Connect with us

Vijesti

Ne prestane li diskriminacija hrvatskih proizvoda u BiH mogao bi nastupiti trgovinski rat

Objavljeno

-

Na policama BIH proizvoda vlada nestašica hrvatskim proizvoda, pišu njihovi mediji. Poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima iz Hrvatske zabranjen je uvoz u ovu zemlju dok se ne ispune standardi koji vrijede i za Europsku uniju. U nekim mostarskim trgovinama tako već nije moguće pronaći šunke hrvatskih proizvođača, a slična je situacija i s ostalim mesnim prerađevinama i mliječnim proizvodima. Počele su se topiti posljednje zalihe stvorene prije našeg ulaska u Europu.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori o ovoj situaciji imaju jasan stav: ‘Sustav sigurnosti hrane u Republici Hrvatskoj je na visokoj europskoj razini, a cjelokupna proizvodnja se obavlja u objektima u kojima ni na koji način nije dovedena u pitanje zdravstvena ispravnost proizvoda’.

No, unatoč tome što je sigurnost hrane u Hrvatskoj na visokoj razini, Ured za veterinarstvo BIH sastavio je popis od 45 tvrtki kojima je uvedena mjera zabrane dok ne ispune stroge uvjete o kakvoći i nadzoru podrijetla. Ovaj popis također su komentirali u HGK te objašnjavaju da, ako su napisi nekih dnevnih listova i portala točni, onda je neprihvatljiv način rada kojim se zabrane provode. Na navedenom popisu nalaze se proizvodi tvrtki koje više ne postoje, tvrtki čije je ime promjenjeno, a nalaze se na listi odobrenih EU objekata te tvrtki čija proizvodnja niti ne iziskuje EU odobreni broj pa ga one niti nemaju.

‘Radi li se tu o dobivanju poena za određene unutrašnjo-političke svrhe ili skretanju pažnje s činjenice da je najveći dio BIH proizvođača ulazak RH u EU dočekalo potpuno nespreman, između ostalog i zbog (ne)rada upravo BIH veterinarske administracije koja  provodi ovu zabranu, teško je reći’, tvrde u HGK.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori ističu kako se u ovom slučaju definitivno ne radi o zaštiti BIH proizvođača jer su naši proizvodi zdravstveno ispravni, jednako kao što je to bilo i prije ulaska u EU. Također, u Komori smatraju da se u BIH sve ovo ne čini kako bi se zaštitili njihovi proizvođači jer je riječ o malom broju objekata.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori apeliraju na BIH vlasti te se nadaju da će diskriminacija hrvatskih proizvoda prestati u duhu dobrosusjedskih odnosa. Ako se dogovor ne postigne, prste bi mogla uplesti i Europska komisija, koja je zbog cijele situacije već kritizirala ‘Bosance’, a mogao bi tako nastupiti i pravi trgovinski rat.

U međuvremenu, dok se na državnim razinama vode dogovori i ratovi, gubitnici postaju konzumenti hrvatskih proizvoda u BIH, i to ponajprije Hrvati koji su najviše kupovali i konzumirali prepoznatljive brendove iz Lijepe naše.

dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari