Pratite nas

Natalija Martinčević: HNS više nije stranka u koju sam se učlanila!

Objavljeno

na

Saborska zastupnica i zamjenica varaždinskog gradonačelnika Natalija Martinčević danas je odlukom Suda časti županijske organzacije HNS-a Varaždinske županije izbačena iz stranke.

[dropcap]U[/dropcap] stranci su naveli da do pravomoćnosti odluke ne žele ništa komentirati, a Martinčević je nakon sjednice Suda časti rekla da je sama prijava bila potpuno nesuvisla i bez ijednog argumenta.

“Ovo je apsolutno ljudski neprihvatljivo i potpuno pravno neutemeljno i vodi daljnjoj destrukciji stranke. Stranka koja se dvadeset godina zalagala za demokraciju sada izbacuje svog osnivača (Radimira Čačića) bez mogućnosti obrane i žalbe, a nas, koji smo samo iznijeli svoje mišljenje, proganja na ovakav način”, istaknula je Martinčević.

Na novinarsko pitanje koje su argumente koristili u prijavi protiv nje, Martinčević kaže da je to bila njezina podrška Čačiću, odnosno njezine izjave da procedura prilikom izbacivanja Čačića nije bila demokratska.

Martinčević je rekla da je to bila baza cijelog postupka protiv nje. Dodaje da, po njenom mišljenju, u cijelom postupku nije bilo suvislog argumenta. Pred Sudom časti je ponovila svoje stavove ali, kako je rekla, to u stranci izgleda više nije dozvoljeno.

Na pitanje hoće li se žaliti na odluku, Martinčević je odgovorila da to više nije stranka u koju se prije 13 godina učlanila i da više nema vrijednosti za koje se ona svih ovih godina borila. S druge strane, ocijenila je, današnja odluka Suda časti sigurno nije stav članova i birača HNS-a. Dodala je da će još razmisliti hoće li se žaliti.

Prema pojašnjenju iz stranke, nakon primitka odluke, žalba je moguća u roku od osam dana a o eventualnoj žalbi odlučuje Sud časti na vrhu stranke. Njegova je odluka konačna.

Na pitanje koja je njezina daljnja budućnost na dužnosti zamjenice gradonačelnika i saborske zastupnice, Martinčević odgovara da je izabrana na neposrednim izborima voljom birača te da smatra da je do sada svoj posao radila odgovorno. Zbog te odgovornosti prema biračima moram nastaviti taj posao obavljati i dalje i iskreno se nadam da me u tome ni pojedinci niti stranka neće sprječavati, zaključila je Martinčević.

Nakon Martinčević pred Sud často u 11 sati stigao je i bivši saborski zastupnik i bivši prvi čovjek HEP-a Zlatko Koračević.

Prijavu u oba slučaja, i protiv Martinčević i Koračevića, podnio je potpredsjednik Hrvatskog sabora i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić koji je također na sjednici Suda časti.

Vesna Pusić: Izbacivanje Martinčević i Koračevića stvar je županijskog HNS-a

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić izjavila je danas kako je odluka o izbacivanju iz stranke saborske zastupnice Natalije Martinčević te bivšeg saborskog zastupnika Zlatka Koračevića stvar lokalne, varaždinske organizacije stranke, a ne čelništva HNS-a.

Martinčević i Koračević su rekli da su argumenti za njihovo izbacivanje bili stavovi i izjave u kojima se nisu slagali s izbacivanjem bivšeg predsjednika stranke Radimira Čačića te upozoravanje da procedura nije bila demokratska.

“To je stvar lokalne organizacije… to rješava lokalna organizacija i nije na vodstvu da ono to rješava”, rekla je Pusić nakon sjednice Vlade odgovarajući na pitanje jesu li grijesi Martinčević i Koračevića stvarno toliko veliki da ih se trebalo izbaciti iz stranke.

Članica Predsjedništva HNS-a Andrea Zlatar Violić rekla je da ne smatra da se radi o grijesima “nego o poštivanju onoga što je kodeks stranačkog ponašanja”.

“Riječ je slučajevima koji se vode na razini varaždinske županije na Sudu časti i mislim da svaki slučaj treba promatrati zasebno i da se ne radi ni o kakvim znakovima – svaki pojedinac i član stranke je zasebna osoba”, rekla je Zlatar Violić na pitanje je li izbacivanje Martinčević i Koračevića poruka Čačićevim kadrovima u HNS-u “da im je odzvonilo”.

Nakon Natalije Martinčević, Sud časti županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije iz stranke je izbacio i Zlatka Koračevića, bivšeg čelnog čovjeka HEP-a i bivšeg saborskog zastupnika.

Koračević je nakon donesene odluke rekao da je sankcioniran zbog iznošenja osobnih stavova u javnosti vezano uz isključenje Radimira Čačića iz HNS-a.

“Takav način, takvi argumenti politički su štetni za stranku, pravno neutemeljni i ljudski neprihvatljivi”, rekao je.

Dodao je da mu se na teret stavlja i kršenje zabrane komuniciranja s Radimirom Čačićem što je ocijenio zadiranjem u njegova osobna prava.

Koračević kaže da bez obzira na sve događaje nije spreman odreći se prijateljstva s Čačićem i podrediti se nečijim osobnim stavovima te zaboraviti na osnovne postulate stranke koje je postavila Savka Dabčević Kučar, a to su demokratičnost, pravednost i uvažavanje drugačijeg mišljenja i stava.

Kaže da će iskoristiti svoje pravo na žalbu središnjici.

Na novinarski upit hoće li se učlaniti u drugu stranku Koračević je rekao da će, bez obzira na konačnu odluku, on svoj politički kapital dati na provjeru biračima, prije svega u njegovoj matičnoj općini Bednja, ali i šire od toga na nekim od budućih izbora.

Dodao je da se o isključenju Radimira Čačića počelo razmišljati već nakon prometne nesreće u Mađarskoj kada je Čačić skrivio smrt dvoje ljudi.

politika+

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Pripadnici Prvog hrvatskog kontingenta ispraćeni iz Petrinje u Litvu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji u petak, 24. studenog 2017., održan je svečani ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republiku Litvu, gdje će sudjelovati u toj NATO aktivnosti u sklopu borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke (1. HRVCON-a eFPBG–DEU).

Uz pripadnike kontingenta i članove njihovih obitelji, svečanom ispraćaju nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević koji je ujedno bio izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država brigadir Robert Mathers, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Litve i voditelj Ureda u RH Donatas Žiugžda, vojni izaslanik Republike Njemačke pukovnik Janus Kaschta, vojni izaslanik Francuske Republike brigadir Fabrice Duda te predstavnici lokalne zajednice i drugi visoki uzvanici, priopćio je MORH

Izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ovom je prilikom poručio kako je uvjeren da će u misiji u Litvi, pripadnici Oružanih snaga još jednom dokazati svoju profesionalnost i spremnost pri izvršavanju različitih zadaća. „Republika Hrvatska svojim sudjelovanjem u ovoj aktivnosti, u okviru borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke daje svoj vidljivi doprinos temeljnim vrijednostima Sjevernoatlantskog saveza.

Neka vam djela naše garde, onih koji su stvarali i branili Hrvatsku u Domovinskom ratu bude putokaz i u budućnosti. Zadaća na koju krećete je zahtjevna i odgovorna. Za uspjeh naših napora i našeg doprinosa ovoj NATO aktivnosti bitan je vaš puni angažman i fokusiranost svake pripadnice i pripadnika Hrvatskog kontingenta u Litvi“, rekao je ministar Krstičević koji je izrazio nadu kako će se tijekom boravka pripadnika Oružanih snaga u Republici Litvi osobno doći uvjeriti u njihovu spremnost i uvjete u kojima rade i žive.

“Nikada, ni jednog trenutka tijekom boravka na ovoj aktivnosti nemojte ispustiti iz vida kako u odori ponosnog i časnog hrvatskog vojnika ne predstavljate samo sebe, već Republiku Hrvatsku, vjerodostojnu i pouzdanu NATO saveznicu.

Očekujem da u svome djelovanju pokažete odgovornost, predanost zadaćama. Svima vama neka sigurnost kolega, ali i vlastita sigurnost bude na prvom mjestu. U svome djelovanju imat ćete punu potporu Ministarstva obrane i mene osobno”, zaključuje ministar.

Foto: MORH/ M. Čobanović

Pripreme za odlazak u Litvu uspješno su provedene, a spremnost i profesionalnost pripadnika kontingenta pohvalio je načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov: „Cilj ove misije, pa tako i vašeg odlaska na ovu aktivnost, jest ostvarivanje konkretnog oblika jačanja kolektivnog odvraćanja i obrane Saveza na teritoriju istočnog krila NATO-a, i očekujem da će se ovom misijom potvrditi i pokazati zajedništvo država članica te snažna transatlantska veza“.

General Šundov izrazio je uvjerenje u uspješnost još jedne misije u koju su upućuju pripadnici Oružanih snaga RH te istaknuo kako očekuje da će se pokazati jedinstvo država članica i neposredna odlučnost NATO-a za obranu ugroženih saveznica. “Na ovaj način dokazuje se i prijateljski odnos Republike Hrvatske i Republike Litve, upravo na ovaj način povezat će se Baltik i Jadran” zaključio je general Šundov.

Predstavnik Litve Donatas Žiugžda poručuje kako je odlazak 1. hrvatskog kontingenta ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republiku Litvu dokaz uspješne suradnje dviju država. “Vjerujem kako ćete upravo vi doprinijeti zaštiti sigurnosti naše zemlje i kako ste spremni odgovoriti na sve eventualne napade ili provokacije. Siguran sam kako ćete bili od velike pomoći i moram naglasiti kako je ovo još jedan dokaz dobre suradnje Republike Hrvatske i Republike Litve, u ime Litvanaca zahvaljujem se na vašem doprinosu našem zajedničkom cilju – očuvanju mira i sigurnosti”.

Njemački vojni izaslanik pukovnik Kascht izrazio je ponos što ima priliku hrvatskim vojnicima izraziti najbolje želje uoči odlaska u Republiku Litvu. “U okviru zadaća i zapovjedi imat ćete slobodu za napraviti nešto novo, Savezna Republika Njemačka i Hrvatska već su dokazale kako su strateški partneri na brojnim područjima suradnje pa vjerujem da će i ova misija zabilježiti još jedan uspjeh”.

Zapovjednik 1. HRVCON-a eFBBG-DEU, satnik Marko Krpan, zapovjednik 1. mehanizirane satnije bojne „Tigrovi“ rekao je kako su pripadnici kontingenta na visokoj razini obučenosti i spremnosti. “Proteklih godinu dana prolazili su zahtjevne pripreme i ono što možemo reći uoči njihovog odlaska u Litvu je kako su pripadnici kontingenta spremni za obavljanje i najzahtjevnijih zadaća. Za Hrvatsku kao Tigar!”

Ovim povodom, pripadnici Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“ uručili su pripadnicima 1. HRVCON-a čiju glavninu snaga čine pripadnici bojne “Tigrovi” iz sastava Gardijske mehanizirane brigade, fotografiju i životopis pukovnika Damira Tomljanovića-Gavrana, zapovjednika bojne 1. gardijske brigade “Tigrovi”, poginulog u Domovinskom ratu.

U Litvu u borbenu skupinu pod vodstvom SR Njemačke na rok od sedam mjeseci upućuje se 181 pripadnik Oružanih snaga RH, a glavninu snaga čine pripadnici mehanizirane satnije iz sastava 1. mehanizirane bojne “Tigrovi” Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, uključujući i potporne logističke elemente s pripadajućim naoružanjem i opremom te 14 borbenih oklopnih vozila Patria.

Pripreme i ocjenjivanje pripadnika OS RH za sudjelovanje u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi provedene su u sklopu vojne vježbe „Udar 17“, koja je održana od 14. rujna do 06. listopada 2017. godine na vojnom poligonu „E. Kvaternik“ na Slunju. Hrvatski kontingent u Republici Litvi bit će smješten na vojnom poligonu „Rukla“, 110 km sjeveroistočno od Vilniusa.

Temeljna zadaća i misija hrvatskog kontingenta je integracija u multinacionalnu borbenu grupu pod vodstvom SR Njemačke, kao i provedba obuke u tom u sastavu u kojem su, uz pripadnike OSRH-a, i pripadnici oružanih snaga Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Norveške, Kraljevine Belgije, Velikog Vojvodstva Luxembourg, Francuske Republike i zemlje domaćina Republike Litve.

Nakon svečanog ispraćaja uzvanici su obišli novoizgrađene objekte u petrinjskoj vojarni.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Documenta napala Predsjednicu zbog Praljka

Objavljeno

na

Objavio

Centar za suočavanje s prošlošću Documenta u petak je prozvao predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović za ‘neodgovornost’ zbog poruke organizatorima promocije knjige “Slobodan Praljak”, ocjenjujući da je njome demonstrirala nedopustiv pritisak na djelovanje Haaškog suda.

Promocija knjige “General Praljak“, održana je u Zagrebu 21. studenoga i na njoj je pročitana poruka poslana iz Ureda predsjednice: “Doprinos generala Slobodana Praljka obrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije te obrani opstojnosti hrvatskog naroda na njegovim povijesnim prostorima tijekom Domovinskoga rata od velike je važnosti. Ovih dana, kada se nadamo pravednom sudskom pravorijeku i njegovu oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih uznika, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom povijesnom razdoblju borbe hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine ustrajno branio svojom riječju. Ujedno je ova knjiga svojevrsna zahvalnica za sve što je učinio za svoj narod”.

Documenta ocjenjuje da Grabar-Kitarović tom porukom demonstrira nedopustiv pritisak na djelovanje suda pred objavljivanje pravomoćne presude u postupku u kojemu se sudi i Slobodanu Praljku jer je, kako navode “svaka presuda osim oslobađajuće unaprijed proglašena nepravednom”.

Žalbeno vijeće Haškoga suda u srijedu će objaviti pravomoćnu presudu u predmetu “Prlić i drugi”.

Documenta smatra da predsjednica u poruci demonstrirala i “prijezir spram prvostupanjske presude haaškog sudišta (koje je i hrvatsko sudbeno tijelo)”, kao i nerazumijevanje sadržaja vlastite, temeljne ustavne obveze da “predstavlja i zastupa Hrvatsku u zemlji inozemstvu” jer, navode, “svojim stavom Hrvatsku kao državu dovodi u poziciju jedne od stranaka u sudskom postupku za ratne zločine (a ne tako davno državni su organi predlagali da se Hrvatskoj u Haagu prizna status ‘prijateljice suda’)”.

Documenta dodaje i da je predsjednica demonstrirala “zahvalnost” Praljku za obranu Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije “ne spominjući uopće treću, bošnjačku, stranu u sukobu”. A baš zbog žrtava na bošnjačkoj strani Praljak i ostali bili su osuđeni na teške zatvorske kazne, ističe Documenta.

“Ovakav – u najmanju ruku neodgovoran – postupak najviše hrvatske državne dužnosnice zaslužuje ne samo najoštriju osudu (koja je do sada u javnosti izostala), nego i ozbiljno propitivanje njezinog cjelokupnog djelovanja”, zaključuje Centar za suočavanje s prošlošću. (Hina/Kamenjar)

PREDSJEDNICA O KNJIZI „GENERAL PRALJAK“

 

Akademik Josip Pečarić: Naš general Praljak

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari