnjačkom procesu pozelenjenja Bosne i Hercegovine.

polumjesecIz svih političkih, nelegitimni i nelegalnih, bošnjačkih oružja udara se na Deklaraciju Hrvatskog Narodnog Sabora, na taj mirnodopski, europski put federaliziranja unitarizirane i centralizirane, zelene Bosne i Herecgovine. Još na žešćem političko topničkom napadu našla se i potpora najveće oporbene političke stranke u Hrvatskoj, iskazana Deklaraciji HNS-a. Ta potpora beha Hrvatima iz Hrvatske označena je kao hrvatsko miješanje u bosanskohercegovački politički lonac, koji četvrt stoljeća vrije i kuva. Bošnjački protivnici te potpore nisu zaboravili, već ne priznaju supotpis Hrvatske na Daytonski sporazum. A taj supotpis obveza je Hrvatske pred međunarodnim institucijama, dakako i pred daytonistima i svima  onima  koji su ga potpisali, među kojima je bio i muslimanski supotpisnik Alija Izetbegović, da brani i štiti jednakost i ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini s druga dva njezina naroda. Dakle, iskazana potpora državotvorne oporbene stranke u Hrvatskoj, one koja je i supotpisala Daytonski sporazum, Hrvatima u Bosni i Hercegovini, i iste one stranke koja je tijekom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu primila više od pola milijuna protjeranih Muslimana i zbrinula ih u toj nevolji, nikako nije bilo miješanje u miješajući beha lonac.

Potpora čelnika HDZ-a Hrvatske Deklaraciji Hrvatskoga Narodnog Sabora je hrvatska obveza prema svom narodu u Bosni i Hercegovini, bez čijeg pristanka u Daytonu ne bi bilo ni Daytonske Bosne i Hercegovine. Zapravo ne bi bilo nikakve Bosne i Hercegovine. Takva bošnjačka politika prema hrvatskoj obvezi potpisane u Daytonu o zaštiti beha Hrvata, tim više je antihrvatska kada se vidi turska upletenost u toj zemlji, te upletenost mnogi drugi islamskih zemalja u taj  problem pred europskim vratima.

Turska upletenost, i upletenost drugih islamskih zemalja po bošnjačkom viđenju Bosne i Hercegovine nije miješanje u politički bosanski lonac. Valjda zbog toga što Bošnjaci pozivaju i Tursku, i Iran, i Saudijsku Arabaji, i Kuvajt, i Emirate… u Bosnu, a Hrvatsku ne pozivaju. Znači te islamske zemlje ne dolaze same, već na bošnjački poziv i zato njihovo uplitanje nije i miješanje u beha politički život. Oni su legalni i legitimni kreatori bosanskohercegovačke političke scene i traseri njene budućnosti.

Zapravo, u konačnici oni su graditelji svoje budućnosti u Bosni i Hercegovini, a ne bosanskohercegovačke, što kazuju i kupovinom cijeli beha područja i gradnje svojih naselja, koja će, nažalost, biti države u nedržavnoj Bosni i Hercegovini. Oni igraju igru vremena u kojem  će, ćemu se oni nadaju i na ćemu rade, pokopati sve one Hrvate koji vole, i koji su se borili i bore za svoju domovinu Bosnu i Hercegovini. Vjeruju ti kupci beha zemlje iz islamskih zemalja, i oni koji im Bosnu i Hercegovinu prodaju, a ponegdje uzurpiranu i otetu hrvatsku zemlju i daruju, da poslije tih hrvatskih domoljuba i domobrana neće više biti takvi. I zato igraju igru vremena, zajedno i islamski kupci i bošnjački prodavači, jer vrijeme briše sve.

Možda se i može tako reći, i da ta pravila važe na nekim svjetskim područjima, i za neke narode svijeta. No, zasigurno ta igra, ta sredstva iskorijenjivanja hrvatskog identiteta, se ne igra u Bosni i Hercegovini niti u hrvatskom narodu. Da je to prolazilo, i da se na takvu igru gubilo hrvatstvo i katolićanstvo, danas ga zasigurno ne bi ni bilo u Bosni i Hercegovini. Za Hrvate u Bosni i Hercegovini važi jedna druga formula ostanka i opstanka u toj zemlji očeva, djedova i pradjedova. Naime, patništvo i mučeništvo Hrvata, sjeme je hravtstva i katoličanstva u Bosni i Hercegovini. Stoga je šutnja visoki predstavnika i daytonista na taj perfidni način bošnjačkog dehrvatiziranja Bosne i Hercegovine, zapravo pljesak onima koji to čine.

Dok se u beha podijeljenosti vide dobro izgrađeni politički putevi Srba prema Srbiji, muslimana Bošnjaka prema Turskoj i islamskim zemljama Bliskog Istoka, beha Hrvatima su svi putevi prema Europi zatrpani i minirani. I to je čvrsti znak obespravljenosti beha Hrvata u Daytonskoj dvoentitetskoj, srpskoj i muslimanskoj i tronacionalnoj Bosni i Hercegovini.

Vinko Đotlo

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Predložen jednomjesečni pritvor za Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića

Objavljeno

na

Objavio

Tužitelji državnog tužilaštva predložili su određivanje jednomjesečnog pritvora za premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića, piše Klix.ba.

“Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužiteljski tim Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana”, priopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su proveli noć sa četvrtka na petak u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nakon čega su u petak oko 18 sati prebačeni u prostorije Tužilaštva BiH.

Sada je na redu Sud BiH koji je odrediti ročište za određivanje pritvora ili drugih mjera zabrane koje predlože tužitelji.

Tužiteljski tim je sastavila glavna tužiteljica Gordana Tadić, a sastavljen je od tri člana – Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić.

Istraga o sumnjivoj nabavci 100 kineskih respiratora za 10,5 milijuna KM traje više od mjesec dana, a tijekom tog razdoblja saslušano je mnogo svjedoka, izvršeni su brojni pretresi i izuzeta obimna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu pomoći u rasvjetljivanju cijelog slučaja.

Nakon uhićenja premijera FBiH Fadila Novalića (SDA) kojeg Tužiteljstvo BiH tretira kao jednog od osumnjičenih u aferi “Respiratori” postavilo se pitanje tko će voditi federalnu Vladu. S tim u vezi treba naglasiti da je Novalić još jučer tek usmeno ovlastio zamjenicu premijera i ministricu financija FBiH Jelku Milićević (HDZ) da predsjeda sjednicom Vlade što je ona odbila tražeći pismenu punomoć.

Međutim, potrebno je napomenuti da nije Milićević jedina u poziciji da mijenja premijera u njegovom odustvu. To prema zakonu može učiniti i drugi zamjenik premijera, Vesko Drljača (SBB), koji je ministar za rad i socijalnu politiku FBiH. Naime, prema članku 10. Zakona o Vladi FBiH “zamjenik premijera zamjenjuje premijera u slučaju njegove odsutnosti ili u drugim slučajevima kada premijer nije u mogućnosti da obavlja dužnost, kao i u slučaju upražnjenja mjesta premijera, dok novi premijer ne preuzme dužnost. Premijer, u okviru svojih ovlaštenja, može pojedina ovlaštenja prenijeti na zamjenika premijera”.

Ova informacija je utoliko interesantnija, ako se uzmu u obzir poruke iz SDA da se radi o dobro smišljenoj i koordiniranoj akciji da HDZ preuzme kontrolu unutar Vlade i nad životom ljudi u Federaciji, piše Klix.ba. Prema navedenom zakonskom rješenju, barem kada je riječ o predsjedanju Vlade FBiH, to se neće dogoditi ako Novalić ovlasti Drljaču da bude na čelu Vlade.

Također, SDA sa svojih 5 ministara uz SBB-ovih 4, imala bi većinu u odnosu na šest HDZ-ovih ministara. S druge, pak, strane, ukoliko bi izostao Novalićev potez da pismeno ovlasti, primjerice, Drljaču na potezu će biti predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZ) koji bi onda u tom slučaju zasigurno ovlastio stranačku kolegicu Milićević da bude na čelu Vlade u odusutnosti Fadila Novalića.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Američke zastave zasvijetlile na Kosači – simbol protiv korupcije

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Bljesak.info

Velike američke zastave, na kojima na engleskom jeziku piše zajedno protiv korupcije, zasvijetlile su u petak u večer na dva kraja Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače.

Zastave su postavili mladi aktivisti grada Mostara povodom tvita koji je u četvrtak objavio američki državni tajnik Mike Pompeo, piše bljesak.info

Naime, Pompeo je u na svom službenom Twitteru javno je označio Amira Zukića, bivšeg glavnog tajnika Stranke demokratske akcije, umiješanim u “značajnu korupciju”.

U objavi i na Twitteru Pompeo je napisao: – Korumpirani postupci bivšeg predstavnika Zukića potkopali su vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. Kao rezultat javno ga označavam čineći ga nepoželjnim za ulazak u SAD. Sa svojim partnerima u BiH ostajemo ujedinjeni protiv korupcije.


Zukiću i njegovoj obitelji na osnovu ove objave zabranjen je ulazak u SAD.

Pompeo uvrstio na ‘crnu listu’ bivšeg bošnjačkog dužnosnika

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari