Connect with us

Iz Svijeta

NATO će se na samitu zalagati za standardizaciju topničkih granata

Objavljeno

-

NATO će na svom samitu u Washingtonu sljedeći tjedan po prvi put od zemalja članica tražiti strožu standardizaciju topničkog streljiva kako bi se olakšala njegova upotreba na bojištu

“Ukrajina je pokazala da je naša standardizacija dobra na papiru, no ne i na terenu”, rekao je dužnosnik NATO-a pod uvjetom da ostane anoniman, što se odnosilo na municiju poput topničkog streljiva kalibra 155 milimetara kojeg u svijetu trenutno manjka zbog velike potražnje prouzročene ruskom invazijom na Ukrajinu 2022.

Premda je NATO proveo standardizaciju streljiva za manje oružje poput jurišnih puški, što je saveznicima omogućilo da razmjenjuju municiju, to nije toliko lako za topničko streljivo.

Iako postoji standard NATO-a za topničko streljivo, njegova implementacija je dobrovoljna, a budući da se nedovoljno članica toga pridržava, tržište se fragmentiralo te je poremećena opskrba.

Četrnaest zemalja članica NATO-a je zadržalo pravo da ne slijedi standard, što znači da postoje različiti tipovi streljiva kalibra 155 milimetara.

Različite vrste streljiva se i dalje mogu koristiti u svim haubicama, no njihovi operateri moraju unijeti specifikacije granata kada ih postavljaju jer bi u protivnom mogli promašiti svoje ciljeve za 50 ili 60 metara, prema stručnjacima za topništvo.

Specifikacije su popisane u tablicama koje operateri koriste, no dužnosnici kažu da tvrtke nekad ne pruže sve potrebne podatke, što NATO namjerava promijeniti. Također teži usuglašenijim standardima, što bi dovelo do jednostavnijih i kraćih tablica.

“Svijet u kojem postoji jedno standardizirano streljivo NATO-a, gdje svaki saveznik proizvodi istu stvar, bio bi znatno jednostavniji svijet za vojne zapovjednike”, kazao je dužnosnik saveza.

“Zato što bi tada nesumnjivo svi koristili isto streljivo. Mogli biste uzeti municiju iz ovog skladišta i premjestiti ga do onih haubica, a to bi bio najučinkovitiji način rada”.

Međutim, NATO bi mogao naići na protivljenje proizvođača streljiva jer bi takav potez mogao povećati konkurenciju i sniziti cijene. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas