Connect with us

Iz Svijeta

NATO će premjestiti izviđačke zrakoplove u Rumunjsku

Objavljeno

-

Foto: slika ekrana

NATO će premjestiti nekoliko svojih izviđačkih zrakoplova trenutno stacioniranih u Njemačkoj u Rumunjsku pa će oni biti bliže Ukrajini, piše dpa.

Izviđački zrakoplovi sa Zračnim sustavom za upozoravanje i kontrolu (AWACS) trebali bi stići u Bukurešt u utorak “kako bi podržali pojačanu prisutnost saveza u regiji i pratili rusku vojnu aktivnost”, priopćio je NATO u petak.

Zrakoplovi AWACS, koji se uobičajeno nalaze u blizini Aachena u zapadnoj Njemačkoj, bit će stacionirani u bazi rumunjskih zračnih snaga u Otopeniju blizu Bukurešta, nekih 200 kilometara od istočne granice EU i NATO-a s Ukrajinom.

Tamo će ostati nekoliko tjedana.

“Dok ruski ilegalni rat u Ukrajini nastavlja prijetiti miru i sigurnosti u Europi, ne smije biti sumnje u odlučnost NATO-a da zaštiti i obrani svaki pedalj savezničkog teritorija”, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

“Naš AWACS može otkriti zrakoplove udaljene stotinama kilometara, što ih čini ključnim za NATO-ovo odvraćanje i obrambenu poziciju. Zahvaljujem Rumunjskoj što je ugostila zrakoplove jer time daje važan doprinos našem ranom upozoravanju”, dodala je.

Oko 180 vojnika bit će također raspoređeno u vojnu bazu Otopeni.

NATO nije precizirao koliko će od njegovih 14 AWACS-a trenutno stacioniranih u Njemačkoj biti poslano u Rumunjsku, ali prema vojnim izvorima tri će zrakoplova biti raspoređena u tu istočnoeuropsku zemlju, doznaje dpa.

AWACS može locirati i identificirati druge zrakoplove na udaljenosti većoj od 400 kilometara.

Ti zrakoplovi mogu proslijediti informacije svim ostalima u zračnom prostoru koji su opremljeni na odgovarajući način.

U prošlosti su bili raspoređeni tijekom operacija protiv terorističkih skupina poput Islamske države te u Afganistanu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari