Pratite nas

Kolumne

Ne daj se, Ingrid, paćen’ce naša!

Objavljeno

na

Ajme men’, vapila je Ingrid-Mara oblačeći krem đemperić i navlačeći treće najlonke jer su joj se dvoje rasparale od loše namontiranih noktića (mater joj milu fašističku, pomislila je Mare ljuto u sebi, ne će mi, Tite mi, naplatit drugi put dvista kunića, šunja priskupa, i napo navučenoga trećega para izvadila rašpicu).

[ad id=”93788″]

Živčano gratajući puknuti nokat, zastala je, bacila rašpicu i brzo počela kopat po torbi: di san ga stavila, ajme men’ Nenad će me se odreć! Iz torbe su ispale još jedne rezervne bičve, 26 stickova dokumenata nabrzihen pospremljenih iz Rankovićevih fajlova, tri-četiri ruža, lak za nokte (zlu ne tribalo), rezervne balerinke, set šminke, dvi kopče za kosu i na dnu niki zgužvan papir. Ned’lje ti vaik je zadnje ono što mi triba, pomislila je Mare živčano grebuć po goloj bedri i pušući u šiške koje su letale vamo-tamo. Odmotala je papir, stavila ga isprid sebe i marljivo počela čitati. Da joj se gujica ne zaledi, nastavila je paralelno navlačit najlonke.

Milankaaaaaaa, oj, Milankaaaaaa, dozivala je unezvireno drugar’cu iz garderobe na Iblerovu. Milanka je ćirnila na vrata i rekla ono što bi uobičajeno rekla u take nervozne dane: Mare, izgledaš ka mladica! Mare je viknila: kako ti vaik znaš što triba reć? A kako, talenat, moja Mare, talenat, nisan džabe bila pcikijatru tajnica, svašta se tamoka dalo naučit iz raznih struka i stručica, moja Mare, isfućkala je Milančica, zadovoljno gledajuć svoje (zaslužene mukotrpnim radom) podočnjake prid ogledalon, praveći duck face za novi selfie.( Ingriiidddd, a ne Mare, đavli te nosali, koliko ti puta triba reć kad smo u službenin prostorijan, čulo se iz sobička.) Nikad ne znaš, ako kome bude dosadno, a ovo će, kaže Zloćkić (odmilnica za Zorana, op. a.), potrajat, da barenko Dragovana oli Peđu razveselin kakvon slikicon, pomislila je Milanka i opalila još par selfića: bičva s podvezicon, štikla, opružena i zgrčena nogica, nožni prsti u crnoj čipkastoj bičvi (za fetišiste, Peđicu i Ranka). Ingrid-Mare je navukla konačno suknjetak i cipeliše i sva uspuvana mumljala i čitala, mumljala napamet i bacala joko jope na papir. Što je tebi? Što učiš? Pantiš? Oli ne ćemo frknit zanavik večeras, Milanka će začuđeno, a i narad’le smo se, dragi Bog zna, kad san se ono Porfiriju ispovid’laBoga ne spominji ovdi, jel jasno, Ingrid ju škičeći prikine u sićanju na ‘mukotrpan’ minuli rad.

Uostalon, Zoki je reka – nema Boga. I to ti je amen. Ovi, ne amen, vengo – točka. Buljeći u papir, frkala je nervozno šiške i kosu vezivala u repić. Milanka baci joko na papir. Sićan se toga, učili smo mi Pitagorin teorem na matematici. Ingrid pristane mumljat. Štos učila?!? Pa ote trokute i to… ne sićan se formula, ali san jemala pet, cvrkutala je Milančica. Nu, mogla bi selfie s timen načinit pa poslat budućen ministru financija, more bit da bi me pozva za savitnicu kad vidi kako se uslikivan s trokutin. Daj vamo otaj papir, Milančice, unezvireno je siktala drugar’ca Ingrid.  Ne dan, uslikat ću se, ček! Daj papir, ubit će me drug Stazić, ludačo! Jemaš li ti imalo pameti?!? Opaaa, ko bi reć da je Nenad taki vražji pa ti je dava instrukcije iz matematike, aaaa, aj priznaj! Ingrid!!! Navlačeći sljedeću suknju jerbo ona prva se bojon ‘tukla’ s perlama na đemperiću, Ingrid joj je rekla – slušaj, ovo je konspirativno, ali tebi ću reć jerbo znan da si povjerljiva i neš nikome reć. Drug Stazić mi je sve lipo natipća i isprinta u 6 primjeraka jerbo sam mu rekla da ne znan koju ću torbu uzest (a 6 mi paše uz ove boje, razumiš) pa da se ne dogodi da zaboravin, i ovo moran naučit.

A ja bidna, trč nokti, trč frizerka, trč nova robica, trč vamo trč tamo, nisan stigla i sad učin. To ću ja večeras govorit u Saboru. Zato se s otin ne smiš uslikat, razumiš, jerbo oni fašisti mogu to iskoristit kontra nas. Razumiš? Reć da je sve bija dogovor brez spontanosti. A mora bit spontano. Pa jel kojoj još istipća, Milančica nije mogla sakrit, bidna, iako blida ka kreč od spomenutih fašista, žensku ljubomoru. Ma nije, ne brini, meni je jerbo mandatar malo više govori engleski, pa ako zapnen na hrvackon, da mogu lipo na engleskon. Na njemu malkoc brže mislin, el… rekla je samouvjereno Mare.  A štoš o trokutin govorit? Ma jok, blesačo. To ti nije trokut vengo, vengo, ček, zaboravi… da ćirnen, a ned’lje ti – piramida. I masovni. Ko je masovni, Milanki zacakliše oke? Đavli te nosali, ček, ne masovni, vengo piše – masoni. Unda je krivo natipća, zaključi Milanka ovlaš popravljajuć flizuru. Krivo? A? Što ću sad, neba ti. Di je drug Stazić?

Vidila san ga s 387 papira kako oda hodnikon gori-doli i uči nešto napamet, ono sa sastanka znaš di ga je odred’lo da nas on predstavi. Nako staložen, lip i šesan, s onon muški spuštenon nosinon i zgodnin tilon, Milanka će, vrteći bisernu ogrlicu među prstiman. Ingrid nije dočekala vidit njezinu obamrlost na spomen druga Stazića jer je već manitala hodnikon i zvala ga Nešoooo, Nešoooo diko dis vrazi ti se sriće načupali – jel piše masoVni oli masoni? Milanka me udavi. Masoni, dušo, masoni, dat ću ti ja masovnoga malo poslin ako to odradiš kako triba, jes naučila?  A dašta ćeš vengo dat – nos, pokušala se našalit Mare, češkajuć se po najlonkama oko zglobova. I zamislila sebe ka Šteficu Cvek i zgodnog druga Stazića kako ju nosa iz sabornice u tigrastim gaćama. Otra još malo ponovit.

17.04.2015., Zagreb - Ingrid Anticevic Marinovic izazvala je pozornost fotoreportera i zastupnika proljetnom odjevnom kombinacijom. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ingrid je bila uzbuđena ka prid prvi nastup kad je pivala u školskom zboru ‘Konjuh planinom’ prid cilin cilcijatin Centralnim komiteton grada Zadra nakon što je pobijedila na natjecanju najlipših pijonirki u svome selu u zadarskom zaleđu i zarekla se prid slikon druga Tita – a nakon što je odgledala ‘Vuka samotnjaka’ i svatila da more pisat Mile, a more i Hund, i odluč’la zauvik raskrstit sa seljačkon Marom i postat skandinavska zavodnica – Ingrid.

‘Konjuh planina’ je pripomogla u finalnoj odluci. Čut ćete me fašisti, bodrila je sebe u sabornici prije nego što će progovorit, nakon što joj je drug Stazić, nakon svoje 45.679. replike među kojima je čak podučija saborske zastupnike i što je google, konačno dao rič i mignija okon da lipo izgleda. I progovorila je. Vidila je zaprepaštenje na mandatarovu licu, smij Petrova i Karamarka i cile desnice u sabornici, i bilo joj je jasno da je svojima priskrbila još jednu u nizu pobjeda! Mavala je Stazićevin papiron i vikala, ulažući u to vikanje više Maru vengo Ingrid i svaku ovcu s pašnjaka babe joj Mare, piramide, piramide (umalo joj izlet’li Milankini trokuti), masoniii, masoniii, i svima je bilo jasno kako Ingrid zna više od drugih. Jednostavno – Ingrid zna. Nenadovo lice odavalo je nevjericu, ali i sitno zadovoljstvo što joj nisu pukle bičve.

Znala je to Ingrid. I svima im je rekla – ja znam! I cili svit je u tom trenu svatija kako Ingrid ima, ne samo plavo joko, vengo i Svevideće joko. Pa nek se svi frigaju od muke!Duboko uzdahnuvši, zaključila je – da san tila, mogla san postat i  Severina!

EPILOG: Ja san zaključila, slušajuć ju, kako je čisti partijski gubitak druga Stazića, koji je od nje načinija esdepejovu mučen’cu, stavit u oporbu. Njega, Ingrid i Peđicu-našeg Jetija, triba stavit u specijalnu Vladu. Dat im stotinjak papira za naučit i jemat ćemo dream-team koji more kad nauči, komodno, s Mesićem u drugu turu posjeta Sjevernoj Koreji. Mislin kako ni onaj manijak tamo nikad nije okusija tako odan trojac. I svi stanu u istu rupicu. Bez guranja. Nevjerojatno.

Uglavnon, u petak je proteklo očekivano, ali i dugoočekivano. Pratila san sve, a ne moš zaobić ništa i nikoga. Slušala zapinjenoga Bagu, zaprepaštene live medije izborom ministara branitelja i ministra kulture (izbor je čak i mene zatekao, ali vrlo ugodno) na koji su sručili u gotovo simfonijskom naletu sve moguće pederske i antifa, antižene, antimuiško, antifamilija, etc… platforme i bušotine, voditelje, nov’nare, pera i perca, mitraljeze, trombone, Waltera, Mirka, Slavka i Prleta i Tihog, a usput raspeli, baš u te dane, priteći Z1 gašenjem na par dana, g. Bujanca i g. Juriča (koji je samo četnike nazva četnicima, a što se ne smi jer im moraš reć – lojalci ili pravoslavci ili bilo što, al tu ‘ona’ o različitosti ne iđe), čiji je grij što je pušća pisme koje pozivaju na klanje, a koje su pivali niki bradati popovi? Najavilo popis agresora i popis izdajnika pa zacviliše, majci, mišići, što domaći, što stranjski: hoš Frljić, hoš Tomić, hoš Peđica; Rankan šizi ka i Kosoruša po fejsbuku i twitteru o nikoj ‘kolaboracijskoj vladi’ što je jasan znak da je zbilja reinkarnacija Ostoje Rankovića, a esdepeovci šalju g. Tepeša u ‘onu stvar’ usrid srice Sabora. Ovo su početci topničkih dnevnika. Ja van kažen, bit će smija.

M.Pavić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Populizam ili suverenizam

Objavljeno

na

Objavio

Naš Premijer i njegova svita krenuli u obilazak stranačku baze. Izbori za EU su blizu, treba uvjeriti članstvo otkuda i od koga prijeti opasnost. Stvoriše se tako neprijatelji i lijevi desni, nekada su postojali samo lijevi, i gle, svi postadoše populisti. Ti opaki populisti, postali su ne nacionalna, već globalna prijetnja, postadoše oni koji ne znaju kako funkcionira svijet. Skuplja tako stranačka vrhuška svoje stado u stranačkim prostorima ili za tu potrebu iznajmljuje velebne prostore, ali nitko ne prošeta ulicom, tržnicom, trgovinom, birtijom da priupita i objasni svoje stavove onima od čijih glasova žive. Da priupita – populus.

Populus znači narod, pa bi populizam trebao označavati narod, a narod je država.

Kroz povijest uvijek je bilo prosvijećenih elitista koji su vjerovali kako krezubi glasači ništa ne znaju i kako u njihovo ime trebaju vladati oni koji znaju.
Tako dobismo prosvijećeni apsolutizam.

Demokratski pokreti su kroz povijest svaki pa i taj apsolutizam pobijedili, ali elita se ne da.
Elita sile je uvijek sebe nastojala prikazati kao elitu znanja, osobito u znanju govorenja stranim jezicima, finim izričajima i pozlaćenom priboru za jelo.
Za vrijeme Kuena Hedervarija elita se trudila što bolje govoriti njemački i mađarski, blagovati u Bečkim parkovima ili uživati u Peštanskim kavanama, kako bi se svidjela eliti iz Beča i Pešte, ali onda su ih neki populisti opalili nogom u tur..

I za vrijeme Tite neki elitisti su se u Beogradu takmičili u poznavanju ekavce, a onda im je Milošević rekao kako to nije dovoljno i kako moraju otići. Naši elitisti se odmah sakrili ispod skuta raznih populističkih ognjištara kako bi ih oni spasili od srpskih populista.

Deset godina kasnije elitisti digli glavu i ognjištare poslali u mirovinu, kako bi oni na miru mogli pokazivati svoje znanje u govorenju europskih jezika, poznavanju tih europskih manira, pokazati populusu kako se služi onog tko ga hrani. To što ništa ne znaju o gospodarstvu nije ni važno pošto su naši populisti i onako navikli odlaziti na rad u Njemačku gdje ima više posla.

A lova koju populisti pošalju kući najslađa je lova za naše elitiste. Ništa ne radiš a lova stiže kako bi elitisti imali dovoljno za svoje plaće i benefite na koji populus nema pravo, jer populus ništa ne zna, a plaća se znanje. Eto, pa i Lovre ih je uvjerio da ne znaju ni čitati ni pisati, pogotovo ne znaju brojke..
Na proslavama 29-te godišnjice osnivanja HDZ-a ima najmanje onih koji su u toj stranci bili prije 29 godina. To s danas uglavnom krezubi populisti koje više nije ugodno gledati. Umjesto njih na tim je skupovima puno više onih koji dolaze slušati svoju stranačku elitu kako ne bi ispali iz prehrambenog lanca. A krezubi populisti i onako ne znaju na biračkom listiću zaokružiti ništa drugo nego tri slova H D Z. Barem tako misle elitisti.

Kako bi zadržali i one koji nešto sumnjaju u buduće koalicije Plenki čuva Krstičevića i Medveda kao dva oka u glavi. Oni su mu zadnji garant kojim nastoje uz sebe zadržati krezube branitelje, kojima se zbog godine već i ruke počinju tresti, ali još uvijek mogu glasovati.

Uz Premijera zna se tu naći i naš ministar Lovre, malo manje na skupovima šireg članstva, ali zato malo više na promidžbenim presicama. Izbrojao Lovro kako nema dovoljno potpisa za referendume pa se ruga neuspješnim populističkim skupljačima potpisa. Nije ni čudo što nisu skupili dovoljno potpisa kad su se obraćali polupismenim populistima koji se ne znaju ni potpisati. A jesam li ja među tima ne mogu ni provjeriti. Kada bih zatražio uvid u svoj potpis možda bih ga i mogao dobiti, ali ne bih mogao doznati jeli moj potpis među valjanima ili ne valjanima. Liste na kojima piše koji su to nevaljali potpisi su uništene pa bih, siguran sam dobio odgovor kako je moj potpis ispravan.

Čudo jedno, znam se čak i potpisati!

Ima u našoj eliti i onih koji nisu u HDZ-a, ali se jednako trude obrazovati naš narod kao bi svi razumjeli važne jezike. Umjesto školskog plana i programa uveli nam Kurikulum. To je više svjetski, više šik. O svemu se dogovorili osim o lektiri. Važno je da nam djeca što više čitaju, a što ne znaju ništa napisati koga briga. Ako znaju sastaviti SMS poruku to je sasvim dosta. Ako to još znaju napraviti i na engleskom kud će bolje.
To nam je naša buduća svjetska elita.

Boji se naša elita Živog Zida i Pernara.

Ne uzima glasove samo SDP-u već i HDZ-u, što je nedopustivo.
Boji se naša elita i malih desnih stranaka, jer kakva desnica, pa HDZ je desnica.

Htjeli bi iz elite izbaciti sve koji su radili za bivše obavještajne komunističke službe. Ne shvaćaju kako su ti jadni ljudi bili samo ucijenjeni pa su morali surađivati, ali oni su to radili vrlo promišljeno kako nekom poštenom drugu ne bi naškodili. Osim toga oni su se i očistili od možebitnih grešaka svojom upornom borbom za vrijednosti antifašizma.

Ako se male desne stranke ujedine mogli bi previše ojačat i uzet glasove koji po prirodnom pravu pripadaju stranci koja je stvorila Hrvatsku. To što su u toj stranci tada većinom bili neki drugi skloni populizmu nije bitno.
Ime je važno a ne ljudi.

Kako se ne bi ujedinili dobro je nekima, ako treba svašta i obećati samo kako se ne bi ujedinili. Kako se ne bi ujedinili dobro je držati uz sebe i ratne braniteljske udruge na kratkoj uzici. Ako budu poslušni bit će posla za rodbinu i prijatelje. A najbolje je kada takve udruge vode oni koji su među branitelje došli po zadatku KOS-a kao dio operacije Štit, ne bi li tako srušili mrskog im Miloševića i sačuvali milu im Jugoslaviju.

Zanimljivo je kako Premijer uz sebe na skupove ne vodi ministricu Obuljen. Slabo glumi pa bi se među populistima koji bezobrazno znaju svašta pitati možda mogla razotkriti govoreći ono što doista misli. A nakon toga bi za nju glasovali samo oni iz Radničke fronte. Htjela bi nam ministrica zabraniti i komentiranje po portalima kako neki populisti ne bi širili lažne vijesti i govor mržnje. Lažne vijesti smije širit samo elita koja ima pametne razloge za to.

U vrijeme njene mladosti neki populisti su nebodera i Savskog nadvožnjaka bacali letke kojima su širili govor mržnje prema Jugoslavije, pa je 1965. njih 12 dobilo od 4 do 9 godina zatvora.

Koja su to divna vremena bila za borce protiv govora mržnje i lažnih vijest.
A danas se naši demokratski elitisti moraju boriti protiv lažljivaca i populista koji preko internetskih mreža šire laži i mržnju, a ne možeš im stati na kraj. Stalno lažu kako propadamo i ne vide kako mi ustvari snažno napredujemo po stopi od čak 2,5 posto, dok neki drugi rastu samo 9 posto.

Kako bi suzbili populiste u HDZ-u obnavljaju i razne Karamarkove stručne odbore. U odborima 70 posto “državnih stručnjaka” i oko 30 posto običnih stručnjaka. Možda ovi obični stručnjaci povjeruju kako će ih sada netko početi pitat za mišljenje, pa se ipak potrude svoju rodbinu nagovarati da glasaju za “Stabilnost vlade”.
Stabilnost je bitna kako populist ne bi narod oteli eliti.
Bitno je i zaštititi i informacije o onome što radi elita. Pokušali članove stranke navest da potpišu izjavu o čuvanji informacija čak i na sudu, ali nije prošlo. Netko izjavu proslijedio novinama pa je krivac neko poduzeće koji prodaje pamet o GDPR-u, a ne onaj tko je baš takvu izjavu naručio.

Kako informacije ne bi curile od važnih ljudi se traži da dostave i svoje mejlove s ekstenzijom yahoo ili gmail pošto su Mailovi koje sada imaju preko svojih poduzeća nesigurni. Mogli bi ih se u budućnosti dokopati istražitelji koje će možda postaviti Pernar ili Bruna Esih pa je bolje koristiti meilove nad kojima kontrolu imaju samo FBI, CIA i NSA. Ovi barem nikoga ne šalju u zatvor. Ako nekog malo i ucjene to bar dobro plate.

Ante Rašić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Iseljenička zastava nije ‘ustaška’ ni zabranjena

Objavljeno

na

Objavio

Opet se pojavljuju interpretacije prema kojima su hrvatski iseljenici za svoju zastavu izabrali “ustaški grb”, čiju je verziju Austrija zabranila.

Nakon što su hrvatski iseljenici u Clevelandu (SAD) u nedjelju odlučili da će zastava hrvatske dijaspore za razliku od službene imati povijesni hrvatski grb u obliku štita s prvim bijelim od 25 bijelih i crvenih polja i vitičastim završetkom, a i nakon medijskih interpretacija austrijske odluke o zabrani ustaških zastava, ponovno je aktualizirano pitanje o grbu s prvim bijelim poljem.

Službena i zastava dijaspore

I za iseljenike nema dvojbi koja je službena zastava RH. Stoga su dali na znanje svima u iseljeništvu kako i oni, poput svake županije u Hrvatskoj, imaju svoju zastavu i grb, te su pozvali crkve, škole, klubove… da je istaknu uz službenu zastavu RH. O tome su izvijestili i institucije RH, piše Marinko Jurasić / Večernji list

Izgled službene hrvatske zastave definiran je Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika RH. Riječ je jednom od rijetkih zakona koji još od 21. prosinca 1990. nije mijenjan.

Izgled grba ovako je opisan: “Grb Republike Hrvatske je povijesni hrvatski grb u obliku štita dvostruko podijeljen vodoravno i okomito u dvadesetpet crvenih i bijelih (srebrnih) polja, tako da je prvo polje u gornjem lijevom kutu štita crvene boje.”. I tu ne bi trebalo ništa biti sporno. Hrvatski iseljenici imaju pravo na svoju zastavu i njihovo je pravo da je ističu uz službenu zastavu.

Međutim, opet su osvježene priče o tome da je trobojnica s grbom na kojem je prvo bijelo polje “ustaška”, poput one koju je 2016. u Kanadi držala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kad se fotografirala s iseljenicima. Iako je vlasnik zastave na Facebooku objasnio kako ju je kupio 1990. u zagrebačkoj Nami.

Uistinu, 25. srpnja 1990. takva se zastava zavijorila i ispred zgrade Hrvatskog sabora, te je mnoštvo na Markovu trgu slavilo što je s hrvatske trobojnice uklonjena petokraka i umjesto nje stavljen hrvatski povijesni grb s prvim bijelim poljem.

Na HRT-ovim snimkama vide se takve zastave kao i policajci s kapama na kojima su “ustaški” grbovi, koje su s ushićenjem uz dr. Franju Tuđmana gledali poznate “ustaše” Josip Manolić, Josip Boljkovac, Slavko Degoricija, pa i Stjepan Mesić. To su bili hrvatski službeni simboli do 21. prosinca 1990. kad je donesen Zakon o grbu u kojem je definirano da prvo polje bude crveno.

Naime, tada su još bila svježa sjećanja na bivša vremena kada je grb s prvim bijelim poljem tretiran kao ustaški, s jedne strane, a upravo se na takvim pričama istodobno među iseljenicima zbog zabranjivanja “prvog bijelog polja” uz njega vezivalo hrvatstvo.

Premda u komunizmu svojedobno prvo bijelo polje nije bilo sporno pa se i danas kolekcionarima nude značke s grbom socijalističke Hrvatske s petokrakom i “prvim bijelim poljem” (primjer iz Sombora) ili su zastave s takvim grbom snimljene na smotrama, ili se na faksimilu stranice s ćiriličnim tekstom uz zastave nađe i hrvatska s petokrakom i “ustaškim” grbom.

Zastava NDH sadrži i slovo U

Službena zastava NDH na trobojnici (zašto i ona nije sporna!?) ima prvo bijelo polje u grbu, ali i slovo U.

I Austrija je zabranila takvu ustašku simboliku koja sadrži slovo U, a ne kako je Index, poznat po ustašizaciji i prve službene zastave u neovisnoj i demokratskoj Hrvatskoj, napisao da je šahovnica s prvim bijelim poljem “ustaški simbol”. Taj se simbol nalazi i na austrijskim i mađarskim spomenicima iz vremena kad ustaša još nije bilo, piše Marinko Jurasić / Večernji list

 

Hrvatski iseljenici u Clevelandu usvojili Zastavu i Grb Hrvatske dijaspore

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari