Pratite nas

BiH

Navijačka prepucavanja

Objavljeno

na

Nisam više mlad niti nogomet držim najvažnijom stvari na svijetu te teško podliježem navijačkoj euforiji, no zanimljivo ju je promatrati. Čistog navijanja i interesa za ljepotu nogometne igre tu ima vrlo malo. Pivovare su trse prodati svoje skupo pivo uz jeftino domoljublje i nogomet, estradne zvijezde i zvjezdice pokušavaju u svoj toj galami ušićariti nešto za sebe, političari čekaju iz prikrajka da ulete na tribine ako njihovoj reprezentaciji krene kako bi dio tog pobjedničkog sjaja pao i na njih, mediji bezočno eksploatiraju zainteresiranost puka za nogomet i spektakl, probajući usput progurati i ”regionsku priču” preko neumjerenog interesa za uspjeh reprezentacije Bosne i Hercegovine.

navijacka prepucavanjaTako je pred utakmicu Bosne i Hercegovine i Argentine voditeljica Dnevnika Hrvatske televizije rekla: ”Noćas će srca u regiji zakucati brže …” Srećom Argentinci su rutinski smirili ”regionska srca” pa nije bilo gužve na ”regionskim” kardiologijama. U Livnu su i Mostaru, javljaju naši mediji, paljene be-ha zastave, a u Fojnici je premlaćen dječak zbog hrvatskog dresa. Takva je ”regionska” ljubav, vatrena. Gledao sam utakmicu između Bosne i Hercegovine i Nigerije. Kao nepristrani promatrač, lako sam uočio da će BiH izgubiti još prije nego je utakmica i počela. Naime, zamijetio sam da su bosanskohercegovački igrači jedini na svjetskom prvenstvu koji ne pjevuše dok se izvodi njihova himna. Kako ćeš se boriti za zemlju čiju ni himnu ne znaš!? Doduše, nisu igrači krivi, a onome tko je kriv mogu staviti soli na rep.

Nakon ispadanja BiH ”regionašima” preostaje jedino navijati za što brže ispadanje Hrvatske i cinkati hrvatske navijače Fifi. Toplo se nadam da će im Niko Kovač i momci zagorčati naredne dane i tjedne. Navijačka prepucavanja na internetskim forumima zorno pokazuju koliko su iluzorni snovi pobornika ”Regiona”, forsirano bratstvo i jedinstvo između Bosanaca, Hrvata i Srba pretvorilo se u sustavno vrijeđanje i podbadanje već nakon prvih utakmica. Sreća da je ta ”balkanska krčma” samo virtualna.

U takvu navijačku atmosferu lijepo se uklopilo i političko navijanje. Tako se javna televizija, dosljedno lijeva i ”regionska”, upravo navijački obrušila na Ružu Tomašić koja je za europske novce dovela europske poslanike, konzervativce, da troše u Dubrovniku. Rasplakala se Hrvatska televizija nad novcem europskih poreznih obveznika, a nimalo joj nije žao hrvatskih poreznih obveznika kada plaćaju Šerbedžijine kazališno-turističke bakanalije. Brijunske i milijunske! Netko bi, kome Ruža Tomašić nije po volji, sada mogao cjepidlačiti kako su hrvatski porezni obveznici također i europski porezni obveznici. Takvima odgovaram da Hrvata u EU nema ni 1%, pa je tako njihov udio u europskom ”poreznom obvezništvu” neznatan. Kao i njihov politički utjecaj.

Josipović pak još uvijek navija isključivo za Tita, hvali se da u njegovom predsjedničkom uredu Titova bista naslijeđena još od Tuđmana. Ne čini li vam se da je došlo vrijeme da maknemo tu bistu? Na smetlište historije, kako su voljeli govoriti sljedbenici pokojnog zločinca.

 Damir Pešorda/hrsvijet

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari