Pratite nas

Ne dirajte biskupa Košića!

Objavljeno

na

Ne stišava se bura oko dočeka Darija Kordića. Mediji javljaju da čelnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj (osim onih iz Katoličke crkve) pripremaju nekakvo zajedničko protestno pismo koje će uputiti  Hrvatskoj biskupskoj konferenciji u kojem će tražiti smjenu sisačkog biskupa mons.Vlade Košića s mjesta predsjednika Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog.

dario-kordic-arrives-in-zagreb-croatia-6-june-2014-3

s dočeka Darija Kordića

Ne mogu mu oprostiti što je i on dočekao Junaka hrvatskog Domovinskog rata Darija Kordića u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso, zajedno s nekoliko tisuća hrvatskih branitelja. Kordić se kao slobodan čovjek vratio s robije. Proveo je 16 godina i 8 mjeseci u zatvoru u Grazu (Austrija) od 25, na koliko ga je sramno osudio Međunarodni kazneni sud u Den Haagu po tzv. zapovjednoj odgovornosti, za navodne ratne zločine u Ahmićima, gdje je u vrijeme rata poginulo stotinjak ljudi. Bilo je dovoljno da na tom dočeku neki sarajevski psihopata kao dio svog performansa tada uzvikne “Sotono! Ubojice!” i podigla se cijela yugo-medijska dreka.

Za te vjerske zajednice koje danas protestiraju protiv Darija Kordića koji je osuđen jedino i zato što je Hrvat, on je ratni zločinac, ali za nas koji smo za razliku od njih sudjelovali u hrvatskom Domovinskome ratu i stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države taj iznimni domoljub je ipak nešto drugo. Te i takve vjerske zajednice do sada nisu pustile ni glasa kad su na slobodu, kao na tekućoj vrpci, izlazili i izlaze srpski i ini ratni zločinci. Nisu pisala protestna pisma niti su se javljale u vrijeme agresije na Vukovar, Škarnje, Saborsko, Voćin, Županju, Dubrovnik, Osijek, Pakrac, Lipik, Knin, Gospić, Zadar, Šibenik…Nisu tražile smjenu ni jednog srpskog pravoslavnog svećenika, niti su se obraćale srpskoj pravoslavnoj crkvi, čija je uloga u obrambenom ratu uistinu bila i više nego sramna.

Nisu protestirali kad su proganjali i nevino (nepravomoćno) osudili generale Gotovinu i Markača, jednog na 24, a drugog na 18 godina, a još manje  su tražile i traže da Vlade Srbije i Crne Gore kazne one koji su krivi za agresiju na Hrvatsku, BiH i Sloveniju. Njih ne zanima da su katoličke crkve dobrim dijelom bile srušene do temelja, a da su pravoslavne uglavnom ostale čitave. One žele krv – Darija Kordića, a samim time i osudu brojnih drugih hrvatskih branitelja. Što nisu izvijestile Vatikan da još na tisuće srpskih četnika-koljača slobodno šeće ovom regijom, da nitko, ali baš nitko nije odgovarao za smrt 400 hrvatske djece u Domovinskom ratu, i tome slično? Premijer Milanović je nedavno rekao, u povodu partizanskih zločina u Jazovki, kod Sošica na Žumberku, da se uvijek treba vidjeti: tko je prvi počeo? Dakle, je li bi se dogodili Ahmići , Srebrenica ili Vukovar da nije bilo srpske agresije?

Generali Gotovina, Markač i Čermak su nakon dugog vremena provedenog u zatvoru oslobođeni. Kolika je to zasluga čelnika vjerskih zajednica koje ne prestaju tražiti krv među onima koji su branili i obranili hrvatsku državu?

Stoga, pišite i pjenite se koliko hoćete, ali ne dirajte časne i poštene Hrvate, poput biskupa Košića, koji za razliku od vas itekako razlikuje šećer od soli.

A kad javno pišete, onda javno i odgovorite: gdje ste bili i što ste radili 1991.?

Nije valjda da ste se tek sada probudili?

Mladen Pavković UHBDR91/kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Borislav Ristić: Hongkonški David protiv kineskog Golijata

Objavljeno

na

Objavio

Trumpovim pozivom na pregovore lopta prebačena u kinesko dvorište, pa Kina plaća sve troškove eventualne nasilne reakcije u Hong Kongu

Građanski prosvjedi u Hong Kongu, koji su počeli prije dva mjeseca, zadnjih su dana ponovno eskalirali. Milijuni prosvjednika izašli su na ulice protiveći se zakonu o izručenju Kini, ali i zabrinuti zbog sve veće ugroženosti demokracije i vladavine prava u Hong Kongu. Oni tvrde kako Peking ima sve veći utjecaj na hongkonške vlasti.

Posljednja je eskalacija dobila novu dimenziju i zbog sve nervoznijih reakcija Kine, koja je dovukla vojsku na granice s Hong Kongom, a kineska propagandna mašinerija prosvjednike naziva “teroristima” i “kriminalcima”.

Ovakav razvoj situacije privlači pažnju sve više ljudi širom svijeta, jer bi vojna intervencija Kine u Hong Kongu neminovno u sukob uvukla Ameriku i zapadne saveznike, što bi moglo prouzročiti sukobe globalnih razmjera. Sve ovo navodi nas na preispitivanje stavova o Kini koji su se već odomaćili u medijima i akademskoj zajednici, a koji Kinu predstavljaju kao običnu diktaturu, u kojoj je komunistička ideologija samo “mrtvo slovo na papiru”, čije se ambicije zaustavljaju na kineskim granicama, piše Borislav Ristić / Večernji list

Friedmanova doktrina kako ekonomska liberalizacija nužno vodi sve većoj demokratizaciji političkog sustava u Kini je doživjela svoj krah. Zbog toga treba obratiti pažnju na glasove sinologa koji upozoravaju kako u Kini, naročito od dolaska predsjednika Xi Jinpinga na vlast, politika prožima sve pore društva. Po njima je nemoguće govoriti o Kini a stavljati u zagradu komunističku ideologiju. Njoj su zapadna demokracija i liberalni kapitalizam glavni ideološki neprijatelji, a izvoz vlastite ideologije glavni povijesni zadatak.

Kinom danas vladaju “revolucionarni nasljednici” osnivača crvene dinastije. Zadržavanje feudalnog tipa nasljeđivanja vlasti govori o razini povjerenja koja vlada unutar Komunističke partije Kine.

Formulu dinastičkog komunizma najbolje je izrazio jedan od lidera KPK osamdesetih Liao Chenyun, koji je rekao kako njihova djeca ne nasljeđuju vlast zbog očuvanja privilegija, već zato što računaju na njihovu lojalnost: “Oni bar neće iskopavati naše grobove.”

Na trgu Tienanmen i danas stoje četiri divovska portreta Marxa, Engelsa, Lenjina i Staljina. Staljin tu nije slučajan izbor, niti tek relikt prošlosti. Službena kineska ideologija je lenjinizam-staljinizam. Kao što znamo, Mao je “raskrstio” s Hruščovom zato što je Hruščov raskrstio sa Staljinom. Nakon raskida, Mao je sebe proglasio jedinim pravim nasljednikom Staljina.

Predsjednik Xi često optužuje Gorbačova za propast SSSR-a. U biti, optužba ide sve do Hruščova – za kolaps komunizma krivo je napuštanje Staljinova puta. Danas kineski komunisti prisežu kako oni nikada neće učiniti Mau ono što je Hruščov učinio Staljinu.

Xi sebe smatra punokrvnim nasljednikom Maa. Još od kulturne revolucije u Kini nije viđena takva ideološka propaganda kakvu danas šire sinovi kineskih komunističkih očeva. To je prisega lojalnosti očuvana u krvi. Klasični kineski politički pragmatizam naučava kako postoje dvije glavne poluge za očuvanje vlasti “nad planinama i rijekama” – wu (oružje, nasilje) i wen (jezik, kultura).

Kineski komunisti ovaj su nauk o fizičkom i ideološkom nasilju kao temelju vlasti preveli na jezik marksističke ortodoksije kroz poznatu Staljinovu metaforu “inženjera ljudskih duša”, u kojoj on govori o tome kako je “proizvodnja ljudskih duša” čak važnija od “proizvodnje tenkova”.

Riječi nisu sredstvo uvjeravanja neistomišljenjika, već su ona oružje kojim pobjeđujemo i uništavamo neprijatelja. A taj zadatak uništenja neprijatelja nikada ne može završiti. Xijeva opsjednutost “partijskom čistoćom” i “jedinstvom”, njegovi napadi na “neprijateljski zapadni liberalizam” i “ideološku subverziju”, govore o tome kako se ne nazire kraj napuštanju Staljinova puta u Kini.

Ne treba, dakle, imati nikakve sumnje u staljinističku prirodu Xijeve vlasti i, u tom svjetlu, svu ozbiljnost situacije oko Hong Konga. Stoga je zanimljiva Trumpova reakcija na ovu krizu.

Trump zna kako predsjednik Xi ima problem s tim kako bi svijet reagirao na invaziju. Ako bi Trump podržao prosvjednike, kao što to od njega traži dio zapadne javnosti, time bi riješio Xijeve dileme i imali bismo vojnu invaziju.

Zato Trump sada okreće situaciju i Xija poziva na pregovore s prosvjednicima, sve pod izgovorom prijateljstva i poštovanja, tako da ovaj više nema izgovor za invaziju. Time on pred svijetom blokira opciju nasilnog gušenja prosvjeda u ovom sukobu Davida i Golijata.

Sada je lopta prebačena u kinesko dvorište, pa Kina plaća sve troškove eventualne nasilne reakcije u Hong Kongu. Isplativije je glumiti zmaja od papira.

Borislav Ristić / Večernji list

 

Patten: Kineska intervencija u Hong Kongu bila bi ‘katastrofa’

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković: Ako Mađarević nije bila hakirana, to je katastrofa

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković u nedjelju je u Barbanu, osvrčući se na aferu ksenofobnih komentara hrvatske diplomatkinje Elizabete Mađarević, poručio da prvo treba provjeriti je li njezin profil na Facebooku na kojemu su se pojavile sporne izjave bio hakiran, jer ako nije to bi bila “katastrofa”.

Premijer je posjetio Barban gdje će prisustvovati Trci na prstenac, a prethodno je s ministrom državne imovine Marijom Banožićem načelniku Daliboru Pausu uručio odluku o darovanju općini Barban zemljište na kojemu se odvija trka.

“Mislim da su ministar (Gordan Grlić Radman) i ministarstvo dobro reagirali, dakle povukli su ju nazad i ovih će dana provesti cijelu proceduru, ako se utvrdi da je došlo do težih povreda službene dužnosti, kako se meni čini, to bi upravo moglo biti to”, kazao je premijer.

Dodao je da ako točno da nije hakirana, da je to “katastrofa” te da se ministarstvo jasno ogradilo.

“Kada ste na dužnosti i još na mandatu u zemlji primateljici, takve stvari se ne rade”, naglasio je Plenković, dodajući kako nije odmah dobila otkaz jer postoji pravna procedura.

Kako su ranije objavili hrvatski mediji, Mađarević, koja je od siječnja 2019. na diplomatskom mandatu u Berlinu, na svojem Facebook profilu širila je rasistička i ksenofobna stajališta, pisala o “bijeloj Europi” i o tome kako je samo takva Europa “čista”, širila antimigrantske teze i napadala prava LGBT zajednice.

Novinari su premijera pitali i kada će izabrati novoga veleposlanika Hrvatske u Berlinu.

“Kada se dogovorimo, ministar, predsjednica i ja, i predložit ćemo novu osobu za veleposlanika”, rekao je premijer.

Sličan odgovor premijer je imao i na pitanje kada će odrediti povjernika u Europskoj komisiji.

“Radimo i tijekom godišnjih odmora, što se povjerenika tiče to ćete sve čuti idući tjedan, jer je potrebna sjednica Vlade i Odbora za europske poslove. Sve će biti uređeno i riješeno u roku”, kazao je Plenković.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari