Pratite nas

Pregled

Ne mogu nikako, ni na silu, spriječiti hrvatski narod da izrazi što želi

Objavljeno

na

Članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara prekrili su danas, na godišnjicu postavljanja prvih dvojezičnih ploča, hrvatskom zastavom dvojezične ploče na zgradama Porezne uprave i Ureda državne uprave u Vukovaru.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara obilježio godišnjicu prvih razbijenih ploèaPredsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić je ponovno pozvao Vladu, predsjednika Republike Ivu Josipovića i predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leku da uklone dvojezične ploče sa zidova jer su, po njegovu mišljenju, “postavljene nezakonito, kukavički i po noći, a ako se posluša i odluka Ustavnog suda, te su ploče postavljene i protuustavno”.

Za dva tjedna – sastanak sa svim braniteljskim udrugama

Poručio je da će Stožer uskoro pozvati sve braniteljske udruge u grad pa će “svi zajedno reći što misle o pločama”, a zatim će se, rekao je, udruge dogovoriti i o obilježavanju 18. studenoga i drugom. Najavio je će se sastanak održati za dva tjedna te da će se tada čuti “što misle o vladajućima i kako će ih dočekati u Vukovaru kada budu došli”.

Predsjedniku saborskog Odbora za Ustav Peđi Grbinu i cijeloj Vladi Josić je poručio da ne smiju dirati ni referendum. “Ovaj su spriječili, no neće više nijedan. Ne mogu nikako, ni na silu, spriječiti hrvatski narod da izrazi što želi”, rekao je Josić.

Članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara kod poprsja prvoga hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana na Trgu Republike Hrvatske upalili su svijeću, a Marijanu Živkoviću koji je osuđen zbog razbijanja ploče na zgradi policije darivali su drvenu ploču s motivima čekića i razbijene dvojezične ploče. (hrt)

[divide]

drvena ploča s motivom čekićaPredsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić danas je s članovima tog stožera obilježio godišnjicu prvih razbijenih dvojezičnih ploča te je poručio kako će – ako se ploče ne skinu – pozvati sve braniteljske udruge u grad pa će “svi zajedno reći što misle o pločama”, a dogovorit će se i kako će 18. studenoga dočekati predstavnike vlasti.

Josić je ponovno pozvao Vladu, predsjednika Republike Ivu Josipovića i predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leku da uklone dvojezične ploče sa zidova jer su, po njegovu mišljenju, “postavljene nezakonito, kukavički i po noći, a ako se posluša i odluka Ustavnog suda, te su ploče postavljene i protuustavno”.

Poručio je da će Stožer uskoro pozvati sve braniteljske udruge u grad pa će “svi zajedno reći što misle o pločama”, a zatim će se, rekao je, udruge dogovoriti i o obilježavanju 18. studenoga i drugom. Predsjedniku saborskog Odbora za Ustav Peđi Grbinu i cijeloj Vladi Josić je poručio da ne smiju dirati ni referendum.

“Ovaj su spriječili, no neće više nijedan. Ne mogu nikako, ni na silu, spriječiti hrvatski narod da izrazi što želi”, rekao je Josić.

Najavio je da će za se za dva tjedna održati sastanak sa svim braniteljskim udrugama te da će se tada čuti “što misle o vladajućima i kako će ih dočekati u Vukovaru kada budu došli”.

Članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara prekrili su danas hrvatskom zastavom dvojezične ploče na zgradama Porezne uprave i Ureda državne uprave u Vukovaru.

Marijanu Živkoviću, koji je 2. rujna prošle godine razbio prvu dvojezičnu ploču na zgradi Policijske postaje u Vukovaru, simbolično je uručena drvena ploča s motivom čekića i razbijene dvojezične ploče. Živković je tom prilikom rekao kako nema namjeru platiti kaznu koju mu je sud odredio zbog razbijanja dvojezične ploče, već očekuje da ga se uhiti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Simbol ratnog Vukovara: Kako su ‘Zenge’ spašavale branitelje, ali im i stvarale dodatne probleme

Objavljeno

na

Objavio

Koliko su Zenge pomagale braniteljima da lakše prebrode kišne i hladne dane, toliko su im priuštile dodatne torture nakon zarobljavanja

“I danas, hodajući šetnicom uz Dunav, ako sklopite oči i čujete vjetar, čuju se koraci žute čizme. Zvuk koraka slobodne vukovarske mladosti”, citat je iz ulomka iskaza logoraša Veleprometa u kolumni “Žute čizme”. Čizme su to koje su 1991. godine bile od velike pomoći braniteljima koji zbog blokade grada nisu imali kvalitetnu odjeću i obuću.

Prošle godine na obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, predsjednica Grabar-Kitarović došla je obučena upravo u žute Borovske čizme te je komentirala da time želi poručiti kako su Vukovaru potrebna radna mjesta za bolju budućnost.

>>> Grabar-Kitarović nastavila tradiciju: U Vukovar došla u ‘zengama’

Zenge se u Borovu proizvode od 1985., od kada ih je naručila američka tvrtka Royce Shoes. Bile su namjenjene nošenju u pustinjama i planinama. Bivši član Uprave Borova lani je za Večernji list ispričao da je dio proizvedenih čizama ratne godine ostao u skladištima pa su ih dali braniteljima.

“Te čizme su postale jedan od simbola ratnog Vukovara, a mnogima od branitelja upravo su one pomogle da lakše prebrode kišne i hladne dane. Poslije im je činjenica što su imali ‘zenge’ predstavljala veliki problem nakon zarobljavanja. Zbog tih čizama, po kojima su bili prepoznatljivi, doživjeli su dodatne torture. Svjedoče to i mnogi zatočenici srpskih logora koji su se u svojim kasnijim izjavama prisjetili ispitivanja i batinanja jer su na sebi imali ‘zenge’. Zbog toga su po logorima imali ‘poseban tretman'”, ispričao je Hubalek.

 

Hoću žute ZENGE iz Borova, cipele heroja iz hrvatskog Alama!

 

 

 

Grabar-Kitarović nastavila tradiciju: U Vukovar došla u ‘zengama’

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

REKVIJEM ZA VUKOVARCE I ŠKABRNJANE

Objavljeno

na

Objavio

Vama koji ste strpljivo čekali svoje krvnike na pragovima domova, u hladnim podrumima, u crkvama, na ulicama, livadama, u poljima i vinogradima i šutke odlazili na gubilišta.

Vama koji ste gledali kako Vam ubijaju i kolju najmilije, ruše kuće, razaraju svetišta, skrnave groblja i raspela, a niste uzvratili mržnjom i osvetom.

Vama koji ste se sretali oči u oči s dželatima na rubovima zajedničkih grobnica i izgovarali u sebi posljednje molitve Svevišnjem čuvajući u srcima slike najmilijih.

Vama koji ste prije umorstva bili uniženi u svome ljudskom dostojanstvu, ali ostali uspravni i čisti pred Bogom.

Vama koji ste svoj ovozemaljski put završili pod ruševinama gradova i sela, u bezimenim jamama i vrtačama, u logorima i mučilištima, bez znaka križa i obilježja.

Vama koji ste istrgnuti rukom krvnika iz svoga djetinjstva i mladosti u grobove ponijeli neproživljene dane, neostvarene snove i nedosanjane ljubavi.

Vama koji nikad niste ugledali svjetlo dana jer su Vas ubijali u utrobama majki.

Vama koji ste ustali protiv Zla i krvavo se borili za hrvatsku slobodu ne mareći za oganj, čelik i smrt i ne štedeći svojih života.

Vama s imenom i prezimenom i Vama bezimenima čije su kosti posijane diljem Domovine, a ne znaju Vam se sudbine ni grobišta.

Za sve Vas danas palim svijeću i molim…

I svečano obećavam:

Neću Vas zaboraviti!

I učit ću svoju djecu da pamte. A oni neka svojoj djeci kažu. I djeca njihove djece svojoj djeci…

Zaborav bi bio grijeh. Neoprostivi grijeh.

Svaka Vaša rana i moja je. I svaka suza i jecaj i bol, svaki drhtaj, vapaj, jauk, molitva…

Bog je milostiv.

Nadam se susretu s Vama u Vječnosti.

S Vama, najboljima između nas.

Zlatko Pinter / Kamenjar.com

 

Veliki razgovor Mladena Pavkovića s Markom Miljanićem, ratnim zapovjednikom obrane Škabrnja

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari