Connect with us

Pregled

NATO će intervenirati u slučaju opasnosti od međuetničkih sukoba na Balkanu

Objavljeno

on

NATO je spreman operativno intervenirati kad to bude potrebno kako bi spriječio međuetnički sukob i promovirao sigurnost i stabilnost, piše u tajnom dokumentu NATO-a o situaciji na zapadnom Balkanu.

Dokument, u koji je Večernji list ekskluzivno imao uvid u Bruxellesu, raspravljen je i usvojen na razini ministara vanjskih poslova ovaj mjesec, a u njemu se podrobno opisuju dvije vrsta prijetnji s kojima su suočene države u jugoistočnom hrvatskom susjedstvu: destabilizirajuće ponašanje Rusije i rastući ekstremizam i radikalizacija kao posljedica povratka stranih boraca iz Sirije i Iraka.

Promoviranje stabilnosti

Ne otkriva se podrobnije što znači da je savez spreman operativno intervenirati, no izvori neslužbeno govore da je naglasak na promoviranju sigurnosti i stabilnosti te da ne treba to iščitavati kao prijetnju, već kao poruku odvraćanja potencijalnih prijetnji koje će NATO, očito je iz te formulacije, intenzivno pratiti na zapadnom Balkanu.

U dokumentu se navodi brojka od “približno 260 stranih boraca” koji su iz BiH otišli u borbu na strani terorističkih organizacija ISIL-a i Al-Qa’ide u Iraku i Siriji. Podatak je to s kraja 2015. godine. Radikalizacija, nasilni ekstremizam i povratak stranih ratnika s fronte detektirani su kao “značajan razlog za zabrinutost” u dijelu NATO-ova dokumenta koji govori o Bosni i Hercegovini.

Ipak, također se naglašava da to nije samo problem BiH i zapadnog Balkana, nego da se države u toj regiji zajedno s ostalom Europom suočavaju s rastućim ekstremizmom, radikalizacijom i povratkom stranih boraca.

Kad je riječ o drugom razlogu za zabrinutost zemalja članica NATO-a situacijom na zapadnom Balkanu, u povjerljivom dokumentu navodi se da je pristup Rusije najčešće usmjeren prema srpskom stanovništvu u regiji. Među Srbima ruske poruke imaju najveći odjek, dodaje se u dokumentu. NATO uočava “porast ruskih aktivnosti na zapadnom Balkanu, koje uključuju destabilizirajuće ponašanje.” Riječ je, dodaje se, o mješavini političkih poruka, izgradnji veza s pripadnicima elita, investicijama u energetski i medijski sektor…

Rusija pruža i političku i gospodarsku podršku srpskom entitetu u BiH kako bi poticala ometanje euroatlantskog puta BiH, zaključuje se u dokumentu. Predsjednik RS-a Milorad Dodik, prema ocjeni NATO-a, nastoji potkopavati euroatlantske integracije BiH, što se vidi i u nedavnom raspisivanju nelegalnog referenduma o Danu Republike Srpske, ali i u tome da njegov entitet odbija registrirati vojne nekretnine. Popis vojne imovine u BiH ključan je preduvjet za aktiviranje NATO-ova akcijskog plana za članstvo BiH u tom savezu (tzv. MAP), a dosad je uknjiženo 25 vojnih nekretnina u BiH, no nijedna od 21 koliko ih je na području Republike Srpske. Dodikovu politiku u NATO-u nazivaju opstruktivnom. Jedan od glavnih izazova u BiH je, smatra NATO, implementiranje odluka donesenih na državnoj razini na razinu entiteta.

U zaključcima dokumenta navodi se da NATO daje punu podršku euroatlantskom putu Makedonije i BiH te da snažno podupire dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Taj dijalog, koji Beograd i Priština vode uz pomoć EU, ima pozitivan učinak na regionalnu stabilnost, zaključuju u NATO-u i dodaju da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova povezana sa stabilnošću cijele regije.

Primjer Vučića

U dijelu dokumenta koji govori o Srbiji navodi se da je podrška Srba tom vojnom savezu iznimno niska, što je, naravno, posljedica NATO-ova bombardiranja Srbije potkraj vladavine Slobodana Miloševića. No, NATO prepoznaje potrebu da potiče dodatnu, snažniju nego ikad prije, političku suradnju sa Srbijom.

Nedavni posjet premijera Aleksandra Vučića sjedištu NATO-a navodi se kao primjer na kojem treba graditi razvoj odnosa. NATO nema dvojbe oko toga da svi trebaju ulagati napore i podržavati poboljšanje regionalnih odnosa na zapadnom Balkanu.

Povjerljivi dokument izrađen je početkom prosinca u sklopu provedbe zaključaka summita NATO-a u Varšavi u srpnju, a formulacije u tom dokumentu usuglašene su između svih 28 država članica.

Ključni naglasci iz NATO-ova izvješća o situaciji na zapadnom Balkanu

1. Adresirati prijetnju

Nacije zapadnog Balkana moraju adresirati prijetnju od rastućeg ekstremizma i povratka stranih boraca

2. Ruski pristup

Pristup Rusije često je usmjeren prema srpskoj populaciji u regiji, među kojom ima i najveći odjek

3. Suradnja sa Srbijom

NATO će poticati dodatnu političku suradnju sa Srbijom, snažniju nego ikad prije

4. Rusija destabilizira

Rastu ruske destabilizirajuće aktivnosti. Riječ je o mješavini političkih poruka, investicija u energetski i medijski sektor i vezama s elitama

5. Dodikovo podrivanje

Milorad Dodik nastoji podrivati euroatlantski put BiH kroz postupke poput nelegalnog referenduma ili odbijanja registiranja vojnih nekretnina

6. Podrška RS-u

Rusija daje i ekonomsku podršku Republici Srpskoj, potičući remećenje euroatlantskog puta BiH

7. Podrška Makedoniji i BiH

NATO daje podršku euroatlantskom putu Makedonije i BiH, kao i dijalogu Beograda i Prištine koji pozitivno utječe na regionalnu stabilnost

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR