Connect with us

Intervju

Nataša Tramišak: ‘Osječko-baranjska županija najuspješnija je u Hrvatskoj u projektima energetske obnove

Published

on

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak ispred zgrade Graditeljsko-geodetske škole Osijek, također obnovljene u sklopu provedbe projekta energetske obnove

„Osječko-baranjska županija najuspješnija je u Hrvatskoj u projektima energetske obnove, a bespovratna sredstva osiguravamo i za projekte u zdravstvu i socijalnoj skrbi, prosvjeti, gospodarstvu i poljoprivredi“

Posljednjih nekoliko godina po cijeloj Osječko-baranjskoj županiji možemo uočiti brojna gradilišta, a dio njih odnosi se na energetsku obnovu javnih zgrada. Osječko-baranjska županija pokazala se vrlo uspješnom u provedbi projekata energetske obnove te općenito u provedbi projekata sufinanciranih sredstvima europskih fondova. Stoga smo o toj temi razgovarali sa županijskom pročelnicom Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Natašom Tramišak.

Osječko-baranjska županija, na čelu s Upravnim odjelom za investicije, razvojne projekte i fondove EU provodi desetke projekata energetskih obnova javnih zgrada. Koliko je zgrada uključeno u takve projekte i kako su osigurana financijska sredstva za provedbu tih projekata?

Osječko-baranjska županija prepoznala je važnost i mogućnosti korištenja bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrada i tu je riječ o najvećim investicijskim zahvatima koje provodimo u ovom financijskom razdoblju. Realizaciju projekata energetske obnove javnih zgrada u vlasništvu Županije započeli smo u 2017. godini te je u 2019. godini završeno 19 projekata energetske obnove osnovnih i srednjih škola, ukupne vrijednosti 62 milijuna kuna, od čega je 34,71 milijun kuna sufinancirano iz fondova EU.

Dodatno smo u 2018. godini s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaključili ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za novih 35 projekata energetske obnove zgrada. Tu su također uključene osnovne i srednje škole, ali i domovi za stare i nemoćne osobe, domovi zdravlja te Opća županijska bolnica Našice. Te su obnove ukupne vrijednosti od 116,82 milijuna kuna, od čega se 58% sufinancira sredstvima EU fondova. Dakle, ukupno je riječ o 54 projekta energetske obnove zgrada vrijednih 178,9 milijuna kuna, a do kraja 2021. godine očekujemo potpunu realizaciju svih tih projekata.

Svakako je riječ o impozantnim brojkama, no možete li pojasniti što to točno znači za stanovnike Osječko-baranjske županije? Često se čuje kako su takva ulaganja pozitivna, no da od njih obični građani nemaju koristi?

Svi europski projekti koje provodimo usmjereni su na dobrobit građana. Prije svega, energetskom obnovom omogućavamo kvalitetnije funkcioniranje u našim osnovnim i srednjim školama, domovima za starije i nemoćne, domovima zdravlja i bolnice Našice. Cilj ovih projekata je ostvariti energetske uštede veće od 51% i ostvariti uštede emisije CO2, ali i unaprijediti standard korištenja javnih zgrada za zaposlenike i korisnike, učenike i profesore, zdravstvene djelatnike i njihove korisnike, te osobe starije životne dobi u domovima za starije osobe. Potrebno je osigurati da njihov boravak u tim zgradama bude siguran i ugodan. Ostvarenje energetske uštede znači i manje izdataka za potrebe podmirenja režijskih troškova, a taj se ušteđeni novac iz županijskog proračuna onda može usmjeriti za neke druge potrebe. Ne zaboravimo i da sve te radove netko mora izvesti – dakle, riječ je i o poslovnoj prilici za građevinske tvrtke, a na ovim projektima angažirano ih je tridesetak.

O uspjehu našeg rada na ovom području svjedoči i to da je Osječko-baranjskoj županiji u 2019. godini dodijeljena nagrada Zelena povelja kao najuspješnijoj regionalnoj samoupravi u Hrvatskoj po realizaciji projekata energetske obnove i učinkovitosti.

A ostali projekti Osječko-baranjske županije kao institucije?

Promatramo li Osječko-baranjsku županiju kao instituciju koja izravno provodi infrastrukturne i razvojne projekte i ulaganja u okvirima svoje nadležnosti, tu se prvenstveno ističu projekti u sektorima zdravstva i socijalne skrbi, prosvjete te poticanju razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Od 2017. godine, uključujući i navedene projekte energetske obnove, provode se projekti ukupne vrijednosti 300 milijuna kuna, a pribrojimo li tome projekte naših ustanova i proračunskih korisnika dolazimo do vrijednosti od oko 400 milijuna kuna. Posebno bih istaknula projekt Dostupnije primarne zdravstvene zaštite na cijelom području županije, vrijedan oko 27 milijuna kuna, u sklopu kojeg se isporučenom medicinsko-tehničkom i dijagnostičko-terapijskom opremom omogućilo više dijagnostičkih i terapeutskih postupaka kako bi se smanjio pritisak na jedine dvije bolnice u našoj županiji te su infrastrukturnim radovima poboljšani uvjeti u šest domova zdravlja – u Osijeku, Našicama, Đakovu, Donjem Miholjcu, Belom Manastiru i Valpovu. Gradi se i nova zgrada Doma zdravlja Našice, a u Osijeku je osiguran pristup osobama s invaliditetom ugradnjom dizala u tri zdravstvene stanice.

U tijeku su i projekti tri sustava navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama vrijednosti 50 milijuna kuna, projekt Regionalnog distributivnog centra za voće i povrće za kojega je pripremljena projektno-tehnička dokumentacija i koji uskoro započinje s realizacijom izgradnje vrijednosti gotovo 80 milijuna kuna. Na području socijalne skrbi provode se projekti uključivanja djece s poteškoćama u redovit sustav obrazovanja uz osiguranje pomoćnika u nastavi, a provedbom projekta Zaželi zaposlili smo 56 žena koje pružaju pomoć i podršku za 224 korisnika. Inače, na području cijele naše županije provode se projekti u sklopu programa Zaželi te je na taj način zaposleno oko 1300 žena koje skrbe za više od 6000 starijih i nemoćnih osoba.

Kakvo je stanje na području Osječko-baranjske županije kada je riječ općenito o provedbi projekata sufinanciranih sredstvima iz EU fondova?

Kada je riječ o cjelokupnom području Osječko-baranjske županije, drago mi je što mogu istaknuti kako je u posljednje tri godine na našem području u provedbi više od 3000 projekata vrijednih 5 milijardi kuna, u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Tu spadaju svi oni projekti koje provodimo mi kao Županija, jedinice lokalne samouprave, javna tijela, poduzetnici, poljoprivrednici, udruge… Čitav proces pripreme projektnih prijava, apliciranja na natječaje te u konačnici i same provedbe je dugotrajan, a veliki su pomaci vidljivi od 2017. godine po pitanju privlačenja bespovratnih sredstava. Stoga tek sada kao građani, kada se u posljednjih nekoliko godina pojačano radi na pripremi i provedbi projekata u svim sektorima, počinjemo uočavati ostvareni napredak i osjećati prednosti korištenja EU sredstava.

Što možemo očekivati u sljedećem financijskom razdoblju, odnosno kakvi su projekti u pripremi u Osječko-baranjskoj županiji?

Sljedeće godine započinje novo programsko razdoblje Europske za koje su nam već u pripremi kapitalni projekti za čiju se izradu dokumentacija već sada sufinancira sredstvima EU fondova. Tu su strateški projekti za regionalni razvoj Slavonije, Baranje i Srijema poput izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek čija se vrijednost procjenjuje na 2 milijarde kuna, izgradnje Gospodarskog centra u Osijeku čime bi se stvorila nova poslovna infrastrukture na 56 000 m2 zgrada i 34 000 m2 otvorenih izložbenih prostora procijenjene vrijednosti investicije oko 350 milijuna kuna, izgradnja Regionalnog distributivnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak procijenjene vrijednosti do 500 milijuna kuna, revitalizacija brownfield lokacije OLT Osijek na kojoj planiramo nove sadržaje javne, gospodarske, znanstvene i društvene namjene te razvoj novih sektora ulaganjem u kulturno-kreativne industrije te obrazovne infrastrukture. Možemo reći kako se strateški projekti koje pripremamo za novo programsko razdoblje do 2027. godine procjenjuju na iznos veći od 3,5 milijardi kuna te da svakako imamo definiran jasan smjer i viziju budućih ulaganja iz fondova Europske unije na području Osječko-baranjske županije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari