Connect with us

Zanimljivosti

National Geographic posvetio cijelu večer Hrvatskoj

Objavljeno

-

Večer 19. rujna na programu National Geographica u potpunosti je bio posvećen Hrvatskoj. Točnije, emitirale su se čak tri emisije zaredom koje se bave Hrvatskom.

U 21 sat najprije je prikazana epizoda emisije Gordon Ramsey: Neistražene kuhinje koja je snimana u Hrvatskoj, u 22 sata epizoda o Hrvatskoj iz serijala Europa iz zraka, a nakon toga, u 23 sata, i epizoda emisije Automobili iz snova – Unutar tvornice, u kojoj se govorilo o Rimac automobilima.

Jedna epizoda treće sezone serijala Europa iz zraka u potpunosti se bavila Hrvatskom, a posebno zanimljiva su mjesta koja je produkcijski tim odabrao za snimanje.

Epizoda je snimana tijekom cijele prošle godine i pokriva sva godišnja doba, čime je u potpunosti dočarana ljepota pojedinih mjesta. Ovu epizodu o Hrvatskoj moći ćete pogledati 19. rujna na National Geographicu, a do tada pročitajte neke zanimljivosti o Hrvatskoj koje će se naći u emisiji toga dana.

National Geographic su fascinirale neobične cik-cak zidine duge 5.5 kilometara, koje se protežu i izvan grada Stona sve do obližnjih brda. Vjeruje se da su zidovi građeni kako bi se spriječila krađa soli iz tamošnjih solana, budući da je u srednjem vijeku sol bila izuzetno vrijedna roba.

No zidovima nije zaštićena samo solana. Snimke iz zraka otkrivaju da se zid proteže preko cijelog poluotoka te da ima 41 obrambenu kulu i šest tvrđava. Stonski vladari nisu izgradili zid samo kako bi zaštitili solane, namjera im je bila zaštititi cijeli poluotok od njegovih neposlušnih susjeda. Solana je i danas, nakon 4000 godina, i dalje u funkciji te mještani svaki godine beru stotine tona soli. Sve je to čini najstarijom aktivnom solanom u Europi, a nakon Kineskog zida, riječ je o drugim najvećim zidinama na svijetu, pišu 24 sata.

Epizoda o Hrvatskoj gledatelje diljem svijeta upoznala je s osječkom obalom Drave, Lonjskim poljem, dolinom Neretve, a snimljene su i snimke spajanja Pelješkog mosta, rušenja tornja zagrebačke katedrale i popravaka penjačke stijene u NP Paklenica.

Inače, nova sezona prikazuje neke od najboljih kulturnih i zemljopisnih znamenitosti u Europi kroz ‘hyperlapse’ fotografije iz zraka. Impresivne snimke iz zraka nude jedinstven uvid u to kako su tradicija, inženjering i prirodne znamenitosti pomogle oblikovati kontinent.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas