Pratite nas

Iz Svijeta

NATO želi proglasiti svemir novim područjem ratovanja

Objavljeno

na

NATO će ove godine nastojati proglasiti svemir kao područje ratovanja, rekla su četiri visoka diplomata, dijelom kako bi se pokazalo američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da se savez prilagođava novim prijetnjama nakon što je Trump potpisao plan uvođenja američkih svemirskih snaga.

Odlukom koja bi se trebala donijeti na summitu svjetskih čelnika od 3. do 4. prosinca u Londonu na kojemu će sudjelovati i Trump, trebalo bi se službeno priznati da se bitke ne moraju voditi samo na kopnu, vodi, u zraku i računalnom prostoru već i u svemiru.

‘Postoji slaganje o tome da bismo trebali proglasiti svemir prostorom za ratovanje, a summit u Londonu je najbolje mjesto da to postane službeno’, rekao je visoki diplomat NATO-a uključen u rasprave i upozorio da se o tehničkim pitanjima još razgovara.

Diplomati iz NATO-a demantiraju da bi se ratovalo u svemiru, ali kažu da bi njegovo proglašenje mjestom ratovanja pokrenulo raspravu treba li NATO upotrijebiti svemirsko oružje u zračnoj obrani protiv neprijateljskih raketa ili uništavanja satelita.

Odluka o proglašenju svemira novim frontom obrane mogla bi uvjeriti Trumpa da je Organizacija Sjevernoatlantskog ugovora koristan saveznik u odvraćanju Kine, rastuće suparničke vojne sile, kazali su diplomati.

Iako zemlje NATO-a posjeduju 65 posto svih satelita u svemiru, komercijalni kineski sateliti nude razne mogućnosti od brzog interneta u zrakoplovima do praćenja raketa i naoružanih snaga na terenu.

Kina razvija oružja koja će se moći koristiti u orbiti i postala je prva zemlja čija je sonda sletjela na tamnu stranu Mjeseca prošle godine.

Rusija, nekadašnji strateški partner NATO-a, a sada za mnoge saveznike neprijateljska sila, također je svemirska sila i jedna od rijetkih zemalja koja može lansirati satelite u orbitu.

‘Može se ratovati isključivo u svemiru, ali onaj tko kontrolira svemir, kontrolira i ono što se događa na kopnu, moru i u zraku’, rekao je bivši dužnosnik NATO-a Jamie Shea, a sada analitičar u Friends of Europe think-tanku u Bruxellesu.

Očekuje se da će se ministri obrane NATO-a dogovoriti o široj svemirskoj politici na redovitom sastanku u Bruxellesu, iako još neće biti odluke o proglašenju svemira operativnom domenom obrane.

Drugi diplomat je poručio da je odluka koja će imati snažne posljedice ‘poklon Trumpu’.

Trump, koji je iskoristio posljednji sastanak NATO-a u srpnju prošle godine kako bi prozvao europske saveznike zbog izdvajanja za obranu i optužio Njemačku da je ‘zatočenik ruske energije’, potpisao je u veljači plan za početak stvaranja američkih svemirskih snaga. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Donald Trump će biti prvi američki predsjednik na Hodu za život

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump sudjelovat će u petak u Washingtonu na Hodu za život i tako postati prvi američki predsjednik koji će se pridružiti tom godišnjem okupljanju protiv prava na pobačaj.

“Predsjednik Donald Trump bit će prvi predsjednik u povijesti koji će biti na Hodu za život”, objavila je u srijedu navečer Bijela kuća na Twitteru.

“Vidimo se u petak”, napisao je Trump.

Godine 2017. Mike Pence bio je prvi potpredsjednik koji je bio na tom skupu.

“Velika nam je čast među nama imati predsjednika Trumpa na 47. Hodu za život”, rekla je u priopćenju predsjednica tog pokreta Jeanne Mancini, ocijenivši sa zadovoljstvom da američki šef države i njegova administracija “redovito staju u obranu života”.

Ta se manifestacija organizira oko datuma presude Vrhovnog suda iz 1973. kojom je legaliziran prekid trudnoće u SAD-u.

Više američkih saveznih država usvojilo je vrlo restriktivne zakone o pobačaju i nadaju se da će ih pravna bitka dovesti do najvišeg suda u zemlji i da će tako imati prigodu srušiti povijesnu presudu iz 1973. (Hina)

Pusti me da živim

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Njemačka planira integraciju budućih useljenika i prije dolaska u Njemačku

Objavljeno

na

Objavio

Njemačka vlada planira s integracijom budućih useljenika započeti još i prije njihovog useljavanja u Njemačku, priopćeno je nakon sastanka kabineta Angele Merkel u srijedu.

“Mi već i prije useljavanja trebamo postaviti smjernice za integraciju nakon dolaska u Njemačku”, rekla je povjerenica savezne vlade za integraciju Annette Widmann-Mauz nakon sastanka vlade na kojoj je prihvaćen dio tzv. “Nacionalnog akcijskog plana integracije”.

Akcijski plan predviđa mjere za integraciju budućih useljenika koje bi započele u zemljama porijekla a koje se prije svega odnose na učenje njemačkog jezika te iscrpno informiranje o životu u Njemačkoj.

“Time između ostalog želimo spriječiti stvaranje pogrešnih očekivanja od života u Njemačkoj”, rekla je Widmann-Mauz.

Nacionalni akcijski plan integracije sadrži nekoliko tematskih cjelina od kojih Widmann-Mauz ističe “početnu integraciju i inkluziju”.

U projekt su osim vlade uključene i savezne zemlje te pripadnici civilnog društva, socijalnih organizacija te 75 udruga migranata.

Donošenja nacionalnog akcijskog plana integracije je dio priprema za uvođenje Zakona o useljavanju kvalificiranih radnika koji stupa na snagu 1. ožujka ove godine.

Ovaj zakon će po prvi puta nakon sedamdesetih godina omogućiti sustavno useljavanje stručnjaka i kvalificiranih radnika iz zemalja koje nisu članice Europske unije.

Njemačkom tržištu rada nedostaje preko milijuna radnika a samo u sektoru obrtništva je trenutno otvoreno 250.000 radnih mjesta.

Njemačka kancelarka je na tzv. samitu o zakonu o useljavanju stručnih radnika u prosincu naglasila kako je useljavanje potrebno kako bi se zadržalo blagostanje u Njemačkoj.

Stranka Alternativa za Njemačku (AfD) je već kritizirala namjere Angele Merkel da Njemačku pretvori u useljeničku zemlju i time pogorša sadašnje probleme.

“Ono od čega Njemačka veća sada pati a to je stvaranje paralelnih društava, dječji brakovi, kriminalni klanovi, ubojstva iz časti i nedopušteni uvjeti u školama, će se dodatno pogoršati”, priopćila je Baetrix von Storch, jedna od vodećih političarki AfD-a. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari