Connect with us

Iz Svijeta

NATO poziva Rusiju da ukloni tenkove i vojnike iz Ukrajine

Objavljeno

-

Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko, optužio je Rusiju za slanje 9 tisuća vojnika na stranu ukrajinskih pobunjenika na istoku Ukrajine. Istovremeno, predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), rekla je kako će podržati pružanje dodatne financijske pomoći za Kijev zbog sukoba koji Ukrajini nanosi teške ekonomske gubitke.

Moskva je od Poroshenka zatražila da dokazima podupre svoje tvrdnje. Ipak, Kijev je u navode uspio uvjeriti NATO savez koji objavljuje kako je broj teške artiljerije kojom se koriste ruske trupe u Ukrajini povećan.

U govoru na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom gradu Davosu, ukrajinski predsjednik žestoko je optužio Rusiju za direktnu vojnu uključenost u ukrajinski sukob.

“Ruske trupe podupire čitava paleta teške artiljerije, uključujući tenkove, tešku artiljeriju i oklopna vozila. Ako to nije agresija, ne znam što jest”, rekao je Poroshenko.

Poroshenko je pozvao Moskvu da se pridržava mirovnog ugovora iz Minska.

“Rješenje je poprilično jednostavno: prestanite opskrbljivati pobunjenike oružjem i povucite svoju vojsku s ukrajinske granice. Ako želite pregovarati o drugim stvarima znači da niste za mir, već za rat”, kaže Poroshenko.

Klimavo primirje predviđa primirje i povlačenje stranih boraca i vojne opreme iz Ukrajine. Stotine ljudi izgubili su živote od potpisivanja primirja u rujnu prošle godine.

Ruski ministar obrane, Sergey Lavrov, odbacio je optužbe ukrajinskog predsjednika i pozvao ga da ponudi dokaze koji potvrđuju njegove tvrdnje, ali je i položio nade u započinjanje pregovora u Berlinu.

Njemačka kancelarka, Angela Merkel, rekla je kako ne polaže previše nade u berlinske pregovore koje će voditi ministri vanjskih poslova Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske.

“Ne želim se previše nadati, jasno je kako primirje postaje sve udaljenije”, rekla je Merkel.

Glavni tajnik NATO saveza, Jens Stoltenberg, rekao je kako savez prati ruske trupe već nekoliko mjeseci, te kako je primijećeno povećanje broja oklopnih vozila i teške artiljerije.

S druge strane, sukob je ukrajinsko gospodarstvo doveo blizu točke bankrota. Ekonomisti upozoravaju kako postojeći program pomoći MMF-a neće biti dovoljan ako se ne pojača s dodatnih 15 milijardi dolara pomoći kojom bi se popunila rupa u proračunu.

Poroshenko je obavijestio Christiane Lagarde kako je njegova vlada od MMF-a zatražila dodatno financiranje.

“Ukrajinski predsjednik obavijestio me kako su ukrajinske vlasti zatražile dodatni paket pomoći i višegodišnji sporazum s MMF-om kojim bi se zamijenio trenutni dogovor.”, rekla je Lagarde.

Rekla je kako će MMF razmotriti zahtjev, no kako će u slučaju isplate pomoći Ukrajina morati započeti s temeljnim i poprilično dubokim ekonomskim reformama.

“Stavit ću prijedlog pred odbor koji će se sastati u najkraćem mogućem roku, predložit ću njegovo odobravanje”, rekla je.

Ukrajinska ministrica gospodarstva, Natalia Yaresko, rekla je kako se nada da će dogovor s MMF-om biti finaliziran u najskorijem vremenu. Na pitanje hoće li 15 milijardi biti dovoljno da se Ukrajinu izvuče iz krize Yaresko je odgovorila “Glavna stvar je da moramo donijeti odluku. Bilo koji broj ako se rastegne u velikom razdoblju možda neće biti dovoljan”, rekla je Yaresko.

Ukrajinske valutne rezerve srozale su se do te mjere da će biti dovoljne za pokrivanje tekućih troškova za sljedećih nekoliko tjedana, što bi moglo prisiliti Ukrajinu da propiše zastarijevanje nekih od svojih dugova ili da otpiše vladine dugove.

“Naša je namjera da ispunimo svoje obveze”, rekla je Yaresko.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas