Pratite nas

‘NE KAŽNJAVAJTE GRAĐANE, PUSTITE IH DA SAMI KAZNE VLADU’ Ruža Tomašić Europskoj komisiji

Objavljeno

na

Zastupnica Europskog parlamenta Ruža Tomašić (HSP AS) pozvala je u utorak Europsku komisiju da ne kažnjava hrvatske građane sankcijama zbog slučaja ‘lex Perković’, jer to oni nisu zaslužili, nego da im treba dopustiti da oni sami kazne hrvatsku vladu.

“Pozivam vas da uzmete u obzir i rastući trend euroskepticizma i nepovjerenja prema europskim institucijama kod građana Unije, u čemu Hrvatska ne predstavlja iznimku. Iznimno mala izlaznost građana Republike Hrvatske na izvanredne izbore za Europski parlament, održane u svibnju ove godine, jasan je pokazatelj nepovjerenja Hrvata u Europsku uniju. Imajte na umu da će nerazumne odluke ove vlade na svojoj koži najviše osjetiti hrvatski građani koji kaznu ni s čime nisu zaslužili, čime će se to nepovjerenje dodatno produbiti”, kaže se u pisanom pitanju koje je Tomašić uputila Europskoj komisiji u povodu najave uvođenja sankcija zbog nepoštivanja europskog uhidbenog naloga.

“Dopustite građanima Republike Hrvatske da neodgovornost ove vlade kazne na jedini primjeren način – na demokratskim izborima. Dotad Vas pozivam da zajedno s nama zastupnicima u Europskom parlamentu radite na izgradnji povjerenja građana Republike Hrvatske prema europskim institucijama, što je posebno važno u ovoj izbornoj godini”, dodaje Tomašić.

Čak i ako razmatrane sankcije obuhvate isključivo sredstva za pripremu za ulazak u schengenski prostor to može može dugoročno osuditi Hrvatsku na ostanak izvan te zone, čime će biti nanesena velika šteta, ne samo njoj nego i Europskoj uniji, poručuje Tomašić.

[box_light]Kajin: Hrvatska je u pravu, ali nije ni Njemačka ni Austrija ni Češka…Hrvatska je sto posto u pravu, ali nije ni Njemačka, ni Austrija, ni Češka niti Slovenija, izjavio je danas nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin, koji se slaže da je Hrvatska mogla proći bez intervencije Europske komisije, odnosno prijetnje sankcijama zbog tzv. ‘lex Perkovića’, ali i podupire najave vladajućih o promjeni Ustava.”Činjenica je da je Hrvatska sto posto u pravu, ali je isto tako činjenica da Hrvatska nije ni Njemačka, ni Austrija, ni Češka niti Slovenija. Hrvatska bi trebala imati koristi od Europe, ali bojim se da nećemo imati nekakve velike koristi preko noći”, rekao je Kajin na konferenciji za novinare u Puli.

Podržao je ipak najave vladajućih o pristupanju promjeni Ustava kojim bi se ukinula zastara za teška ubojstva iz političkih pobuda, ističući da bez promjene Ustava Hrvatska ne bi mogla izručiti dvadesetak kriminalaca.

Svoj stav kako se koristi od članstva u Uniji ne mogi vidjeti preko noći Kajin je “podebljao” i tvrdnjom kako su u zadnjih dvadesetak godina korist od Hrvatske imale uglavnom europske banke i telekomunikacijske kompanije. “Nitko nam nije kriv da sa svojim nismo znali upravljati po svome”, poručio je, dodavši da “Hrvatska itekako surađuje s institucijama u Europi”.

U prilog tomu podsjetio je kako je samo u sto dana od ulaska u EU Hrvatska izručila četrdeset osoba, te kako niti jedna zemlja u tako kratkom roku nije izručila toliki broj ljudi.

Hrvatska, naglasio je, može privremeno ostati bez 80 milijuna eura koje treba dobiti iduće godine za uvođenje Schengenskog režima na granici, te istaknuo kako će, ako izmijenjeni zakon stupi na snagu 1. srpnja, taj novac sigurno biti usmjeren prema Hrvatskoj. “Neka nitko ne spočitava tezu kako će Hrvatska ostati bez strukturnih fondova. Ti fondovi ostaju i to se ne dira”, ustvrdio je Kajin, prozivajući svoju bivšu stranku IDS jer “po dobrom običaju i u ovome slučaju drži leđa Tomislavu Karamarku”.

“To me ne čudi jer danas nema nikoga koji bi se suprostavio ovoj politici, kao što nikad nije okrenuo leđa Ivi Sanaderu odnosno Jadranki Kosor”, poručio je.

Kajin je ponovno upozorio i na problem droge u Istri, koja je, naglasio je, postala “narko destinacija i narko oaza”, zbog čega “gubimo generacije”. Ponovno se zauzeo za uođenje testiranja na droge u školama i fakultetima, primjer čemu bi, tvrdi, prvi trebali dati političari. “Zasigurno bi na testu mnogi pali”, rekao je.

[/box_light] jutarnji

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Ilegalni migrant u Sarajevu pokušao se ‘prošvercati’ na zrakoplov za Beč

Objavljeno

na

Objavio

U sarajevskoj zračnoj luci u četvrtak se dogodio incident u kojemu je, kako javljaju lokalni mediji, jedan ilegalni migrant pokušao ući u zrakoplov na liniji za Beč pa je u toj nakani uspio zaobići sve sigurnosne provjere i dospio do uzletišta, a tek su ga tu svladali i uhitili pripadnici Granične policije BiH.

Iz uprave zračne luke u Sarajevu potvrdili su samo kako je došlo do incidenta te kako je u tijeku istraga nakon koje će biti objavljeno više detalja.

“Na terenu su tužitelj i pripadnici Granične policije. Cijeli se slučaj istražuje”, kazala je glasnogovornica zračne luke Sanja Bagarić Arnaut.

Televizija N1 objavila je kako je jutarnji let za Beč kasnio dva sata. To se dogodilo nakon što su se kod zrakoplova odjednom zatekle nepoznate osobe. Reagirali su policajci i pripadnici osiguranja zračne luke, no svi su putnici nakon toga morali izaći iz zrakoplova da bi se proveo dodatni protudiverzijski pregled.

Neki su putnici nakon toga odustali od leta bojeći se za svoju sigurnost.

Portal Klix je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio kako je incident zapravo prouzročio migrant koji je u nakani da se ukrca u zrakoplov preskočio zaštitnu ogradu i potom preko piste došetao do zrakoplova.

Dodatnu je zabunu prouzročio jer je navodno nosio odoru djelatnika zaposlenih na poslovima prihvata i otpreme zrakoplova pa je tek u zadnji trenutak opaženo kako je riječ o “ilegalcu” koji se pokušavao pošvercati na let za Beč.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković: Oporba mi je djelovala kao razrijeđena kamilica na sjednici Sabora

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade ocijenio da je oporba na aktualnom satu u Saboru bila kao “razrijeđena kamilica”, a također je najavio predstojeće korake koje će Vlada postići u sklopu rada na sprječavanju nasilja u obitelji.

Govoreći o napretcima postignutima u borbi protiv nasilja u obitelji, premijer je na početku sjednice Vlade podsjetio na završeno javno savjetovanje o Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

“U ovom trenutku svi će ti doprinosi koji su stigli u javnom savjetovanju biti analizirani, a intenzivno radimo na uvođenju nacionalne SOS linije za prijavu nasilja u obitelji”, izjavio je dodavši da je nakon susreta i edukacije operatera izrađen i naputak o postupanju u slučaju prijave nasilja u obitelji na liniji 112.

Najavio je održavanje sastanka s predstavnicima županija kojemu je cilj osiguranje postojanja sigurnih kuća u svakoj županiji u Hrvatskoj, te da će Ministarstvo državne imovine napraviti analizu lokacija u državnom vlasništvu temeljem kojih će pomoći u nastojanju da svaka županija ima odgovarajuću sigurnu kuću.

Kazavši da se kroz stručne skupine radi na izmjenama Kaznenoga zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Plenković je zaključio da je iskorjenjivanje obiteljskog nasilja prioritet međuresornog djelovanja Vlade.

Oporba na aktualnom satu kao razrijeđena kamilica

Osvrnuvši se na zastupnička pitanja na jučerašnjem aktualnom satu 12. sjednice Hrvatskog sabora, premijer je ocijenio da je oporba bila kao “kao razrijeđena kamilica”.

“Čak ni u ovoj kampanji za EU parlament nisu imali ni interesa o europskim temama, ali to je sve u okvirima očekivanja”, kazao je Plenković dodavši da je aktualni sat prošao zaista mirno.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari