Connect with us

Iz Svijeta

NATO preuzima koordinaciju isporuka oružja Ukrajini

Objavljeno

-

Foto: EPA

NATO je spreman preuzeti koordinaciju isporuka oružja SAD-a Ukrajini, a istodobno zemlje članice prilagođavaju nuklearne sposobnosti novoj situaciji, rekao je u srijedu glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.

“Očekujem da će ministri odobriti plan da NATO vodi koordinaciju sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini”, rekao je Jens Stoltenberg uoči dvodnevnog sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu.

Savez pokušava zaštititi mehanizam vojne pomoći dok prema NATO-u skeptični Donald Trump teži osvajanju svog drugog predsjedničkog mandata na predsjedničkim izborima u SAD-u.

“Ovo je ključni element našeg paketa za Ukrajinu donesenog na summitu u Washingtonu, zajedno s dugoročnom financijskom obvezom”, dodao je Stoltenberg.

Zemlje NATO-a također prilagođavaju svoje nuklearne sposobnosti trenutnom sigurnosnom okruženju, rekao je glavni tajnik NATO-a.

Stoltenberg je rekao da su posljednji mjeseci donijeli opasnu nuklearnu retoriku i više nuklearnih vježbi Rusije, dok Kina također modernizira svoje nuklearne sposobnosti.

“Saveznici će raspravljati o tekućoj prilagodbi naših nuklearnih sposobnosti trenutnom sigurnosnom okruženju. Postigli smo značajan napredak u ovoj prilagodbi”, dodao je glavni tajnik NATO-a.

“U okviru ministarskog sastanka sastat će se grupa za nuklearno planiranje, gdje će saveznici razgovarati o tekućoj prilagodbi nuklaernih sposobnosti sadašnjem sigurnosnom okruženju”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Na pitanje kakvu poruku NATO s tim šalje Moskvi, Stoltenberg je rekao da saveznici “moraju moći jasno komunicirati da je naše nuklearno odvraćanje učinkovito, sigurno i pouzdano”.

“I to je ono što radimo moderniziranjem, vježbanjem i komuniciranjem o onome što radimo”, dodao je.

Rekao je da u tome već ostvaren znatan napredak, da je Nizozemska ovog mjeseca proglasila prve borbene zrakoplove F-35 spremnima za NATO-ovu nuklearnu misiju, da SAD modernizira svoje nuklearno oružje u Europi.

“Kako se izazovi razvijaju, NATO-ova nuklearna misija ostaje ista. Očuvati mir i odvratiti agresiju”, rekao je Stoltenberg, dodajući da nuklearnu prijetnju ne predstavlja samo Rusija, nego i Kina i Sjeverna Koreja..

Ministri će također razgovarati o sve intenzivnijoj kampanji neprijateljskog djelovanja Rusije u zemljama NATO-a – sabotažama, nasilju, kibernetičkim napadima i dezinformacijama.

“Saveznici poduzimaju odlučne mjere, provode uhićenja i pokreću pravne postupke. Zajednički pojačavamo zaštitu kritične infrastrukture, kao i razmjenu informacija i obavještajnih podataka”, rekao je glavni tajnik NATO-a. (Hina/K)

Rusi odabiru rizik koji se ne isplati…

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas