Pratite nas

Događaji

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH „Prvi za Hrvatsku 2017“

Objavljeno

na

Ministar Krstičević u posjetu pripadnicima OS RH u Kninu

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević posjetio je danas, u srijedu, 17.  svibnja 2017. pripadnike Oružanih snaga RH koji sudjeluju u organizaciji i natjecanju za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH “Prvi za Hrvatsku 2017.”.

U prigodnom obraćanju Ministar Krstičević je podsjetio da za desetak dana obilježavamo Dan Oružanih snaga RH i Dan hrvatske kopnene vojske. Istaknuo je da svi možemo biti ponosni na Hrvatsku vojsku, a posebno oni koji baštine povijest  pobjedničke vojske. „Danas smo fokusirani na vrhunsko i profesionalno izvršavanje novih zadaća“, rekao je ministar obrane te naglasio vrijednost ovog natjecanja kojim se potvrđuje važnost vrhunske osposobljenosti pripadnika Oružanih snaga.

Također, ministar je izrazio zadovoljstvo što se natjecanje ove godine, na svoju dvadesetu obljetnicu ponovo održava u Kninu, gradu simbolu pobjede u Domovinskom ratu i mjestu gdje je održano prvo natjecanje pod geslom „Prvi do Knina – prvi do slobode“. Naglasio je da su od tada naše Oružane snage prevalile velik i težak put da bi danas postale pouzdani saveznici i partneri koji svoju sposobnost pokazuju kroz sudjelovanje u brojnim operacijama i misijama. U jačanju sposobnosti Oružanih snaga RH važnu ulogu ima upravo ovo natjecanje koje snaži sportski duh, potiče zajedništvo te podiže razinu tjelesne spremnosti.

“Samo najspremniji vojnici mogu izvršiti najsloženije zadaće. Upravo zato odlučili smo ovu godinu posvetiti vojniku, dočasniku i časniku. Odlučili smo sustavno raditi na podizanju uvjeta i kvalitete života i rada onih koji služe drugima. Onih koji su dugo i marljivo radili, davali sve od sebe, a često bili zaboravljeni.”, zaključio je ministar Krstičević.

U sklopu ovogodišnjeg natjecanja za najspremnijeg pripadnika oružanih snaga „Prvi za Hrvatsku 2107“ pripadnici Oružanih snaga RH do početka natjecanja angažirani su na uređenju dječjih igrališta u sklopu kninskih gradska vrtića, koje je danas također posjetio i ministar Krstičević.

Tom prilikom, ministar je izrazio zadovoljstvo jer se i osobno uvjerio kako će kninski mališani uživati i biti sigurni na obnovljenim igralištima. “Ovo je primjer neraskidive veze i suradnje lokalne zajednice i Oružanih snaga koji me iznimno veseli. Oružane snage spremne su pomoći uvijek kada je to potrebno, a koristeći svoje resurse za civilne namjene i pružajući pomoć lokalnoj zajednici doprinose izgradnji kvalitetnijeg života svih nas”, istaknuo je ministar Krstičević.

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Tihomir Kundid rekao je kako su pripadnici Inženjerijske bojne Gardijske mehanizirane brigade dali  potporu i pomogli u uređenju vrtića u Kninu te je pohvalio suradnju lokalne zajednice i pripadnika Oružanih snaga smještenih u Kninu.

Ravnateljica dječjeg vrtića „Cvrčak“ iz Knina Anita Ercegovac tom je prigodom rekla kako su djeca bila oduševljena promatrajući pripadnike Oružanih snaga kako rade na uređenju okoliša vrtića te da je riječ o ekipi koja je odgovorna, vrijedna i pažljiva. Također, dodala je i kako su roditelji djece koja borave u ovom vrtiću zahvalni na ovoj hvalevrijednoj inicijativi.

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH „Prvi za Hrvatsku 2017“ održava na vojnom vježbalištu „Crvena Zemlja“ i u gradu Kninu 18. i 19. svibnja. Organizirano je u suradnji s gradom Kninom koji je bio domaćin i prije dvadeset godina u prvom ovakvom natjecanju pod nazivom „Prvi do Knina – prvi do slobode“. U ovogodišnjem natjecanju sudjeluje 150 pripadnika Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova i pripadnika oružanih snaga prijateljskih i partnerskih zemalja.

U suradnji s Gradom Kninom do početka natjecanja pripadnici Oružanih snaga RH angažirani su na uređenju dječjih igrališta u sklopu četiri kninska gradska vrtića i uređenju vanjskih prostora oko vrtića. Između ostalog, uredit će ograde vrtića, travnate površine, obojiti betonski zidići, urediti prostor uz vanjski dio ograde i drrugo, a procijenjena vrijednost radova iznosi oko 10.000 kuna.
Uz navedene radove, sve vanjske površine igrališta opremit će se novom opremom i sredstvima koja su prikupljena humanitarnom akcijom u organizaciji Grada Knina.

U sklopu natjecanja bit će održano i mini natjecanja za najmlađe stanovnike Knina – djecu vrtićke dobi koje će se u četvrtak, 18. svibnja 2017. održati na prostorima sportskog kompleksa NK „Dinara“, a na kojem će uz suradnju i pomoć pripadnika Oružanih snaga RH djeca prolaziti mini stazu sa zaprekama. Po završetku mini natjecanja prikupljena sredstava i oprema bit će uručena vrtićima.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Konferencija ‘Mi ostajemo u Hrvatskoj’

Objavljeno

na

Objavio

Upravo je u tijeku konferencija “Mi ostajemo u Hrvatskoj” pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović. Ova konferencija je peta po redu u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska, a održava se od 20. do 24. studenog u Zagrebu, a zamišljena je kao niz događaja poput okruglih stolova, debata i panel-rasprava u trajanju od četiri dana na kojima se raspravlja o aktualnim društvenim temama.

Dosad održani događaji:

Prvi dan konferencije 20.11. otvorili su uspješni doktori znanosti, poduzetnici, entuzijasti i studenti događajem Suprotiva Govori. Tako nam je, primjerice, dr.sc. Anita Ruso, povjesničarka umjetnosti s doktoratom pariške Sorbonne, objasnila zašto je ipak parišku svakodnevicu odlučila zamijeniti Zagrebom, a Nediljko Marković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, objasnio da mu sto života ne bi bilo dovoljno da se nagleda ljepota Hrvatske i da mu to ne dopušta da se prestane boriti za nju i izgrađivati je na bolje.

Teme motivacijskih govora, po uzoru na popularni TedTalk, bile su: vlastiti uspjeh, osobni i profesionalni razvoj u inozemstvu i Hrvatskoj, razlozi zbog kojeg su odlučili ostati u Hrvatskoj ili vratiti se u nju, a imaju za cilj potaknuti mlade na izvrsnost, poduzetnost i ostanak u Hrvatskoj.

Jučer, drugog dana konferencije, u utorak 21.11., održan je okrugli stol “Mladi danas za sutra”, a na njemu su sudjelovali:  državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – gospodin Marin Strmota, državni tajnik Ministarstva zdravstva – gospodin Tomislav Dulibić, saborska zastupnica i mlada poduzetnica – gospođa Ivana Ninčević – Lesandrić i novinarka Hrvatske Radiotelevizije – gospođa Sunčica Findak.

Prije početka okruglog stola mladi iz Svjetskog saveza mladih predstavili  su rezultate istraživanja o potrebama mladih koja su proveli u sklopu projekta Suprotiva i prijedložili mjere iz područja  obazovanja, političke participacije, kulture i zapošljavanja za novi Nacionalni program za mlade.

Marin Strmota, državni tajnik u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, naglasio je da nije rješenje u mjerama koje Ministarstva donose, već u vraćanju pozitivnog, borbenog duha mladima. Zbroj populacijske, demografske i gospodarske politike je ono što donosi rješenje.

Ivana Ninčević-Lesandrić mnogo je puta naglašavala važnost poduzetništva. “Važno je biti oslobođen straha od neuspjeha i ne čekati da nam drugi stvore radne uvjete, nego ih moramo i sami stvarati, jer mladi su sposobni sami si stvoriti posao.”

Sunčica Findak, novinarka Hrvatske radiotelevizije, upozorila je kako se glas mladih ne čuje daleko, ne angažiraju se dovoljno u društvu, politika ih ne zanima. Ohrabrila je organizatore najavivši da će napraviti emisiju o njihovom djelovanju.

Događaji koji slijede u narednim danima:

Treći dan konferencije, u srijedu 23.11., održat će se tribina pod nazivom “Hrvatska među nama” na kojoj će sudjelovati Rene Medvešek, glumac, redatelj i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti, Maja Hrgović, književnica i pokretačica portala Arteist i Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti, kustos i muzeolog.

Njome se mladima želi omogućiti da razgovaraju s uspješnim umjetnicima, kulturnim poduzetnicima i kulturnim djelatnicima te da zajedno razmotre ne samo kratkoročna rješenja nego i cjelovitu kulturnu viziju Hrvatske. Tribina će se održati na adresi Hrvatskog školskog muzeja (Trg Hrvatske Republike 4) s početkom u 19 sati.

Četvrti dan održat će se business date: “Uzmi stvar u svoje ruke!” u Tehnološkom parku Zagreb – TPZ na Velesajmu, paviljon 12, 1.kat, u 18 sati.

SSMH predlaže poduzetništvo kao rješenje nezaposlenosti, i to kroz četiri područja poduzetništva: OPG, IT, uspješne žene u poduzetništvu i hobi kao posao. Neki od sudionika su: Goran Vrabec, direktor Volim ljuto, Tomislav Perko, putopisac, Ivona Zgrabljić, direktorica tvrtke Edukator kreator te Dragana Gučanin, direktorica i-Ways. Mladi će imati priliku informirati se o tome što je i što radi i kako im u njihovim prvim poduzetničkim koracima može pomoći Plavi ured i Razvojna agencija Zagreb. Ostale sudionike možete doći poslušati i upoznati u četvrtak, 23. studenog.

“Premda u razvijenim zemljama vlada trend privatnog poduzetništva, u Hrvatskoj mladi još uvijek čekaju da ih netko zaposli. Ovim business dateom upoznat ćemo mlade s osnovama poduzetništva te im dati smjernice prvih koraka pri samozapošljavanju. Cilj nam je osvijestiti i ohrabriti mlade te im pružiti priliku da upoznaju samozapošljavanje kao posao budućnosti.” – poručuju iz SSMH. (narod.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari