Pratite nas

Događaji

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH „Prvi za Hrvatsku 2017“

Objavljeno

na

Ministar Krstičević u posjetu pripadnicima OS RH u Kninu

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević posjetio je danas, u srijedu, 17.  svibnja 2017. pripadnike Oružanih snaga RH koji sudjeluju u organizaciji i natjecanju za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH “Prvi za Hrvatsku 2017.”.

U prigodnom obraćanju Ministar Krstičević je podsjetio da za desetak dana obilježavamo Dan Oružanih snaga RH i Dan hrvatske kopnene vojske. Istaknuo je da svi možemo biti ponosni na Hrvatsku vojsku, a posebno oni koji baštine povijest  pobjedničke vojske. „Danas smo fokusirani na vrhunsko i profesionalno izvršavanje novih zadaća“, rekao je ministar obrane te naglasio vrijednost ovog natjecanja kojim se potvrđuje važnost vrhunske osposobljenosti pripadnika Oružanih snaga.

Također, ministar je izrazio zadovoljstvo što se natjecanje ove godine, na svoju dvadesetu obljetnicu ponovo održava u Kninu, gradu simbolu pobjede u Domovinskom ratu i mjestu gdje je održano prvo natjecanje pod geslom „Prvi do Knina – prvi do slobode“. Naglasio je da su od tada naše Oružane snage prevalile velik i težak put da bi danas postale pouzdani saveznici i partneri koji svoju sposobnost pokazuju kroz sudjelovanje u brojnim operacijama i misijama. U jačanju sposobnosti Oružanih snaga RH važnu ulogu ima upravo ovo natjecanje koje snaži sportski duh, potiče zajedništvo te podiže razinu tjelesne spremnosti.

“Samo najspremniji vojnici mogu izvršiti najsloženije zadaće. Upravo zato odlučili smo ovu godinu posvetiti vojniku, dočasniku i časniku. Odlučili smo sustavno raditi na podizanju uvjeta i kvalitete života i rada onih koji služe drugima. Onih koji su dugo i marljivo radili, davali sve od sebe, a često bili zaboravljeni.”, zaključio je ministar Krstičević.

U sklopu ovogodišnjeg natjecanja za najspremnijeg pripadnika oružanih snaga „Prvi za Hrvatsku 2107“ pripadnici Oružanih snaga RH do početka natjecanja angažirani su na uređenju dječjih igrališta u sklopu kninskih gradska vrtića, koje je danas također posjetio i ministar Krstičević.

Tom prilikom, ministar je izrazio zadovoljstvo jer se i osobno uvjerio kako će kninski mališani uživati i biti sigurni na obnovljenim igralištima. “Ovo je primjer neraskidive veze i suradnje lokalne zajednice i Oružanih snaga koji me iznimno veseli. Oružane snage spremne su pomoći uvijek kada je to potrebno, a koristeći svoje resurse za civilne namjene i pružajući pomoć lokalnoj zajednici doprinose izgradnji kvalitetnijeg života svih nas”, istaknuo je ministar Krstičević.

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Tihomir Kundid rekao je kako su pripadnici Inženjerijske bojne Gardijske mehanizirane brigade dali  potporu i pomogli u uređenju vrtića u Kninu te je pohvalio suradnju lokalne zajednice i pripadnika Oružanih snaga smještenih u Kninu.

Ravnateljica dječjeg vrtića „Cvrčak“ iz Knina Anita Ercegovac tom je prigodom rekla kako su djeca bila oduševljena promatrajući pripadnike Oružanih snaga kako rade na uređenju okoliša vrtića te da je riječ o ekipi koja je odgovorna, vrijedna i pažljiva. Također, dodala je i kako su roditelji djece koja borave u ovom vrtiću zahvalni na ovoj hvalevrijednoj inicijativi.

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH „Prvi za Hrvatsku 2017“ održava na vojnom vježbalištu „Crvena Zemlja“ i u gradu Kninu 18. i 19. svibnja. Organizirano je u suradnji s gradom Kninom koji je bio domaćin i prije dvadeset godina u prvom ovakvom natjecanju pod nazivom „Prvi do Knina – prvi do slobode“. U ovogodišnjem natjecanju sudjeluje 150 pripadnika Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova i pripadnika oružanih snaga prijateljskih i partnerskih zemalja.

U suradnji s Gradom Kninom do početka natjecanja pripadnici Oružanih snaga RH angažirani su na uređenju dječjih igrališta u sklopu četiri kninska gradska vrtića i uređenju vanjskih prostora oko vrtića. Između ostalog, uredit će ograde vrtića, travnate površine, obojiti betonski zidići, urediti prostor uz vanjski dio ograde i drrugo, a procijenjena vrijednost radova iznosi oko 10.000 kuna.
Uz navedene radove, sve vanjske površine igrališta opremit će se novom opremom i sredstvima koja su prikupljena humanitarnom akcijom u organizaciji Grada Knina.

U sklopu natjecanja bit će održano i mini natjecanja za najmlađe stanovnike Knina – djecu vrtićke dobi koje će se u četvrtak, 18. svibnja 2017. održati na prostorima sportskog kompleksa NK „Dinara“, a na kojem će uz suradnju i pomoć pripadnika Oružanih snaga RH djeca prolaziti mini stazu sa zaprekama. Po završetku mini natjecanja prikupljena sredstava i oprema bit će uručena vrtićima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

General-bojnik Blago Zadro posmrtno proglašen počasnim građaninom Zagreba

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Na proslavi Dana grada Zagreba, 31. svibnja, general-bojnik Blago Zadro posmrtno je proglašen počasnim građaninom Zagreba, a premijer Andrej Plenković je na svečanosti čestitajući blagdan naglasio da je obnova nakon potresa temeljna zadaća svih.

Premijer Plenković je pohvalio gradske službe koje “nakon potresa uložile maksimalan angažman za hitne aktivnosti sanacije grada, za sigurnost grada i za pripremu za njegovu kvalitetnu, dugoročnu i održivu obnovu.”

Plenković je čestitajući Dan Grada Zagreba i Blagdan Majke Božje od Kamenih vrata zaštitnice Grada rekao da je obnova temeljna zadaća svih. Kako je rekao, Vlada želi da obnova Zagreba bude “na onoj razini koja će osigurati da neki eventualni budući potresi ne učine ovako velike štete, da obnova bude cjelovita, da prije svega obuhvati privatne kuće i stanove građana, ali i da se obnove institucije i zgrade važne za zdravstvo i školstvo koje su važne i za Hrvatsku.”

“Potres je trajao 10 sekundi, obnova će trajati najmanje 10, ali vjerojatno i više godina. Da bismo to radili moramo imati kvalitetan zakonski okvir i program mjera i moramo imati ono što je najvažnije – financijska sredstva”, rekao je.

Izvijestio je da je priprema za zahtjev prema Europskom fondu solidarnosti na samom kraju. Putem tog fonda ćemo dobiti znatna sredstva za obnovu, rekao je, i dodao da ona ipak neće biti dovoljna. Grad će obnavljati vlastitim sredstvima, ali i drugim izvorima međunarodnog financiranja, poput dogovorenog zajma sa Svjetskom bankom u iznosu od 200 milijuna dolara, kazao je.

Podsjetio i na pandemiju koronavirusom koja je promijenila način života u cijelom svijetu. Vlada će s gradskim službama pronaći načina da se i u takvoj krizi olakša financijsko funkcioniranje Zagreba “jer da bi Hrvatska išla naprijed, Zagreb mora biti najsnažniji”.

Bandić: Zagreb je otvoren i siguran grad

“Naš Zagreb je prije svega otvoren i siguran grad a to je prijeko potreban uvjet bilo kakve budućnosti žive zajednice grada i jedne države. I po tome može biti primjer razvijenijim europskim metropolama s puno većom demokratskom tradicijom”, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Zahvalio se današnjim laureatima i svima koji su radili na sanaciji Zagreba nakon potresa i u borbi protiv epidemije. Izvijestio je da je danas deseti dan bez novozaraženih u gradu, a da je bolesnih još samo deset.

“Ovo je godina koju ćemo sigurno dugo pamtiti i koja će se u budućnosti spominjati po mnogobrojnim izazovima s kojima smo se suočili i s kojima se suočavamo. Ali i činjenici da je naš grad prvi put svojoj povijesti bio glavni grad Europske unije”, istaknuo je Bandić.

Baština je temelj iz kojih Zagreb može crpiti vjeru da će i ovu teškoću uspješno prebroditi, naporom svojih građana i prijatelja iz Hrvatske i svijeta, kao što je i prebrodio posljedice potresa u Šenoino doba 1880., poplave 1964. i drugih prirodnih nepogoda te ratova, rekao je.

Ovaj grad je ne samo europski, nego poseban i naš, grad kojega treba graditi i permanentno usavršavati, rekao je Bandić.

Blago Zadro – počasni građanin Zagreba

General-bojnik Blago Zadro posmrtno je proglašen počasnim građaninom Grada Zagreba za izniman doprinos u organiziranju obrane Vukovara i uspostavi teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb. Povelju je preuzela njegova supruga Katica Zadro.

Zadro je bio zapovjednik obrane Borova Naselja i zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade. Pod njegovim je vodstvom na Trpinjskoj cesti zaustavljena oklopna sila JNA i uništeni deseci neprijateljskih tenkova i transportera. Poginuo je 16. listopada 1991. blizu Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici nedaleko od željezničke pruge. Ubijen je rafalom iz puškostrojnice tijekom borbene akcije. Posmrtno je promaknut u čin general-bojnika.

Marija Sekelez proglašena “Zagrepčankom godine”

Nagrada “Zagrepčanka godine” uručena je dramskoj umjetnici i humanitarki Mariji Sekelez, koja je svojim radom pridonijela afirmaciji žena u kulturi i društvu.

Nagrade Grada Zagreba dodijeljene su potpredsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Davoru Miličiću, redateljici Dani Budisavljević, ravnatelju KBC Zagreb Anti Ćorušiću, profesoru na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Krešimiru Ćosiću, Hrvatskom baroknom ansamblu, ravnateljici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jeleni Lončar, Obrtničkoj komori Zagreb, predsjedniku Hrvatske komore dentalne medicine Hrvoju Pezi, radnoj skupini od 67 znanstvenika i stručnjaka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC Zagreb koji su uspješno razdvojili sijamske blizanke.

Nagrada je dodijeljena i vozaču u Podružnici Čistoća Zagrebačkog holdinga Josipu Smiljčiću, ravnatelju Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zlatku Stiću, atletičarki Lauri Štefanac, profesoru emeritusu Stanislavu Tedeschiju, akademiku i književniku Goranu Tribusonu, predsjedniku Kluba veterana 148. brigade HV-a Milanu Zanoškiju te akademiku Zvonku Kusiću.

Zaslužnima su danas podijeljene i Medalje Grada Zagreba. (Hina)

Ravnateljica Caritasa, s. Jelena Lončar – dobitnica Nagrade Grada Zagreba za djelovanje na području socijalne skrbi i humanitarno djelovanje

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Ravnateljica Caritasa, s. Jelena Lončar – dobitnica Nagrade Grada Zagreba za djelovanje na području socijalne skrbi i humanitarno djelovanje

Objavljeno

na

Objavio

Ravnateljici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jeleni Lončar uručeno je u nedjelju, 31. svibnja 2020. g. priznanje Nagrada Grada Zagreba za djelovanje na području socijalne skrbi i humanitarno djelovanje. Riječ je o najuglednijem priznanju Grada Zagreba usvojenom na 32. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba održanoj 19. ožujka 2020.

U obrazloženju dodjele priznanja navodi se da se priznanje dodjeljuje „za iznimne rezultate u socijalnoj skrbi i humanitarnom radu gdje se s. Jelena kao ravnateljica Caritasa od 2008. godine među ostalim zalaže da se zaposlenici Caritasa, uz profesionalnu osposobljenost, trebaju odlikovati ljudskom dobrotom i ljubavlju. Caritas pod njezinim vodstvom, organiziranim humanitarnim djelovanjem, u suradnji i partnerstvu s brojnim organizacijama, pridonosi suzbijanju različitih oblika siromaštva, socijalne ugroženosti i isključenosti ranjivih osoba, obitelji i zajednica u potrebi te njihovoj resocijalizaciji i integraciji u društvo“.

„Počašćena sam dodijeljenim mi priznanjem, ali ova nagrada prvenstveno je priznanje svim mojim suradnicima kao i volonterima i dobročiniteljima Caritasa koji zajedno sa mnom razvijaju karitativno djelovanje i stavljaju se u službu čovjeka u potrebi. Priznanje je to i Caritasu koji je u svakoj situaciji i nevolji prisutan među potrebnima koji očekuju našu pomoć i blizinu.“, izjavila je s. Jelena povodom preuzimanja priznanja.

Nagrada Grada Zagreba dodjeljuje se građanima i organizacijama koji rade na području Grada Zagreba, za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu i djelovanju u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja društvenog života. O dodjeli Nagrade Grada Zagreba odlučuje Gradska skupština.

Na javni poziv, koji je raspisan početkom siječnja 2020. Godine, pristiglo je 118 prijedloga, a Odbor za javna imenovanje izdvojio je i predložio 16 ovogodišnjih kandidata za Nagradu Grada Zagreba kojima u ime Caritasa Zagrebačke nadbiskupije od srca čestitamo!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari