Pratite nas

BiH

Ne bi me čudilo da se na zagrebačkim fasadama pojavi ‘Hercegovci vratite se – sve vam je oprošteno’

Objavljeno

na

Na predstavljanju knjige ‘Hum i Hercegovina kroz povijest’ dr. sc. Nino Raspudić aktivni sudionik svih rasprava o Bosni i Hercegovini, u drugom dijelu tribine nazvane ‘Bosna i Hercegovina sadašnjost i budućnost’ posebno se osvrnuo na stereotipe o Hercegovcima. Kako je istaknuo na samom početku svog izlaganja, Hercegovina je dugo vremena bila percipirana kao terra incognita, kao zemlja neistražena i nešto što je daleko Hrvatskoj iako joj je najbliža, a dobrim dijelom je i sama ona, prenosi portaloko.hr.

‘Najpogubnijim se ipak pokazivalo ono što se o Hercegovini navodno znalo, čime se dugo trovala naša javnost, a uglavnom se radilo o sirovim stereotipima koji Hercegovinu poimaju kao nekakvu nepovijesnu zemlju, kao neki goli kamenjar nastanjen pragmatičnim nomadima bez korijena povijesti, tradicije i kulture’ kazao je Raspudić posebno se osvrnuvši na tzv. antihercegovačku histeriju koja je dugo trajala.

‘Apsurdno, jačanju hercegovačkog identiteta kod Hrvata Hercegovine pridonijela je i antihercegovačka histerija koja u djelu javnosti Republici Hrvatskoj trajala sve do prije nekoliko godina. Stereortipima o Hercegovcima i njihovim korijenima i funkcijama bavio sam se i sam u tekstu koji se nalazi u ovom zborniku.’ naglasio je.

Među kriminalcima niti jednog Hercegovca

‘Dok se s jedne strane pojam Hercegovine stereotipno sužavao na ruralni, desničarski i slične odrednice s druge strane se pojam Hercegovine proširivao. Tako prosječan konzument antihercegovačkih stereotipa je recimo prosječan obožavatelj Stjepana Mesića – zna gdje se Hercegovina otprilike nalazi, ali mu njezine granice nisu sasvim jasne.

Tako im se Hercegovina često proteže i na Livno, i na Dalmatinsku zagoru pa čak i na cijeli dinarsko-štokavski prostor pa i šire. Neki dežurni antihercegovački šovinisti uveli su čak i pojam političko Hercegovca koji dobro dođe ako se nađete pred činjenicom da u nekoj kriminalnoj aferi među sudionicima nema niti jednog čovjeka podrijetlom iz Hercegovine. Tako je za generala Zagorca Denis Kuljiš govorio on je politički Hercegovac, a i preziva se Zagorec.’

Stereotipi mogu biti simpatični dok su na razini folklora

Raspudić je kazao kako se pretvaranja Hercegovaca u dežurne krivce pokazalo iznimno lošim za hrvatsko društvo u cjelini. Evo kako on na to gleda.

‘Stereotipi o Hercegovcima koji su primitivni, lopovi, zadrti desničari, nacionalisti, patrijalhalni, snalažljivi, skloni nepotizmu, švercu i zločinu općenito nastao je dijelom i kao spontani refleks nezdravog društva i nezdrave političke javnosti nespremne da se suoči s vlastitim nesavršenostima i radi na njihovom otklanjanju nego radije krivi druge. Jer da nije bilo Hercegovaca, mi bio odavno bili kao Švicarska. A 2000. nema više Hercegovaca, ni u Vladi ni nigdje pa opet se dogodilo što se dogodilo. Stereotipi mogu biti simpatični dok ostaju na razini folklora, ali problem nastaje kad se oni počinju svjesno politički koristiti. Brojne korupcijske afere koje su se u Hrvatskoj počele otkrivati zadnjih godina pokazale su sav paradoks o stereotipima o Hercegovcima. Tako u zatvoru u Remetincu su završile brojne istaknute osobe hrvatske političke i gospodarske scene, ali među njima nema Hercegovaca.

Stereotipiziranje Hercegovaca i pretvaranje njih u dežurne kolektivne krivce za sve hrvatske nedaće na koncu se pokazalo iznimno štetnim za hrvatsko društvo u cjelini. Ne bi me čudilo da se na zagrebačkim fasadama uskoro pojavi stari obrazac grafita, ali u novoj varijanti: ‘Hercegovci vratite se , sve vam je oprošteno’. To vrijeme nepoznavanja , stereotipiziranja i političkon instrumentaliziranja Hercegovine je definitivno iza nas, Bogu hvala, a zbornik je bio snažan i simbolički iskorak u tom pravcu’, zaključio je.

jabuka.tv

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari