Pratite nas

BiH

Nazire se izlaz iz krize u vlasti Federacije BiH

Objavljeno

na

Čelnici Stranke demokratske akcije i tri manje stranke potpisali su 1. kolovoza u Sarajevu, „sporazum o političkoj suradnji“, čime se nazire rješenje krize u Federaciji nastale nakon što je vladajuću koaliciju HDZ BiH i SDA napustila Demokratska fronta Željka Komšića.

[ad id=”68099″]

Stranka demokratske akcije potpisala je sporazum o političkoj suradnji, zajedničkom djelovanju i jedinstvenom nastupu u trogodišnjem razdoblju s Bosanskohercegovačkom patriotskom strankom (BPS), Strankom za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Strankom demokratske aktivnosti A-SDA.

„SDA i HDZ bi s njima trebali imati natpolovičnu potporu u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Te će se stranke zauzimati za političku borbu za cjelovitost Bosne i Hercegovine i jačanje njezinih institucija, kao i za provođenje ekonomskih i društveno-političkih reformi“, stoji u sporazumu.

„Usuglasit će pojedinosti oko podjele pozicija u Vladi Federacije BiH i izvršnoj vlasti u sljedećih pola mjeseca“, pojasnio je predsjednik SBiH-a Amer Jerlagić. On očekuje da će do polovice kolovoza biti predložena četiri kandidata za ministre koji će nasljediti dužnosnike DF-a.

„Četiri stranke trebale bi zajedno uspostaviti i vladu Hercegovačko-neretvanske županije, kao i županija sa sjedištima u Tuzli, Bihaću i Goraždu“, dodao je Jerlagić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Vandali oskvrnuli katoličko groblje u Tuzli, otvorene i grobnice

Objavljeno

na

Objavio

Izvor: Fena/Maja Nikolić

Katoličko groblje u naselju Tetima u okolici Tuzle u Bosni i Hercegovini ovog je tjedna bilo na meti vandala, a nepoznati počinitelji su pritom i otvorili i oskvrnuli neke od grobnica, objavili su u petak lokalni mediji.

Agencija Fena prenijela je izjavu mještanina Nedjeljka Jurkića koji je kazao kako su vandali uz otvaranje grobnica polomili i oštetili nadgrobne spomenike, kipove i pobacali svijeće.

“Ovo nije prvi put. Uznemireni smo”, kazao je Jurkić.

Oskvrnuće groblja osudio je i gvardijan obližnjeg franjevačkog samostana fra Željko Nikolić.

I on je upozorio kako se ovakvi vandalski izgredi ponavljaju, a ovoga puta na meti je bilo groblje koje se nalazi uz važnu filijalnu crkvu.

“Nije prvi put da se ovo događa, ali otvaranje grobnica pokojnika zasigurno govori o mentalnom stanju društva u kojem živimo i ovakav čin nije dobra poruka”, kazao je gvardijan. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Božo Ljubić: Ravnopravnost Hrvata se može postići na dva načina

Objavljeno

na

Objavio

”Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju”

Ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini moguće je postići na dva načina, izjavio je sinoć za N1 Božo Ljubić, zastupnik u Saboru Hrvatske i predsjednik Glavnog odbora HNS-a u BiH.

”Jedan od načina je kroz koncept institucionalne ravnopravnosti koji uključuje izmjene Izbornog zakona i kroz strukture Vlada, Vijeća ministara i entiteta. Mi već imamo u Vijeću ministara formulu koja može funkcionirati. To je koncept koji bi podrazumijevao zadržavanje dvoentitetskog uređenja.

Drugi koncept je refederalizacija Bosne i Hercegovine. Imamo dvije odluke Europskog parlamenta. Dosljednja federalizacija bi podrazumijevala više federalnih jedinica. Taj koncept podrazumijeva najmanje tri, a može biti i deset entiteta”, pojasnio je gost N1.

Treći entitet, naglasio je, nije realna opcija u ovom trenutku. ”Mi smatramo da to u ovom momentu nije realno i čitav naš napor je usmjeren na promjenu izbornog zakonodavstva. Da li će nekada doći vrijeme i da li će sazrijeti odnosi…

Bosna i Hercegovina ima 14 ustava. To je apsolutno neracionalno i morat ćemo kad tad ići u refederalizaciju BiH. Kad će doći vrijeme, nitko ne može reći. I zato mi ne govorimo o podjeli BiH na više entiteta. Bosna i Hercegovina sve više klizi u pravcu ciprizacije.

Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju”, dodao je on. On je govorio i o ostalim aktualnim političkim temama u BiH, izbornom zakonu i formiranju Federalne vlade.

Čović: Uz ovu dinamiku Izborni zakon moguće usuglasiti do kraja ožujka

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari