Connect with us

NDI: Radončić i Čović imaju najviše šansi u utrci za Predsjedništvo BiH

Published

on

Američki Nacionalni Demokratski institut (NDI) jučer je HDZ BiH, a danas HDZ 1990 predstavio Istraživanje javnog mjenja o rejtingu političkih stranaka u Federaciji BiH i kandidata za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Prethodno je NDI rezultate istraživanja predstavio SDP-u BiH.

covic_radoncicIstraživanje je sprovedeno između 13. i 24. lipnja, ove godine. Intervjiuranjem ispitanika “licem u lice” ispitano je 2.040 građana, čija nacionalnost približno odgovara nacionalnoj strukturi Federacije BiH.

NDI, ne zna se iz kojeg razloga, rezultate ovog istraživanja skriva od javnosti. Ne samo da ga NDI ne publicira, već i od političkih stranaka, kojima je predstavio rezultate svog istraživanja, zahtijeva da ga ne objavljuju.

Hrvatski Medijski Servis, uspio je, međutim, doći do rezultata istraživanja NDI.

Razlozi neobjavljivanja istraživanja moguće je leže i u činjenici da je ono deplasirano, u dijelu koji se odnosi na rejtinge kandidata za člana Predsjedništva BiH, jer je rađeno prije nego su bile objavljene kandidature za Predsjedništvo BiH, što kmpromitira NDI kao ozbiljnu agenciju.

Tako, prema istraživanju NDI-a najviše izgleda da pobjedi u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva ima Željko Komšić, koji bi osvojio 14 posto glasova birača, za Dragana Čovića, kandidata HDZ BiH glasalo bi 8 posto ispitanika, Slavku Kukića 5, a Martina Raguža, kandidata HDZ 1990 4 posto ispitanika.

Kao što je poznato Kukić i Komšić uopće nisu kandidati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, no jesu kao takvi spominjani, u vrijeme kada je rađeno istraživanje..

Najviše izgleda da pobjedi u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH ima kandidat SBB-a Fahrudin Radončić, kome bi svoj glas dalo 15 posto ispitanih u istraživanju NDI. Za Bakira Izetbegovića, kandidata SDA glasalo bi 13 posto, a za neovisnog kandidata, bivšeg reisa Mustafu Cerića samo 2 posto ispitanih, koliko bi dobio i, također, neovisni kandidat Mirsad Kebo.

Da je Denis Bećirović prihvatio biti kandidat SDP-a BiH, dobro je procijenio, izgubio bi u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, jer bi dobio 7 posto glasova birača, prema istraživanju NDI-a

NDI istražio je i rejting političkih stranaka. Prema njihovom istraživanju najviše ispitanih u vrijeme provedbe istraživanja svoj bi glas dalo Demokratskoj fronti Željka Komšića- 22 posto, za SDA bi glasalo 14 posto, a za SBB 10 posto ispitanika. Rejting SDP-a, u odnosu na prošle izbore drastično je pao pa bi za ovu stranku sada glasalo 9 posto ispitanika, dok Stranka za BiH s 2 posto ne bi prešla izborni prag, kao ni Stranka umirovljenika, za koju bi, također glasalo 2 posto ispitanih, a jedanak postotak glasao bi i za Našu stranku. Po 1 posto ispitanih svoj glas na listopadskim izborima dao bi Lijanovićevoj stranci “Radom za boljitak”, BPS-u, SDU, i BOSS-u.

Od hrvatskih stranaka prema istraživanju NDI, u Federalni parlament ući će samo HDZ BiH za kojeg bi glasalo 7 posto ispitanika, dok HDZ 1990 s 2 posto podrške birača neće prijeći izborni prag, koji iznosi 3 posto.

Zanimljio je kako 9 od 10 posto ispitanih, dakle 90 posto, smatra da entitet Federacija BiH ide u krivom smjeru.

Više od polovice ispitanih (52 posto) rad Federalne vlade ocijenilo je s nedovoljan 1. Ocijenu dva Federalnoj vladi dalo je 27 posto, ocjenu 3 17 posto , 2 posto ocijenu vrlo dobar, a 1 posto odličan.

HMS/foto:dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari