Pratite nas

Najave

NAZOR: Još uvijek postoji istina koja se bazira na percepciji

Objavljeno

na

Po 11-sti puta do sada, Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske uz pomoć Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog  centra Domovinskoga rata , organizira stručni seminar za učitelje i nastavnike povijesti na teme iz Domovinskoga rata, a koji se ove godine održava u Zadru. Radi se o strukovnom seminaru na kojem se obrađuju teme koje nisu dobro obrađene u udžbenicima, a u kojima zbog obimnosti sadržaja i ne mogu biti pokrivene sve točke iz Domovinskoga rata.

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra iz Domovinskoga rata dr. Ante Nazor je za Hrvatski radio izjavio da se na ovim seminarima nastoji spojiti znanstvenike i sudionike Domovinskoga rata.

– Na seminare dođu i generali koji su sami vodili određene operacije tijekom Domovinskoga rata,a svi izlagači moraju teme imati tako prilagođene da su temeljene na izvorima, tako da je ovo jedinstvena prigoda nastavnicima povijesti, ali i svima drugima koji se bave istraživanjem Domovinskoga rata, kako bismo na jednom mjestu čuli aktivne sudionike, svjedoke i znanstvenike, kaže dr. Nazor i ističe da široj javnosti nije poznato da se ovako ozbiljno radi s nastavnicima povijesti o temama iz Domovinskoga rata, a to zapravo govori da kod njih postoji interes za ove teme. Tako dolaze do dodatnog znanja i materijala, a koje onda mogu prenijeti svojim učenicima, istakao je ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra  Domovinskoga rata dr. Ante Nazor.

Istina je da Domovinski rat nije u dovoljnoj mjeri zastupljen u školskim udžbenicima, a dr. Nazor razlog vidi u činjenici što se radi o našoj novijoj povijesti te da određeni događaji su još uvijek podložni dodatnom istraživanju. On je istakao da još uvijek postojji istina koja se temelji na percepciji. Ona se, prema  njegovim riječima, nažalost,  koristi i u znanstvenim krugovima, a to je neprihvatljivo, jer se ne slaže s onim što stoji u izvorima.

– Tako je na razini Europe objavljena čitanka u kojoj se Domovinski rat u BiH prikazuje na jedan način koji je, najblaže rečeno, u suprotnosti s činjenicama te su zato ovakvi skupovi neizmjerno važni, istakao je dr. Nazor i napomenuo kako se nastavnici povijesti na ovim skupovima direktno susreću s ljudima koji su sudjelovali u određenim povijesnim događajima. Istakao je seminar koji je održan prije dvije godine kada je tema bila “Uloga Hrvata u Domovinskom ratu u BIH”, a na kojem su predavači bili zapovjednici operativnih zona generali Šiljeg, Obradović i Sopta.

– Oni su na vjerodostojan način prikazali događaje i akcije kojima su upravljali, govoreći za Hrvatski radio, između ostaloga, kazao je dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog Memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskoga rata najavljajući stručni seminar za učitelje i nastavnike povijesti na teme iz Domovinskoga rata.

Anto Pranjkić/ Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Najave

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović idućeg tjedna na Općoj skupštini UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlazi za vikend u Sjedinjene Države gdje će idućega tjedna sudjelovati na zasjedanju Opće skupštine UN-a, najavili su u petak njezini savjetnici.

U New Yorku će se bilateralno sastati i s nizom svjetskih čelnika te s predstavnicima američkih Hrvata.

Tijekom šestodnevnog boravka u SAD-u otići će i u glavni grad Washington kao gošća nevladinih organizacija i instituta.

Svjetski vođe okupit će se u utorak na 73. Općoj skupštini UN-a, tijela koje okuplja 193 članice.

Glavni tajnik Svjetske organizacije Antonio Guterres poručio im je u utorak da “budu hrabri i spremni donositi rješenja”.

Pozvao ih je na postizanje napretka u vezi konvencije o klimi u Katowicama u Poljskoj i usvajanje UN-ove migracijske politike u Marakešu u Maroku u prosincu.

“U vrijeme fragmentacije i polarizacije, Skupština UN-a treba svijetu pokazati vrijednost međunarodne suradnje”, zaželio je Guterres.

Grabar-Kitarović govorit će na zasjedanju u utorak, a na marginama skupa sastat će se s Guterresom i s predsjednicima Turske, Ukrajine, Libanona, Paname, Kube, Angole, Gane, Namibije, Kenije, Paragvaja i Kosova, jordanskim kraljem, premijerom Vijetnama i ministrom vanjskih poslova Rusije.

Sudjelovat će i na nizu popratnih događaja, američkom Globalnom pozivu na rješavanje problema ovisnosti, Mirovnom summitu Nelson Mandela, Globalnoj kampanji protiv antisemitizma, skupu One Planet o klimatskim promjenama, UNICEF-ovom sastanku o mladima i Bloomberg Globalnom poslovnom forumu.

Predsjednica će idućeg petka na institutu Brookings u Washingtonu biti gost serije razgovora čelnika instituta Johna Allena sa svjetskim čelnicima i govoriti o doprinosu Hrvatske transatlantskim vezama i solidarnosti.

U glavnom će američkom gradu sudjelovati i na zatvorenom okruglom stolu organizacije Womens’s Impact Network, mreže koja promiče veću ulogu žena u svijetu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Najave

VEČERAS U BUJICI: DR. ZLATKO HASANBEGOVIĆ!

Objavljeno

na

Objavio

Prvi gost nove sezone Bujice, večeras u 20:05 uživo na Z1 i partnerskim televizijama je dr. Zlatko Hasanbegović, saborski i gradski zastupnik Neovisnih za Hrvatsku, jedan od najpopularnijih hrvatskih političara, ugledni povjesničar i bivši ministar kulture.

BUJICA – PONEDJELJAK – 17. RUJNA 2018. – 20:05!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari