Connect with us

Iz Svijeta

NATO pozvao saveznike da budu spremni: ‘Postoji realna i ozbiljna prijetnja iz Rusije’

Objavljeno

on

Parlamentarna skupština NATO-a je nakon trodnevnog sastanka u Tirani pozvala saveznike da budu spremni odgovoriti na moguću prijetnju Rusije nekoj od država članica Saveza. – Postoji realna i ozbiljna prijetnja iz Rusije – rekao je Amerikanac Michael Turner, predsjednik skupštine na kojoj se okupilo oko 250 parlamentaraca iz 28 zemalja članica.

 [ad id=”93788″]

U jednoglasno usvojenoj izjavi izražava se žaljenje zbog ruske uporabe sile protiv susjeda i pokušaja zastrašivanja saveznika u NATO-u. U tim okolnostima NATO-u preostaje jedino razmatranje odgovarajućih odgovora na moguće agresivne ruske akcije protiv neke članice Saveza, ističe se u izjavi.

Parlamentarci pozivaju NATO da pruži jamstva članicama, posebno onima na istočnim granicama koje smatraju da im je sigurnost ugrožena. NATO je prekinuo sve praktične oblike suradnje s Rusijom nakon što je pripojila Krim i poduprla separatiste na istoku Ukrajine. Savez je najavio da će razgovarati s Rusijom prije summita NATO-a 8. i 9. srpnja u Varšavi.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg obećao je  Poljskoj da će Savez nakon summita rasporediti dodatne vojnike na njezinu teritoriju. – Bit ću jasan: u Poljskoj će nakon summita u Varšavi biti više vojnika NATO-a, kao jasan signal da će se napad na Poljsku smatrati napadom na cijeli Savez – rekao je Stoltenberg tijekom posjeta Varšavi.

Poljska će u lipnju ugostiti sastanak na vrhu NATO-a, na kojem će čelnici razmotriti slanje vojnika u Poljsku i u baltičke zemlje. Taj će korak vjerojatno razbjesniti Rusiju koja tvrdi da je širenje Saveza na istok prijetnja njezinoj nacionalnoj sigurnosti.

Erdogan: Rusi Kurde snabdjevaju protuzračnim oružjem i raketama

Turski predsjednik Tayyip Erdogan optužio je Rusiju da Kurde snabdjevaju sa protuzračnim oružjem i raketama. Kazao je da Moskva dostavlja oružje Kurdskoj radničkoj partiji preko Iraka i Sirije.

Kurdska radnička partija je zabranjena u Turskoj i vlasti je smatraju terorističkom i separatističkom organizacijom. – U ovom trenutku, teroristi koriste protuzračno oružje i rakete dobavljene iz Rusije. Separatistička teroristička organizacija ima to oružje – kazao je Erdogan. (I.Kri.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari