Connect with us

BiH

Navijačka prepucavanja

Objavljeno

-

Nisam više mlad niti nogomet držim najvažnijom stvari na svijetu te teško podliježem navijačkoj euforiji, no zanimljivo ju je promatrati. Čistog navijanja i interesa za ljepotu nogometne igre tu ima vrlo malo. Pivovare su trse prodati svoje skupo pivo uz jeftino domoljublje i nogomet, estradne zvijezde i zvjezdice pokušavaju u svoj toj galami ušićariti nešto za sebe, političari čekaju iz prikrajka da ulete na tribine ako njihovoj reprezentaciji krene kako bi dio tog pobjedničkog sjaja pao i na njih, mediji bezočno eksploatiraju zainteresiranost puka za nogomet i spektakl, probajući usput progurati i ”regionsku priču” preko neumjerenog interesa za uspjeh reprezentacije Bosne i Hercegovine.

navijacka prepucavanjaTako je pred utakmicu Bosne i Hercegovine i Argentine voditeljica Dnevnika Hrvatske televizije rekla: ”Noćas će srca u regiji zakucati brže …” Srećom Argentinci su rutinski smirili ”regionska srca” pa nije bilo gužve na ”regionskim” kardiologijama. U Livnu su i Mostaru, javljaju naši mediji, paljene be-ha zastave, a u Fojnici je premlaćen dječak zbog hrvatskog dresa. Takva je ”regionska” ljubav, vatrena. Gledao sam utakmicu između Bosne i Hercegovine i Nigerije. Kao nepristrani promatrač, lako sam uočio da će BiH izgubiti još prije nego je utakmica i počela. Naime, zamijetio sam da su bosanskohercegovački igrači jedini na svjetskom prvenstvu koji ne pjevuše dok se izvodi njihova himna. Kako ćeš se boriti za zemlju čiju ni himnu ne znaš!? Doduše, nisu igrači krivi, a onome tko je kriv mogu staviti soli na rep.

Nakon ispadanja BiH ”regionašima” preostaje jedino navijati za što brže ispadanje Hrvatske i cinkati hrvatske navijače Fifi. Toplo se nadam da će im Niko Kovač i momci zagorčati naredne dane i tjedne. Navijačka prepucavanja na internetskim forumima zorno pokazuju koliko su iluzorni snovi pobornika ”Regiona”, forsirano bratstvo i jedinstvo između Bosanaca, Hrvata i Srba pretvorilo se u sustavno vrijeđanje i podbadanje već nakon prvih utakmica. Sreća da je ta ”balkanska krčma” samo virtualna.

U takvu navijačku atmosferu lijepo se uklopilo i političko navijanje. Tako se javna televizija, dosljedno lijeva i ”regionska”, upravo navijački obrušila na Ružu Tomašić koja je za europske novce dovela europske poslanike, konzervativce, da troše u Dubrovniku. Rasplakala se Hrvatska televizija nad novcem europskih poreznih obveznika, a nimalo joj nije žao hrvatskih poreznih obveznika kada plaćaju Šerbedžijine kazališno-turističke bakanalije. Brijunske i milijunske! Netko bi, kome Ruža Tomašić nije po volji, sada mogao cjepidlačiti kako su hrvatski porezni obveznici također i europski porezni obveznici. Takvima odgovaram da Hrvata u EU nema ni 1%, pa je tako njihov udio u europskom ”poreznom obvezništvu” neznatan. Kao i njihov politički utjecaj.

Josipović pak još uvijek navija isključivo za Tita, hvali se da u njegovom predsjedničkom uredu Titova bista naslijeđena još od Tuđmana. Ne čini li vam se da je došlo vrijeme da maknemo tu bistu? Na smetlište historije, kako su voljeli govoriti sljedbenici pokojnog zločinca.

 Damir Pešorda/hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari