Connect with us

Vijesti

‘NE MOŽE TO TAKO, MILORADE!’ Stipo Mlinarić Ćipe poručio Pupovcu da ove godine neće baciti vijenac u Dunav!

Objavljeno

-

Stipo Mlinarić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta održao je konferenciju za medije u Hrvatskom saboru na kojoj je govorio o SDSS-ovom bacanju vijenaca u Dunav najavljenom za 17. studeni. Mlinarić je podsjetio na to da je prošle godine na jednoj nacionalnoj televiziji 17. studenoga najavio da Milorad Pupovac više neće baciti vijenac u Dunav i tako prljati žrtvu Vukovara.

”Ja do svoje riječi držim. Ove godine Milorad Pupovac ne će baciti vijenac u Dunav, a sad ću vam reći i zašto. Nismo mi siledžije, nasilnici niti huligani. Postoji crta ispod koje se ne ide, a ovo je crta ispod koje se ne ide”, poručio je Mlinarić te ukazao na Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta. Podsjetio je na to da su za taj zakon bili i Andrej Plenković, Tomo Medved te Milorad Pupovac i SDSS. ”U člancima 6, 7 i 8 jasno stoji da su dani pijeteta u Vukovaru 17., 18., 19. i 20. studenoga. Točno u zakonu stoji kome se pijetet odaje. U članku 8 navedena su mjesta gdje se odaje pijetet. To su vukovarska bolnica, braniteljsko groblje, Ovčara, Borovo Commerce i Velepromet. To nije Dunav gdje dolazi Milorad Pupovac raditi performans”, pojasnio je Mlinarić.

”Ne baca vijenac u Dunav Milorad Pupovac, vijenac baca Andrej Plenković. Ništa se ne radi što nije odobrio Andrej Plenković. Za nas Vukovarce, ta četiri dana koja su proglašena danima posebnog pijeteta, to je za nas veliki tjedan kao za katolike Uskrs. To su naši Veliki četvrtak, petak i subota. Tih su dana mir i tišina, kao kod katolika, nema provokacija”, poručio je.

”Prošle godine smo ga čekali ja i Mario Radić, ali nas je zaobišao i sat vremena ranije bacio taj vijenac. Pitali smo ga kasnije neka kaže kome baca vijenac. Tko je ubijen 17. 11. tamo gdje on baca vijenac? Za svaku godišnjicu koju mi obilježavamo znamo svako ime i prezime poginulog, a za 50 posto znamo i gdje su poginuli. Za neka mjesta ne znamo kao za dr. Šretera, no možda zna gospodin Pupovac. Možda bi to bila ruka pomirenja da kaže gdje je dr. Šreter. Možda je ruka pomirenja da Dragana Jeckov svoje sumještane pita gdje su nestali iz Negoslavaca pokopani. To je ruka pomirenja”, istaknuo je Mlinarić.

Mlinarić je podsjetio i na to da se njegov prijatelj Šestan iz Borova Sela vodi kao nestao. ”Njegova majka ga do danas nije pokopala kao što nema ni Mario Radić grob da ocu zapali svijeću. To Milorada Pupovca, Draganu Jeckov i ostale iz SDSS-a ne zanima, ali to ne zanima ni Andreja Plenkovića. To je poraz, a time krše i zakon koji su oni samo izglasovali”, naglasio je Mlinarić.

”Ako će ove godine kršiti zakon, ja ga čekam tamo. S koliko ljudi? Mogu dovesti koliko hoću. Stat ćemo u živi lanac, ne ćemo dati da se krše zakoni. Mi znamo da HDZ krši zakone gdje god stigne, od prometa i krađe do lopovluka. Ovaj zakon je za nas svet i ne će ga kršiti. Ne će ga nitko prljati sa svojim performansama. Pupovac je izabrao 17. 11. da izjednači agresora i žrtvu. Ne može to tako, Milorade”.

Mlinarić je podsjetio na da je osnovao centar dr. Ivan Šreter koji je podignuo kaznene prijave DORH-u. U tim prijavama točno stoji, u priloženoj dokumentaciji, koja je srpska dokumentacija, da su zločine planirali devedesete godine, stoji gdje je skladište oružja teritorijalne obrane u Srbiji iz kojeg je uzeto oružje, a točno stoji i broj puške koju su zadužili u selima poput Trpinje, Bobote, Borova Sela, Bršadina i Negoslavaca.

”Pripremali su, organizirali su i vodili agresiju na Republiku Hrvatsku. I što bi mi sada trebali 2023. godine? Staviti znak jednakosti. Pupovac ove godine ne će bacati vijenac. Pozivam Plenkovića da se očituje o ovom zakonu, pozivam ministra Božinovića da ne krše zakon. Pozivam gospodina Milinu da se drže zakona. Ako oni ne budu provodili zakon mi ćemo stati u živi lanac, u miru, u tišini, bez ekscesa. I ne će ga baciti”, rezolutan je Mlinarić.

Potom je govorio i zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić. On je podsjetio na to da se Domovinski pokret proziva za radikalizam, a da se zapravo samo traži poštivanje zakona.

”Tko je taj koji radi podjele, koji radi dvije kolone, koji obilježava nekakve dane na raznim mjestima? Službeni Dan antifašizma u Hrvatskoj je 22. lipnja. Ekskluzivni dan antifašizma za Milorada Pupovca je 27. srpnja u Srbu. Kakva su to dva antifašizma? Dan obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti je 5. kolovoza u Kninu. No on ide i na Frušku goru i u Novi Sad i Prijedor. Što tamo slavi, kao član vladajuće većine?”, zapitao se Radić.

Radić je ukazao i na činjenicu da Milorad Pupovac govori o ratnom raspadu Jugoslavije u Vukovaru, ali ne i o agresiji. Podsjetio je i na to da svake godine Pupovac radi podjele i u Jasenovcu gdje mu smeta ploča poginulih HOS-ovaca.

”Pupovac je 1991. i 1992. pričao o 10,000 prekrštene srpske djece u Hrvatskoj i tako dolijevao ulje na vatru. Sedamnaestog studenoga na Televiziji Beograd bila je vijest o 40 beba koje su ustaše zaklali pa je nakon toga bio krvavi pir na Veleprometu i Ovčari. Nakon što je završio krvavi pir rekli su da je to bila kriva informacija. Možda povodom tog događaja baca vijenac u Dunav?”, zaključio je zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas