Connect with us

Kronika

Ne postoje zapreke za dodjelu odlikovanja Red hrvatskog trolista Tanji Belobrajdić

Objavljeno

on

Inicijativa mladih za ljudska prava YIHR javno je uputila u četvrtak, 3. siječnja 2019. poziv predsjednici Grabar Kitarović da objasni zašto je odlikovala braniteljicu Tanju Belobrajdić Redom hrvatskog trolista “za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu”.

Tanju Belobrajdić je, naime, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nedavno odlikovala Redom hrvatskoga trolista za njezine zasluge u obrani Vukovara, u kojoj je sudjelovala kao pripadnica vojne policije.

Novosti SNV-a i srbijanski Peščanik tim su povodom aktualizirali optužbe njezina sudjelovanja u “aferi Lora” po prijavi Toncija Majica, koje je hrvatski pravosudni sustav već odbacio kao neosnovane.

Portal Net.hr o tome je tražio očitovanje Kolinde Grabar-Kitarović, a o cijelome slučaju su iz Ureda predsjednice odgovorili:

“Poticaj za prijedlog za odlikovanje gospođe Tanje Belobrajdić Redom hrvatskog trolista, Državnom povjereništvu za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske uputilo Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske.

Gospođa Tanja Belobrajdić, umirovljena časnica Hrvatske vojske, sudionica je Domovinskog rata od samog početka, za dignitet istog zalaže se kroz književnost kojom se uspješno bavi, bila je aktivna sudionica obrane Vukovara, višestruko pohvaljivana tijekom profesionalne karijere i nije evidentirana kao počinitelj kaznenih djela od strane nadležnih tijela i službi. Obzirom na sve navedeno i uvidom u ratni put gospođe Tanje Belobrajdić utvrđeno je da ne postoje zapreke za dodjelom odlikovanja Red hrvatskog trolista temeljem poticaja Ministarstva hrvatskih branitelja RH”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari