Connect with us

BiH

NATO najavio pojačanu prisutnost u BiH zbog ruskog utjecaja

Objavljeno

-

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tijekom prošlotjednog posjeta BiH najavio je pojačanje NATO-ovih snaga na ovom prostoru. Time bi se pojačala sigurnost i u Bosni i Hercegovini, koja je, prema procjenama Saveza, ugrožena ruskim utjecajem.

Od političkih vođa u Bosni i Hercegovini NATO traži zajednički rad na jedinstvu i stabilnosti države.

– To je važno za stabilnost i sigurnost u ovoj zemlji. NATO je godinama predan stabilnosti u vašoj državi koja ima veliku važnost i za vas i za cijelu regiju zapadnog Balkana, rekao je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

Izjavama da na prostoru Republike Srpske postoje vojni kampovi u kojima obučavaju ruski instruktori, ministar obrane Zukan Helez pokrenuo je lavinu komentara. Spomenuo je da u BiH postoje skupine iz drugih država koje nisu članice NATO-a.

– Ovo nije prvi put da se iznose netočni podaci, da se stvara netrpeljivost među građanima, da se proizvodi strah na temelju paušalnih pod navodnim znacima “obavještajnih” podataka kojima ministar Helez navodno raspolaže, nadovezao se Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Političari iz RS-a: Mudžahedinski kampovi u BiH

Zastupnici iz Republike Srpske u otvorenom pismu pak tvrde da u BiH ima mudžahedinskih kampova.

– Da budem iskren puno više vjerujem procjeni Zukana Heleza da ima ovih vojnih kampova nego pismu zastupnika iz RS-a da ovdje nekih mudžahedinskih kampova, ako moram praviti neku procjenu, ustvrdio je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova.

– Mora nam biti jasno da postoje spavači. Ta mreža islamskog fundamentalizma postoji. Postoji u čitavoj Europi, pa tako i kod nas, dodao je politolog Filip Matić.

Suprotstavljena bošnjačka i srpska politika

Sigurnosne prijetnje u BiH imaju veze i s dvjema suprotstavljenim politikama – bošnjačkom i srpskom, tvrde analitičari.

– Ovdje se nestabilnost BiH ogleda prije svega rekao bih u sukobu još uvijek dviju dominantnih strana i njihovih politika unitarizma i separatizma, koji se međusobno hrane i to je zapravo najveći problem BiH, objasnio je analitičar Zoran Krešić.

Bošnjačka politika zagovara ulazak u NATO, dok je politički vrh Srba iz BiH protiv, dijelom i zbog veza sa Srbijom i Rusijom. Vodstvo Hrvata je za ulazak i u NATO i u Europsku uniju. Za to pak treba politička suglasnost unutar zemlje, a nju je teško postići, piše Dnevnik/HRT.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas