Pratite nas

‘NE KAŽNJAVAJTE GRAĐANE, PUSTITE IH DA SAMI KAZNE VLADU’ Ruža Tomašić Europskoj komisiji

Objavljeno

na

Zastupnica Europskog parlamenta Ruža Tomašić (HSP AS) pozvala je u utorak Europsku komisiju da ne kažnjava hrvatske građane sankcijama zbog slučaja ‘lex Perković’, jer to oni nisu zaslužili, nego da im treba dopustiti da oni sami kazne hrvatsku vladu.

“Pozivam vas da uzmete u obzir i rastući trend euroskepticizma i nepovjerenja prema europskim institucijama kod građana Unije, u čemu Hrvatska ne predstavlja iznimku. Iznimno mala izlaznost građana Republike Hrvatske na izvanredne izbore za Europski parlament, održane u svibnju ove godine, jasan je pokazatelj nepovjerenja Hrvata u Europsku uniju. Imajte na umu da će nerazumne odluke ove vlade na svojoj koži najviše osjetiti hrvatski građani koji kaznu ni s čime nisu zaslužili, čime će se to nepovjerenje dodatno produbiti”, kaže se u pisanom pitanju koje je Tomašić uputila Europskoj komisiji u povodu najave uvođenja sankcija zbog nepoštivanja europskog uhidbenog naloga.

“Dopustite građanima Republike Hrvatske da neodgovornost ove vlade kazne na jedini primjeren način – na demokratskim izborima. Dotad Vas pozivam da zajedno s nama zastupnicima u Europskom parlamentu radite na izgradnji povjerenja građana Republike Hrvatske prema europskim institucijama, što je posebno važno u ovoj izbornoj godini”, dodaje Tomašić.

Čak i ako razmatrane sankcije obuhvate isključivo sredstva za pripremu za ulazak u schengenski prostor to može može dugoročno osuditi Hrvatsku na ostanak izvan te zone, čime će biti nanesena velika šteta, ne samo njoj nego i Europskoj uniji, poručuje Tomašić.

[box_light]Kajin: Hrvatska je u pravu, ali nije ni Njemačka ni Austrija ni Češka…Hrvatska je sto posto u pravu, ali nije ni Njemačka, ni Austrija, ni Češka niti Slovenija, izjavio je danas nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin, koji se slaže da je Hrvatska mogla proći bez intervencije Europske komisije, odnosno prijetnje sankcijama zbog tzv. ‘lex Perkovića’, ali i podupire najave vladajućih o promjeni Ustava.”Činjenica je da je Hrvatska sto posto u pravu, ali je isto tako činjenica da Hrvatska nije ni Njemačka, ni Austrija, ni Češka niti Slovenija. Hrvatska bi trebala imati koristi od Europe, ali bojim se da nećemo imati nekakve velike koristi preko noći”, rekao je Kajin na konferenciji za novinare u Puli.

Podržao je ipak najave vladajućih o pristupanju promjeni Ustava kojim bi se ukinula zastara za teška ubojstva iz političkih pobuda, ističući da bez promjene Ustava Hrvatska ne bi mogla izručiti dvadesetak kriminalaca.

Svoj stav kako se koristi od članstva u Uniji ne mogi vidjeti preko noći Kajin je “podebljao” i tvrdnjom kako su u zadnjih dvadesetak godina korist od Hrvatske imale uglavnom europske banke i telekomunikacijske kompanije. “Nitko nam nije kriv da sa svojim nismo znali upravljati po svome”, poručio je, dodavši da “Hrvatska itekako surađuje s institucijama u Europi”.

U prilog tomu podsjetio je kako je samo u sto dana od ulaska u EU Hrvatska izručila četrdeset osoba, te kako niti jedna zemlja u tako kratkom roku nije izručila toliki broj ljudi.

Hrvatska, naglasio je, može privremeno ostati bez 80 milijuna eura koje treba dobiti iduće godine za uvođenje Schengenskog režima na granici, te istaknuo kako će, ako izmijenjeni zakon stupi na snagu 1. srpnja, taj novac sigurno biti usmjeren prema Hrvatskoj. “Neka nitko ne spočitava tezu kako će Hrvatska ostati bez strukturnih fondova. Ti fondovi ostaju i to se ne dira”, ustvrdio je Kajin, prozivajući svoju bivšu stranku IDS jer “po dobrom običaju i u ovome slučaju drži leđa Tomislavu Karamarku”.

“To me ne čudi jer danas nema nikoga koji bi se suprostavio ovoj politici, kao što nikad nije okrenuo leđa Ivi Sanaderu odnosno Jadranki Kosor”, poručio je.

Kajin je ponovno upozorio i na problem droge u Istri, koja je, naglasio je, postala “narko destinacija i narko oaza”, zbog čega “gubimo generacije”. Ponovno se zauzeo za uođenje testiranja na droge u školama i fakultetima, primjer čemu bi, tvrdi, prvi trebali dati političari. “Zasigurno bi na testu mnogi pali”, rekao je.

[/box_light] jutarnji

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Bolton: Isporuka ruskog raketnog sustava S-300 Siriji je ‘značajna eskalacija’

Objavljeno

na

Objavio

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton rekao je u ponedjeljak da ruski planovi o isporuci protuzračnog raketnog sustava Siriji znače “značajnu eskalaciju” i izrazio je nadu da će Moskva još jednom razmisliti o tom potezu.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u ponedjeljak da će Rusija u roku od dva tjedna isporučiti Siriji protuzračni raketni sustav S-300, tjedan dana nakon što je Rusija okrivila Izrael za rušenje ruskog vojnog zrakoplova u Siriji.

Pad zrakoplova u kojem je poginulo 15 ruskih vojnika prisilio je Moskvu da poduzme “odgovarajuće mjere kako bi zaštitila ruske vojnike koji se bore protiv međunarodnog terorizma u Siriji”, izjavio je Šojgu.

“Smatramo da bi isporuka S-300 sirijskoj vladi bila značajna eskalacija od strane Rusije.. i nešto oko čega bi Rusija trebala još jednom razmisliti, ako su izvješća točna”, kazao je Bolton novinarima.

“Ne smije biti nikakve zabune.. strana koja je odgovorna za napade u Siriji i Libanonu i koja je zaista odgovorna za rušenje ruskog zrakoplova je Iran”, dodao je.

Kremlj je objavio u ponedjeljak da odluka o isporuci raketnog sustava nije uperena protiv neke treće zemlje nego je cilj povećati stupanj zaštite ruskih snaga.

Rusija, koja podupire vladajući režim u Siriji, izjavila je kako je sirijska protuzračna obrana greškom srušila ruski Il-20 nedugo nakon što su izraelski zrakoplovi pogodili obližnju metu. Rusija je okrivila Izrael za stvaranje opasnih okolnosti koje su dovele do pada ruske letjelice.

Izraelci pak tvrde kako će poraditi na tome da im se vojne misije ne poklapaju s onima ruskih snaga no ne planiraju obustaviti svoje misije. Izrael je dugo lobirao protiv toga da Moskva isporuči sustav S-300 Siriji.

Bolton je također istaknuo da će američki odgovor biti snažan ako sirijska vlada ponovno upotrijebi kemijsko oružje.

“Ako ponovno načine pogrešku i upotrijebe kemijsko oružje, odgovor će biti puno snažniji nego ranije.”

Bolton je rekao da SAD čini sve što može kako bi osigurao da Sirija ne koristi kemijsko oružje.

Naglasio je također kako je potreban politički proces ali i kako ga ruski planovi o raketnom sustavu otežavaju. Istaknuo je i da će američke snage ostati aktivne u Siriji sve dok je umiješan Iran.

“Nećemo otići sve dok su iranske snage izvan iranskih granica”, naglasio je Bolton.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Raketna topovnjača ‘Vukovar’: Prvi hrvatski ratni brod u misiji NATO-a vratio se u Split (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / M. Čobanović

Raketnu topovnjaču “Vukovar” s 33 člana posade koja se u ponedjeljak vratila iz NATO-ove operacije potpore miru “Sea Guardian” u vojnoj luci Lori sirenama su pozdravili brodovi Hrvatske ratne mornarice, a kako je istaknuto, u tri tjedna na Sredozemlju naša je topovnjača prešla najviše milja među brodovima u taktičkoj grupi.

“Raketna topovnjača ‘Vukovar’ je prvi brod Hrvatske ratne mornarice koji je sudjelovao u NATO-ovoj operaciji i preplovio je više od 4100 nautičkih milja”, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević čestitajući posadi na uspješno obavljenoj zadaći.

Podsjetio je kako je naša prisutnost u Sredozemnom moru nastavak pomorske tradicije, ali i prilika za interakciju s najmodernijim vojnim pomorskim sustavima. Po njegovim riječima, ovim sudjelovanjem otvorili smo put našim mornarima, našoj ratnoj mornarici koji će omogućiti stjecanje važnih iskustava i znanja u suočavanju s najsuvremenijim oblicima prijetnji i ugroza.

“Ulažući u razvoj regionalne pomorske sigurnosti, podupirući borbu protiv terorizma, proliferacije oružja i ljudi, osiguravanjem slobode plovidbe, štiteći ključnu infrastrukturu s ciljem stvaranja situacijske svijesti stvara se prijeko potreban bazen znanja”, istaknuo je Krstičević.

Dodao je kako je to i važan doprinos Hrvatske zajedničkim naporima saveznika u osiguravanju sigurnosti na moru jer se, kako je rekao, interesi i sigurnost Hrvatske ne brane samo na njezinim granicama, nego i ondje gdje ugroze nastaju.

“Uspješnost operacije ‘Sea Guardian’ ima izravni učinak na potencijalne sigurnosne prijetnje i održavanje sigurnoga i stabilnog stanja u bližem području i prostoru Jadranskog mora, što značajno i izravno utječe na hrvatsko gospodarstvo i društveni razvoj u cijelosti”, rekao je Krstičević.

Ocijenio je da je posada raketne topovnjače “Vukovar” pokazala naše mornaričke sposobnosti, vjerodostojnost HRM-a i Hrvatske kao NATO saveznika djelovanjem hrvatskog broda na Sredozemlju.

“Bili ste profesionalni, izvršili ste zadaću u svom području operacije i time pridonijeli ugledu i prepoznatljivosti Hrvatske ratne mornarice”, istaknuo je Krstičević.

Direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj poželio je dobrodošlicu posadi broda te im zahvalio što su kao predstavnici RH u toj operaciji davali potporu u odvraćanju i borbi s pomorskim sigurnosnim prijetnjama.

“Posebno bih istaknuo odgovornost, strateško promišljenije i razumijevanje geopolitičke situacije koje su iskazali zapovjednik kontingenta i zapovjednik broda, čime su na najbolji način štitili interese Hrvatske u ne tako jednostavnoj sigurnosnoj situaciji na Mediteranu. Svojim uspješnim izvršenjem zadaće pridonijeli ste ugledu zemlje i Hrvatskim oružanim snagama”, istaknuo je viceadmiral Hranj.

Načelnik stožera i zamjenik zapovjednika HRM-a, kapetan bojnog broda Damir Dojkić rekao je tom prigodom kako su svi u HRM-u ponosni na mnoge pozitivne reakcije i pohvale koje su stizale iz zapovjedništva pomorske komponente NATO-saveza u Northwoodu tijekom sudjelovanja našeg broda u operaciji.

“Povjerenje koje je iskazano pripadnicima HRM-a, članovi 1. HRVCON-a opravdali su u pravom smislu riječi, na ponos Hrvatske vojske i naše domovine. Još jednom smo dokazali da nema tog izazova na koji hrvatski mornari ne mogu uspješno odgovoriti i ujedno se potvrdili kao neizostavan čimbenik sigurnosti na moru unutar Saveza”, istaknuo je Dojkić.

Zapovjednik 1. HRVCON-a NATO-ove operacije “Sea Guardian”, kapetan korvete Nikola Bašić je rekao kako su brod i posada bili potpuno uvježbani i spremni za sve zadaće, što su na kraju uspješno i realizirali. “Pokazali smo uvježbanost, učinkovitost, održivost i samostalnost djelovanja u svim fazama operacije”, rekao je Bašić.

U izjavi novinarima istaknuo je kako je raketna topovnjača “Vukovar” u toj operaciji prešla najviše milja među brodovima u taktičkoj grupi te je pokrivala područje dugo oko 180 nautičkih milja i prosječno široko 100 nautičkih milja od zapadne obale Sicilije do obale Tunisa i prema Malti.

“Naša zadaća je bila stvaranje cjelovite pomorske situacijske slike, identifikacija potencijalnih prijetnji i njihovo praćenje i otkrivanje te razmjena podataka”, objasnio je Bašić.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari