Pratite nas

Najave

NAZOR: Još uvijek postoji istina koja se bazira na percepciji

Objavljeno

na

Po 11-sti puta do sada, Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske uz pomoć Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog  centra Domovinskoga rata , organizira stručni seminar za učitelje i nastavnike povijesti na teme iz Domovinskoga rata, a koji se ove godine održava u Zadru. Radi se o strukovnom seminaru na kojem se obrađuju teme koje nisu dobro obrađene u udžbenicima, a u kojima zbog obimnosti sadržaja i ne mogu biti pokrivene sve točke iz Domovinskoga rata.

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra iz Domovinskoga rata dr. Ante Nazor je za Hrvatski radio izjavio da se na ovim seminarima nastoji spojiti znanstvenike i sudionike Domovinskoga rata.

– Na seminare dođu i generali koji su sami vodili određene operacije tijekom Domovinskoga rata,a svi izlagači moraju teme imati tako prilagođene da su temeljene na izvorima, tako da je ovo jedinstvena prigoda nastavnicima povijesti, ali i svima drugima koji se bave istraživanjem Domovinskoga rata, kako bismo na jednom mjestu čuli aktivne sudionike, svjedoke i znanstvenike, kaže dr. Nazor i ističe da široj javnosti nije poznato da se ovako ozbiljno radi s nastavnicima povijesti o temama iz Domovinskoga rata, a to zapravo govori da kod njih postoji interes za ove teme. Tako dolaze do dodatnog znanja i materijala, a koje onda mogu prenijeti svojim učenicima, istakao je ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra  Domovinskoga rata dr. Ante Nazor.

Istina je da Domovinski rat nije u dovoljnoj mjeri zastupljen u školskim udžbenicima, a dr. Nazor razlog vidi u činjenici što se radi o našoj novijoj povijesti te da određeni događaji su još uvijek podložni dodatnom istraživanju. On je istakao da još uvijek postojji istina koja se temelji na percepciji. Ona se, prema  njegovim riječima, nažalost,  koristi i u znanstvenim krugovima, a to je neprihvatljivo, jer se ne slaže s onim što stoji u izvorima.

– Tako je na razini Europe objavljena čitanka u kojoj se Domovinski rat u BiH prikazuje na jedan način koji je, najblaže rečeno, u suprotnosti s činjenicama te su zato ovakvi skupovi neizmjerno važni, istakao je dr. Nazor i napomenuo kako se nastavnici povijesti na ovim skupovima direktno susreću s ljudima koji su sudjelovali u određenim povijesnim događajima. Istakao je seminar koji je održan prije dvije godine kada je tema bila “Uloga Hrvata u Domovinskom ratu u BIH”, a na kojem su predavači bili zapovjednici operativnih zona generali Šiljeg, Obradović i Sopta.

– Oni su na vjerodostojan način prikazali događaje i akcije kojima su upravljali, govoreći za Hrvatski radio, između ostaloga, kazao je dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog Memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskoga rata najavljajući stručni seminar za učitelje i nastavnike povijesti na teme iz Domovinskoga rata.

Anto Pranjkić/ Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Najave

Predstavljanje knjige ‘Mi Hrvati’ Matka Marušića u Širokom Brijegu

Objavljeno

na

Objavio

„Mi Hrvati“ je knjiga koja kroz opis Hrvata, njihovih vrlina i mana, opisuje stoljetnu čežnju za samostalnom i slobodnom državom.

Matko Marušić, znanstvenik i književnik, pripovijeda kroz iskustva svojega života i života svoje obitelji i poznanika, o životu hrvatskih domoljuba.

Knjiga je humoristična, ali i prožeta brojnim potresnim pripovijetkama o stradanjima, siromaštvu i isključenosti iz političkoga i društvenoga života. Dodirnute su sve glavne sastavnice života. Često duhovito, a ponekad i romantično, iznose se bolne istine i novija hrvatska povijest predstavlja kroz oči običnoga hrvatskoga čovjeka.

U programu predstavljanja knjige sudjeluju: doktorandica Fakulteta zdravstvenih studija u Mostaru Antonija Hrkać, dr. sc. Fra Mario Knezović i sam autor prof. dr. sc. Matko Marušić, emeritus.

Voditeljica programa bit će novinarka Željka Šaravanja.

Događaj će glazbeno obogatiti članovi širokobriješke Frame.

Predstavljanje knjige, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg planirano je za 17.prosinca ( ponedjeljak) u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg s početkom u 19 sati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Najave

MLADI USTALI ZA SLOBODU, A PROTIV CENZURE: Sami uz predstavu organiziraju i zabranjeno predavanje Julienne Bušić

Objavljeno

na

Objavio

U srijedu 12. prosinca 2018. godine s početkom u 19:30 sati, u kinu Forum u sklopu Studentskog doma Stjepan Radić, održat će se predavanje Julienne Bušić i kazališna predstava ”Tko je ubio Zvonka Bušića” nastala prema tekstu novinara i kolumnista Tihomira Dujmovića.

Tekst predstave je scenski adaptirao Robert Kurbaša, koji u predstavi nastupa zajedno s Anom Vilenicom kojoj je alternacija Lucija Dujmović. Riječ je o iznimnoj, emotivnoj, ljubavnoj i domoljubnoj priči, koja svjedoči o uzvišenim idealima te bezuvjetnoj ljubavi prema domovini, ali i o nevjerojatnoj ljubavi dvoje velikih ljudi, te je već polučila uspjeh i kod publike i kod kritike.

Prije predstave, mladi i svi drugi zainteresirani, imati će priliku poslušati i predavanje o kojem se već jedno vrijeme govori u medijima, a to je neodržano i za neke očito sporno predavanje Julienne Bušić koje se trebalo održati u srednjoj školi Vladimira Preloga u Zagrebu 26. studenog.

Julienne Bušić održati će predavanje na temu ”Za što ste se spremni žrtvovati?” Organizator događaja je ZKHS (Zavičajni klub hercegovačkih studenata,) a podržali su ih i drugi kolektivi mladih kao što je inicijativa Hrvatski studenti protiv nepravde.

Svoj dolazak najavili su predstavnici drugih studentskih udruga, a organizatori posebno pozivaju učenike srednje škole Vladimir Prelog. Prije predavanja i predstave studenti će dijeliti edukativne materijale vezane za slučaj Zvonka i Julienne  Bušić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari