Connect with us

Iz Svijeta

NATO će odlučno odgovoriti na bilo kakav napad na ključnu infrastrukturu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Bilo kakav napad na infrastrukturu ključnu za NATO naići će na ujedinjen i odlučan odgovor, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare, uoči sastanka ministara obrane država članica koji se u srijedu i četvrtak sastaju u Bruxellesu, rekao da države saveznice povećavaju sigurnost oko ključnih infrastrukturnih objekata nakon eksplozija na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2, čiji se uzrok još nije pouzdano utvrdio.

Glavni tajnik je rekao da je NATO spreman odgovoriti na bilo kakvu nuklearnu prijetnju bilo kojoj svojoj članici.

“NATO je spreman za bilo kakvu prijetnju nekoj članici Saveza”, rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanje o mogućnosti ruskog nuklearnog napada.

“Prikrivene nuklearne prijetnje su opasne i nepromišljene i Rusija zna da nema pobjednika u nuklearnom ratu, koji se nikada ne bi smio voditi”, rekao je glavni tajnik.

Raketiranje golemih razmjera koje je ruska vojska u ponedjeljak izvela u Ukrajini “znak su slabosti” Moskve koja gubi bitku na terenu, ocijenio je Stoltenberg.

“Rusija sve više poseže za strašnim i nasumičnim napadima na civile i na važnu infrastrukturu”, rekao je Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji. “Ono što smo vidjeli jučer (ponedjeljak) je znak slabosti jer Rusija gubi na bojnom polju” a raketiranja “svjedoče o nedostatku alternativa predsjednika Vladimira Putina”, dodao je.

Stoltenberg će u četvrtak predsjedati sastankom Skupine za nuklearno planiranje na kojem će se razgovarati o opasnoj ruskoj nuklearnoj retorici i o ulozi NATO-ovih nuklearnih sposobnosti u očuvanju mira i odvraćanju od agresije.

Za sljedeći tjedan najavio je rutinsku vježbu odvraćanja. “NATO će sljedeći tjedan održati dugo planiranu vježbu odvraćanja ‘Steadfast Noon’, to je rutinska vježba koja se održava svake godine kako bi naša sredstva odvraćanja bila sigurna i učinkovita.” rekao je Stoltenberg

Ministri obrane država članica će u srijedu i četvrtak razgovarati o jačanju pomoći Ukrajini i o nastavku jačanja vlastite obrane, u kontekstu najveće ruske eskalacije od početka rata.

U srijedu će se sastati i kontaktna skupina za obranu Ukrajinu, koju predvode SAD. Ta kontaktna skupina se sastaje jednom mjesečno i radi na koordiniranju vojne i humanitarne pomoći Ukrajini. Čine je ministri obrane i vojni zapovjednici država članica NATO-a i drugih partnerskih država.

Na sastanku ministara obrane NATO-a sudjelovat će i ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov koji će ih upoznati sa stanjem na terenu i o potrebama Ukrajine za predstojeću zimu.

Stoltenberg je pozdravio nedavne najave saveznika o novim isporukama obrambenih sustava Ukrajini.

Glavni tajnik NATO je rekao da Ukrajina ima inicijativu i da nastavlja ostvarivati značajne pobjede na terenu.

“Naša poruka je jasna, NATO će biti uz Ukrajinu kolikogod bude trebalo. Putin je započeo ovaj rat i on ga mora završiti, povlačenjem svojih snaga iz Ukrajine”, rekao je Stoltenberg.

“Kad bi Putin pobijedio to ne bi bio poraz samo za Ukrajinu, nego poraz i opasnost za sve. Jer bi svijet bio nesigurniji, a mi ranjiviji na daljnju rusku agresiju”, dodao je Stoltenberg.

Glavni tajnik nije htio nagađati hoće li biti produljen mandat EUFOR-u u Bosni i Hercegovini, ali je istaknuo da bi smanjenje međunarodne nazočnosti ionako tešku situaciju učinilo još težom. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari