Connect with us

Politika

Nazor: ‘Sve ovo pokazuje da je ovo nastavak jednog velikosrpskog ludila’

Objavljeno

-

U Srbiji je potvrđena optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota. Kako navode srbijanski mediji – Apelacijski sud u Beogradu odbio je žalbe branitelja protiv prvostupanjskog rješenja Višeg suda kojim se četvoricu časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tereti da su 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti.

Poginulo je 13 osoba, među kojima šestero djece, 24 osobe su ranjene. Brojni hrvatski visoki dužnosnici još prije su ocijenili da Srbija nema osnova za podizanje optužnica protiv hrvatskih pilota, jer su te događaje već istražile različite organizacije, uključujući Haški sud. Priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo pravosuđa, ali i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

– Sve ovo pokazuje da je ovo nastavak jednog velikosrpskog ludila, nastavak velikosrpske politike koja se ne želi suočiti s činjenicama, već na neki svoj način pokušava zamagliti uzroke rata, tijek rata te prikazati neku svoju povijest, rekao je gostujući u Studiju 4 HRT-a ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor, osvrnuvši se na posljednje pravne događaje u Beogradu.

Ističe da se danas o ovome razgovara na Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

– Ti režimi nisu samo ubijali ljude, već su ubijali i istinu. Upravo na način na koji se to pokušava u Srbiji od Domovinskog rata pa do danas. To su pokušaji kojima svjedočimo već godinama, ističe.

Dodaje da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njemu blisku ljudi su uvjeravali Srbe na okupiranim područjima da će to biti Srbija te je “a priori” odbijen ponuđeni Plan Z4, a koji bi omogućio Srbima praktično “državu u državi”.

– Već se u siječnju 1991. znalo da će Hrvatska pobijediti u tome ratu jer je ojačala, a nakon što je bila razoružana od strane pobunjenih Srba i snaga JNA na početku rata. Za operaciju Oluja i za žrtve u operaciji Oluja, najveću odgovornost imaju upravo oni koji nisu pristali na mirno rješenje zbog kojih je ta operacija jednostavno bila neizostavna.

Naglašavam, žao mi je zbog svake civilne žrtve, odgovornost za stradavanje civila je isključivo na zapovjednicima tzv. RSK koji su vojnu tehniku, naoružanje i vojsku, izmiješali s civilima, ističe Nazor.

Kaže da ono na što se pozivaju srbijanski tužitelji, na dokumente, izvješća, knjige i članke koji su objavljeni u RH, da niti jedan dokument ne govori da su ciljevi hrvatskog zrakoplovstva bili civilni.

– Svi ciljevi koje je HRZ odradio u Oluji bili su isključivo vojni ciljevi i to je prva stvar koja se prešućuje u srbijanskim medijima te u srbijanskoj politici. Kada gledam izjave njihove premijerke (Ana Brnabić op.a.) to je nevjerojatno koliko je tu zamjena teza, prešućivanja. Mediji i tužitelji prešućuju i to da je taj predmet već bio predmet istrage i na Haaškom sudu te na međunarodnim institucijama, koje naravno nisu utvrdile odgovornost zrakoplovstva, kaže Ante Nazor.

Pokazao je, kako navodi, obavještajnu informaciju Hrvatske vojske koja točno raspolože s podacima koje postrojbe vojske RSK su bile na području gdje su bili i civili.

– Niti jedan cilj Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nije bio civilni, već samo vojni. Svaki uzlet zrakoplova, što je cilj i što je pogođeno. Upravo u tim spornim situacijama, na tom području, su pogođeni tenkovi, vojna vozila itd. Ne mogu vjerovati da je danas netko u stanju da selektivno tumači dokumente, da ih interpretira na način koji njemu odgovora.

Hrvatska vojska zna koje su postrojbe bile na tom području. Uostalom i povjesničari u Srbiji kada pišu o tom događaju spominju da su u koloni bili protuzrakoplovni raketni sustavi, Navode podatke o napadnutoj brigadi vojske RSK. Spominje se napad na tenkove, tvrdi Nazor.

Ministar Medved: Zaštitit ćemo sve hrvatske branitelje, generale i pilote

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari