Pratite nas

Najave

NAZOR: Još uvijek postoji istina koja se bazira na percepciji

Objavljeno

na

Po 11-sti puta do sada, Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske uz pomoć Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog  centra Domovinskoga rata , organizira stručni seminar za učitelje i nastavnike povijesti na teme iz Domovinskoga rata, a koji se ove godine održava u Zadru. Radi se o strukovnom seminaru na kojem se obrađuju teme koje nisu dobro obrađene u udžbenicima, a u kojima zbog obimnosti sadržaja i ne mogu biti pokrivene sve točke iz Domovinskoga rata.

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra iz Domovinskoga rata dr. Ante Nazor je za Hrvatski radio izjavio da se na ovim seminarima nastoji spojiti znanstvenike i sudionike Domovinskoga rata.

– Na seminare dođu i generali koji su sami vodili određene operacije tijekom Domovinskoga rata,a svi izlagači moraju teme imati tako prilagođene da su temeljene na izvorima, tako da je ovo jedinstvena prigoda nastavnicima povijesti, ali i svima drugima koji se bave istraživanjem Domovinskoga rata, kako bismo na jednom mjestu čuli aktivne sudionike, svjedoke i znanstvenike, kaže dr. Nazor i ističe da široj javnosti nije poznato da se ovako ozbiljno radi s nastavnicima povijesti o temama iz Domovinskoga rata, a to zapravo govori da kod njih postoji interes za ove teme. Tako dolaze do dodatnog znanja i materijala, a koje onda mogu prenijeti svojim učenicima, istakao je ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra  Domovinskoga rata dr. Ante Nazor.

Istina je da Domovinski rat nije u dovoljnoj mjeri zastupljen u školskim udžbenicima, a dr. Nazor razlog vidi u činjenici što se radi o našoj novijoj povijesti te da određeni događaji su još uvijek podložni dodatnom istraživanju. On je istakao da još uvijek postojji istina koja se temelji na percepciji. Ona se, prema  njegovim riječima, nažalost,  koristi i u znanstvenim krugovima, a to je neprihvatljivo, jer se ne slaže s onim što stoji u izvorima.

– Tako je na razini Europe objavljena čitanka u kojoj se Domovinski rat u BiH prikazuje na jedan način koji je, najblaže rečeno, u suprotnosti s činjenicama te su zato ovakvi skupovi neizmjerno važni, istakao je dr. Nazor i napomenuo kako se nastavnici povijesti na ovim skupovima direktno susreću s ljudima koji su sudjelovali u određenim povijesnim događajima. Istakao je seminar koji je održan prije dvije godine kada je tema bila “Uloga Hrvata u Domovinskom ratu u BIH”, a na kojem su predavači bili zapovjednici operativnih zona generali Šiljeg, Obradović i Sopta.

– Oni su na vjerodostojan način prikazali događaje i akcije kojima su upravljali, govoreći za Hrvatski radio, između ostaloga, kazao je dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog Memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskoga rata najavljajući stručni seminar za učitelje i nastavnike povijesti na teme iz Domovinskoga rata.

Anto Pranjkić/ Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Najave

Inicijativa ‘Istina o Istanbulskoj’ traži raspisivanje referenduma

Objavljeno

na

Objavio

Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” osnovala je organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o raspisivanju referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije (IK) te pozvala građane da im se od 13. do 27. svibnja odazovu i pomognu da prikupe 400 000 potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma.

Članovi inicijative u subotu su se okupili na zagrebačkom Trgu bana Jelačića te poručili da Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji promiče rodnu teoriju koja zbunjujuće i pogubno utječe na hrvatsko društvo.

Među transparentima koje su ispisali bili su i “Pobjeđuje moralna i znanstvena Hrvatska” i “spol = rod”.

Koordinatorica inicijative Kristina Pavlović odbacila je sumnje u ustavnost otkazivanja Istanbulske konvencije na temelju volje naroda te navela primjer Brexita.

“Primjer Brexita pokazuje  da je netočna tvrdnja onih koji govore da se međudržavni ugovor ne može otkazati na temelju volje naroda izrečene na referendumu”, rekla je.

Ustvrdila je da je mogućnost otkazivanja Istanbulske konvencije predviđena u samoj konvenciji, ali i dodala da se u javnim istupima nastoji obeshrabriti građane koji bi izašli na referendum.

“Pokušava se obeshrabriti one koji vjeruju u demokraciju, vjeruju da vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu”, dodala je Pavlović.

Građanska inicijativa “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije”, koja je organizirala prosvjedne skupove u Zagrebu i Splitu, priključila se referendumskoj inicijativi.

“U situaciji kad je saborskim zastupnicima važnije mišljenje šefa stranke od mišljenja naroda, narod mora dići svoj glas na referendumu”, poručila je predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Rozalija Bartolić.

Umirovljeni general Željko Sačić pozvao je i branitelje da se odazovu na taj poziv i dignu glas protiv Istanbulske konvencije.

“Bit će pokušaja stvaranja pomutnje, skretanja u druge teme i pokušaja destrukcije, no, mi čvrsto trebamo držati fokus na onome što nas je proteklih nekoliko mjeseci ujedinilo, a to je protivljenje Istanbulskoj konvenciji”, istaknuo je Sačić te podsjetio kako su upravo branitelji i udruga udovica hrvatskih branitelja pokrenuli građansku inicijativu “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije”.

“Mi kao pokretači te inicijative imamo odgovornost prema velikom broju ljudi koji su došli na skupove u Zagrebu i Splitu. Oni žele srušiti IK i mi ćemo im to omogućiti”, rekao je Sačić.

Sačić smatra da je glas ‘protiv’ glas za samostalnost Hrvatske i temeljne nacionalne vrijednosti.

Iz Građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” poručili su kako im se pridružio velik broj volontera za pomoć oko prikupljanja potpisa za referendum o otkazivanju IK-a.

PDN

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Najave

73. Obljetnica Bleiburga i Križnih Puteva 12. svibnja 2018.

Objavljeno

na

Objavio

Središnja komemoracija u povodu 73. godišnjice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda održat će se u subotu, 12. svibnja 2018., na Bleiburškom polju u Austriji.

Suorganizator komemoracije, u liturgijskom dijelu, je zajedničko Vijeće za hrvatsku inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Komemoracija će se održati prema uobičajenome programu:
– započet će molitvom u 11.00 sati na groblju u Unter-Loibachu, potom se nastaviti procesijom prema Bleiburškom polju, gdje će se, od 12.00 sati, uz izravan prijenos Hrvatske radiotelevizije, odvijati službeni dio komemoracije (sveta misa, dova i pozdravni govori uime pokrovitelja, supokrovitelja i organizatora).

Misno slavlje predvodit će zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. dr. Želimir Puljić.

Počasni bleiburški vod i ove godine organizira besplatni prijevoz za hodočasnike iz Zagreba u Bleiburg. Autobusi će polaziti ujutro, 12. svibnja 2018., od 5.00 do 6.00 sati s autobusnog kolodvora u Zagrebu.

Počasni bleiburški vod

SVJEDOCI BLEIBURGA: Vjerujem da me Bog ostavio na životu da svjedočim

 

Kad bi svaki Hrvat bar jednom otišao u Vukovar, Škabrnju, Bleiburg, Čavoglave, Siget…

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati