Connect with us

Intervju

Ne bude li neposrednih izbora, zločinačka organizacija zauvijek će vladati Hrvatskom!

Objavljeno

on

Vođa Istarskih demokrata u intervjuu za 7dnevno pojašnjava zašto DORH i policija vežu konja gdje gazda kaže i zašto štite kriminal umjesto da ga progone, tvrdi da će mladi i dalje odlaziti, a droga nas poplaviti, otkriva kako su političari reketarili brata Shimona Peresa o čemu bruji i Izrael, te zaključuje da je terorizam stigao i u Hrvatsku

[ad id=”68099″]

Sredinu srpnja – koja je u medijskom smislu obično spora i uspavana – zbog čega je i zovu ‘sezonom kiselih krastavaca’, obilježio je ove godine nevjerojatan val nasilja i prijetnji. Urednicima i novinarima stavljali su pištolje na čelo, davili ih žicom, prijetili im otkazima, saborski zastupnici govorili su o prijetnjama smrću, a prijetnje su dobivali i ministri, visoki državni dužnosnici, sudski svjedoci… Afere su prestizale jedna drugu, zbog čega nije bilo vremena za raspravu o ‘prijateljskim upozorenjima’ Mireli Holy ili ministru Lalovcu. Te skandale brzo su zasjenile prijetnje ravnateljici Hrvatskog državnog arhiva, davljenje žicom grafičkog urednika Hrvatskog tjednika, prijetnje otkazom novinarki HTV-a – čiji otac je svjedok na suđenju Josipu Perkoviću i koji želi odustati od svjedočenja samo da mu kćer ne izgubi posao!? O toj eksploziji nasilja i prijetnji, koja ozbiljno ugrožava nacionalnu sigurnost, s Damirom Kajinom, čelnikom Istarskih demokrata i saborskim zastupnikom koji o kriminalom zarobljenoj državi često i opširno govori i u Hrvatskom saboru, razgovarao je Damir Kramarić za 7dnevno

Jesu li provala u Hrvatski tjednik, davljenje žicom i prijetnje pištoljem teroristički čin? Kako okarakterizirati prijetnje ravnateljici Hrvatskog državnog arhiva, te tvrdnju da je u sve umiješan i brat premijera Milanovića?

– Napad na medije kakav se dogodio u Zadru doista je moguće povezati s terorizmom. Napad pištoljem i žica oko vrata jesu terorizam. Zašto se to događa, mogu samo pretpostaviti. Točno je da mnogima smeta pisanje Hrvatskog tjednika. I mene može smetati pojedini komentar, no uvijek ću braniti pravo svakoga da piše, da izrazi svoje stavove – sve dok ne poziva na mržnju i nasilje. Nasilje nad medijima treba rješavati policija, ali ne kao u slučaju poljudskog kukastog križa ili Georga Lista – da se ništa ne otkrije. Hrvatska policija je osposobljena i raspolaže svim sredstvima potrebnim da do počinitelja dođe u roku od nekoliko sati, a ne mjeseci. Hrvatski tjednik pisao je i o onome o čemu drugi nisu smjeli pisati zbog svoje povezanosti s vladajućim političkim i bankarskim establišmentom. Pisali su i o Hypo banci, o čemu ni riječi niste mogli naći u Glasu Istre i u drugim istarskim ili zadarskim medijima, gdje je inače središte afere Hypo.

Treba li zbog svega toga sazvati izvanrednu sjednicu saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost?

– Ne treba nikakva izvanredna sjednica, već tijela ‘represije’ u Republici Hrvatskoj – od tajnih službi do policije – trebaju odraditi svoj posao vezano uz prijetnje o kojima govorite, te uz napad na redakciju zadarskog tjednika. Tek potom taj posao treba iskontrolirati saborski Odbor za unutarnju politiku, tim više što tim Odborom predsjedava čovjek iz oporbe. Taj Odbor može kontrolirati i predsjednicu i premijera, koji su na čelu represivnog aparata u Hrvatskoj.

Zašto tvrdite da bi Zdravko Mamić danas bio slobodan da je prijavio boravište u Istri?

– Ne treba to doslovce shvatiti, ali nije ni daleko od istine. Možda je istarska zbilja i gora od ove tvrdnje. Braća Mamić će, lako je moguće, poslužiti i u izborne svrhe, ali pun maksimirski stadion i navijanje bez incidenta govori da se građani ne daju manipulirati. Svi znamo Mamića i svi znamo što je hrvatski nogomet, kao što svi znamo da vlast drži hrvatske institucije na pozlaćenom lančiću. U Istri se išlo dva koraka dalje: 2004. na 2005. godinu Hypo banka pokreće smjenu Županijskog državnog odvjetništva u Puli, a tajnik IDS-a među sucima traži prikladnu robu. Reći da dojučerašnji šef Dorha danas zastupa gotovo sve općine i gradove u Istri, nije ništa novo. To je svima poznato, kao i činjenica da djeca pravosudnih dužnosnika najlakše nalaze posao u lokalnoj samoupravi.

Izjavili ste da korupcija izlazi na sve pore društva, da nisu imuni ni političari, suci, državni odvjetnici, policajci, ministri, mediji… Kako se osloboditi kriminalne hobotnice koja 25 godina guši cijelu državu?

– Za mene je to meduza, a ne hobotnica. Treba govoriti o tome. Čitam izjave suca Turudića koji govori da si Ustavni sud uzima previše slobode kada ‘tumači’ odluke redovnih sudova. Otkud njemu pravo da revidira pravni poredak u Hrvatskoj? Nisu problem samo zakoni, problem su i pravosudni djelatnici. Dobili su ovlasti i slobodu kao nitko drugi. Mogu raditi do kraja života, nitko ih ne može, tako reći, smijeniti, ali njihova selektivnost i ovisnost u sudskoj praksi je poput političke korupcije, samo s neusporedivo težim posljedicama. Treba li išta dodati činjenici da se njihove imovinske kartice ne smiju objavljivati, a da svi o tome šute? Kakav to strah vlada u Hrvatskoj od hrvatskog pravosuđa?

Tvrdite da uskočki i vrhovni suci kroz članstva u arbitražnim sudovima Hrvatskog nogometnog saveza, Hrvatske gospodarske komore… dobivaju velike novčane naknade, zbog kojih ne prijavljuju i ne procesuiraju kriminal kojega vide?

– Točno. Šefica uskočkih sudaca u Zagrebu je šefica pri arbitraži u Hrvatskom nogometnom savezu. I sada ona ništa ne zna o ovome što se Mamićima stavlja na teret?! Ili, polovica sudaca Vrhovnog suda bila je u arbitražnim vijećima Hrvatske gospodarske komore, gdje su dobivali od 150.000 do 300.000 kuna godišnje! Što ako se njihov profesionalni interes preklopi sa sporom u slučaju Nadana Vidoševića? No, za početak neka objave transfere.

Mladen Bajić bio je na čelu Dorha u vrijeme kada se kriminal i korupcija nisu procesuirali, odnosno kada se to radilo vrlo selektivno. No, vladajuća koalicija ga je predložila za Ustavnog suca. Znači li to da vladajući rade za kriminalce koje je Bajić štitio?

– To znači da je Bajić vratio onima koji su ga 2001. na 2002. godinu postavili za šefa Dorha. Mladen Bajić je odradio najveće pravosudne postupke u Hrvatskoj. Suđenje Sanaderu njegov je vrhunac karijere. Kako će to proći na Ustavnom sudu, vidjet ćemo (slučaj MOL, Hypo), a neslavno bi mogao na Vrhovnom sudu završiti i slučaj Fimi medije. Koliko je Bajić bio neovisan, govori istup Ive Josipovića pod čiji se kišobran Bajić sklonio 2009. godine. Josipović je rekao: ‘Da je prerano zakukurikao završio bi u loncu’. Ako ta rečenica ne oslikava neslobodu Dorha, ne znam što je može bolje opisati.

Mirela Holy kaže da ju je visoki dužnosnik MUP-a upozorio na činjenicu da mafija vlada Hrvatskom, a da ‘političke elite’ toj mafiji služe. Lalovcu je prijetio Božo Prka, nakon čega je Lalovac dobio zaštitu policije. Istražuje li netko ove tvrdnje i prijetnje?

– Ako je Lalovac dobio zaštitu, netko se time bavi, a tajne službe bi, vezano za bankare koji prijete, trebale vidjeti s koliko je milijardi saniran bankarski sustav, a za koliko je prodan. Na primjer, Privrednu banku banku Zagreb je država dokapitalizirala 1998. na 1999. godinu sa 2 milijarde i 300 tisuća maraka, a prodana je Intesi za 640 milijuna maraka. Povezano s tim, sada neki umirovljenik, navodno, prima u Italiji nekoliko milijuna kuna kamata, što će reći da na računu ima 200-300 milijuna kuna! I nikome ništa. Barem zasad. I oni su trebali barem boravište preseliti u Istru i bili bi sigurni, kao što su sigurni glavni akteri u slučaju afere s Hypo bankom. U toj aferi postoje sve isplate i nikome ništa. Mene zanima za koje je to istarske političare Hypo banka u beogradskoj Privrednoj banci rezervirala 12 milijuna eura? Ako je neka banka prodana na koruptivan način, tu bi prodaju trebalo poništiti. No, u slučaju Ine, vidjeli smo da u Hrvatskoj nema ništa od toga.

Ne bi li te teme trebale biti dominantne u javnom prostoru i u medijima sve dok nadležna tijela ne poduzmu konkretne mjere i o njima izvjeste javnost?

– Trebale bi, ali što ćemo kada je 90 posto medija u Hrvatskoj ovisno o javnom novcu kojeg temeljem izbornog legitimiteta kontroliraju političari!? Normalno je da novinari vežu konja gdje gazda kaže. Tako je u Istri, tako je i drugdje. U Istri, lokalna samouprava izvlači 15 milijuna kuna javnog novca da ih njihovi mediji štite. Sve to Dorh, Bajić, Cvitan, Pnuskok, Uskok, policija znaju, ali i oni slušaju gazde, odnosno državnu politiku.

Ako smo već 25 godina taoci zločinačke organizacije koja vlada Hrvatskom, koliko godina će proći da se kroz redovitu proceduru i demokratske izbore to promijeni?

– Ostane li sve isto, ništa se neće promijeniti. To bi se moglo promijeniti samo kada bi se zastupnike biralo neposredno. Ovako, nikada. Koliko se javnog novca unosi u kampanje? Mislim, isisanog novca? Sve znaju službe i šute. Ne smiju se pokrenuti jer bi mogle završiti kao onaj Josipovićev pijetao.

Je li točno da su istarski dužnosnici reketarili brata Shimona Peresa, dojučerašnjeg izraelskog predsjednika i je li službeni Izrael reagirao?

– Istina je da su reketarili Mariju Kapetanku i od nje tražili 600.000 eura. Kako se to dogodilo? Njenom mužu bivša je Jugoslavija nacionalizirala četiri hektara zemlje u srcu Rovinja. Dok se ta zemlja vodila kao općenarodna imovina, bila je urbanizirana, a kada je denacionalizirana, deurbanizirana je. Gospođa Marija je tražila da se zemljište nanovo urbanizira, jer je brat Shimona Pereza tu zemlju želio kupiti. ‘Cijena’ za ponovnu urbanizaciju je bila 600.000 eura, na što je gospodin Perez poručio da oni tako ne posluju, otišao je iz Hrvatske, a s njim i desetine drugih investitora. O svemu je obavijestio Židovsku općinu u Zagrebu, ambasadu u Beču i pretpostavljam i mnoge poslovne ljude u Izraelu.

Kako je moguće da je pedesetak istarskih dužnosnika financijski teško čak nekoliko milijuna eura? Kako su zaradili te milijune i zbog čega Porezna uprava u tim slučajevima ne reagira?

– Lako je moguće. Nisu imali ništa, doslovce ništa, ali s politikom – sa svima lijepo, ni s kim iskreno i pošteno, trgujući glasovima onih koje su zaposlili, vještim koalicijama pred izbore s ljevicom, a na izborima s desnicom, te kontrolom medija – sve se može! I sve znaju predsjednici države, Vlada, ali politikom – ‘Sve za vlast, vlast ni za što’ – to prolazi i prolazit će, a Istra i Hrvatska će se urušavati, mladi će odlaziti, kapital će nas zaobilaziti, a droga će nas poplaviti. A Dorh, Pnuskok, policija, Porezna uprava cijelo vrijeme stoje mirno. I da, u drugom krugu u Istri uvijek uskače kao lokalna potpora HDZ, pa zato HDZ drži Plomin II., Finu, Reviziju, Pulska parkirališta, jer treba i nešto keša…

Je li Dorh poduzeo nešto nakon što ste izjavili da i vi i Željko Sabo znate tko je od istarskih dužnosnika primio 350.000 eura mita, a tko još i više?

– Onaj drugi primio je, navodno, 500.000 eura. Sabo je u Remetincu i Dorhu ne bi smjelo biti teško priupitati ga, koga je on to spajao. Inače, ta ekipa kupovala je zemlju za 1,5 do 2 eura po metru četvornom od sirotinje, a preprodana je za čak 55 eura po metru četvornom. Tako su zaradili ‘sitnicu’ od 4 milijuna eura! Zanimljivo je da je Porezna uprava metar kvadratni ‘ispravno’ procjenjivala na samo 10 kuna?! I što se radi s tako zarađenim novcem? Kupuju se ovršene nekretnine! Sve čisto, sve za pet!

Zašto Dorh i policija ništa ne poduzimaju na osnovu tvrdnji austrijskog poduzetnika Georga Lista koji tvrdi da su Jakovčić i suradnici od njega tražili velik iznos mita?

– Zato što poligraf u Hrvatskoj nije dokaz i stoga što ne smiju. Nakon što sam Lista spojio s gospodinom Josipovićem, Josipović se zbog toga navodno opravdavao IDS-u. Sada progone Lista. Navodno, zbog smetanja posjeda županijskog poduzeća. Ma tko bi iz Austrije došao smetati posjed javnoj tvrtci u Istri ili obrnuto, tko bi iz Istre nekome smetao posjed u Austriji? To što je Azri priča za sebe, neki će reći da posluje na rubu zakona, nikome ništa. Čak voze traktore gospodina Kutlerera, direktora Hypo banke koji je u zatvoru u Austriji. Svi osvjedočeni prijatelji Istre su u zatvoru, Galan u talijanskom, Sanader u hrvatskom, Baučar u slovenskom…

Što mislite, tko stoji iza podmetanja lažnih policijskih dokumenata u Nacionalu, uz pomoć kojih su htjeli kompromitirati Georga Lista?

– One koji stoje iza toga treba potražiti u sjedištu IDS-a. Jasno da to neće učiniti sve dok ne zaključe koaliciju, a potom ih možda i pronađu, kao i autore one sramote u Splitu.

A tko stoji iza kriminala s prenamjenom zemljišta u Istri? Za koliki su iznos oštećeni građani i država i zašto Dorh i policija to ne istraže?

– Hrvatski građani i Republika Hrvatska su kriminalom s prenamjenama zemljišta oštećeni za milijarde kuna. Ponavljam, nisu Dorh i policija plaćeni da razotkrivaju kriminal, već da štite te rabote i tu gospodu. Plaćeni su da ih zaštite od ‘uznemiravanja’ malobrojne slobodoumne javnosti.

Tvrdite da narkokartel vlada Istrom. Kako bi Istarski demokrati riješili taj problem?

– Evo, jučer je Darko Šarić iz Beograda osuđen na nekih 20 godina zatvora. Doduše, u Beogradu. Njegov čovjek ‘za ljudske resurse’ bio je iz Istre, a isto tako i čovjek koji je u Južnoj Americi ‘pao’ s više od dvije tone kokaina. Cijeli policijski odjel za borbu protiv narkotika PU istarske – dilao je drogu. To su radili i u Kapetaniji, čak i komunalni redari. Za početak bih testirao na drogu sve vodeće istarske političare i šefove komunalnih tvrtki, potom objavio sve izuzete spise u slučaju sudstva gdje se u slučaju sitnih dilera pojavljuju poznata istarska imena i siguran sam da bi se stvar pokrenula. Također želim istaknuti da su investitori u Istri iste one osobe koje su odmah nakon prvog atentata na Pukanića, preuzele svu njegovu imovinu.

Tko i s kojim pravo godišnje daje 15 milijuna kuna našeg novca podobnim i poslušnim istarskim medijima?

– Toliko daju medijima i PR službama. S kojim pravom? Da bi ostali na vlasti! Sanader je bio bebica prema ovome što se događa u Istri. Ali, Sanader nije imao zaštitnika na najvišoj funkciji u državi i zato mu se sudilo zbog Fimi medije.

Mogu li takvi mediji služiti istini?

– Istini ne, ali bandi da.

Damir Kramarić/7Dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari