Connect with us

Navijačima slavlje, BH ekonomiji milijuni maraka

Objavljeno

-

bihOsim navijača koji s nervozom dočekuju svaku utakmicu svoje reprezentacije, za što bolji plasman i dulji boravak u Brazilu reprezentacija BiH i Hrvatske molit će se brojni pivari, ugostitelji, trgovci, putničke agencije,…. Svjetsko nogometno prvenstvo, po mnogima najveći globalni događaj, osim sportskih aspekata, “navijačke groznice”, ima i svoju izuzetno pozitivnu financijsku stranu jer u zemljama sudionicima zaradit će apsolutno svi. Gotovo da i nema područja na koje ovakvi događaji ne djeluju financijski povoljno, pa se zasigurno već zadovoljno trljaju ruke jer će im se prihodi tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu permanentno povećavati, naročito ako se reprezentacije BiH i Hrvatske plasiraju u drugi krug natjecanja. To bi njima značilo dodatne milijune maraka.

Porast potrošnje

Cjelovitu sliku o pozitivnim efektima Svjetskog nogometnog prvenstva dobit ćemo nakon što pogledamo statističke podatke koje su radile najveće i najcjenjenije svjetske institucije. Prema njima, promet u kafićima u vrijeme turnira raste 30 posto, a popije se 10 posto više piva nego uobičajeno. Još zornija ilustracija jest ona kako se za vrijeme Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine u susjednoj Hrvatskoj proizvelo čak 40.000 hektolitara piva u odnosu na godinu ranije. Nadalje, proda se 20 posto više televizora i dresova reprezentacija. Za vrijeme trajanja prvenstva u zemljama poput BiH znalo se prodati između 35.000 i 40.000 dresova, kao i ostalih navijačkih rekvizita – kapa, šalova, zastava, truba, itd. Sigurno je kako će i kladionice profitirati tijekom prvenstva, jer pokazatelji kažu kako se tijekom svjetskih ili europskih nogometnih prvenstava uplati oko 20 posto više listića. Pozitivan efekt zabilježit će i putničke agencije, iako će on ovaj put biti znatno manji jer se prvenstvo igra u dalekom Brazilu, u kojem su i cijene “paprene”. S obzirom kako velika većina naših građana jedva krpa kraj s krajem, malo njih će se odlučiti otići na Svjetsko prvenstvo. Ipak, oni koji to urade, većinom će uzimati kredite pa će prvenstvo imati pozitivne odraze i na bankarski sektor.

Efekt zarade

S obzirom kako se nitko u našoj zemlji ne bavi egzaktnim izračunima navedenih podataka i time koliki bi uistinu trebao biti efekt zarade, o njemu je teško precizno govoriti. Treba priznati kako je u BiH i vrlo teško govoriti o egzaktnim podacima zbog vrlo razgranate “sive” ekonomije. U susjednoj Hrvatskoj, primjerice, već se okvirno barata određenim brojkama, pa tamošnji mediji pišu kako za svaki nastup Vatrenih Hrvati potroše oko 55 milijuna kuna (oko 14 milijuna maraka). Isto tako, optimističnije procjene govore o ukupnoj zaradi od 150 milijuna eura za prvi krug i do 300 milijuna eura plasira li se Hrvatska u osminu i/ili četvrtinu finala. Bilo kako bilo, jasno je kako će prvenstvo u Brazilu imati čitav niz pozitivnih efekata, a nadajmo se kako će Zmajevi i Vatreni svojim rezultatima donijeti bar malo veselja u “crnu” bh. svakodnevicu.

Dnevni list / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas