Connect with us

Naši u svijetu

Ne smiruju se napetosti na Krimu; Rusi se ‘ukopavaju’

Objavljeno

on

Do referenduma o odcjepljenju Krima od Ukrajine pet je dana. U Sevastopolju, središtu Crnomorske flote, ruski je proglašen službenim jezikom, a proruski premijer najavio je da će, nakon referenduma, stanovnici moći birati između ruske i ukrajinske putovnice. U međuvremenu, ruske snage preuzimaju sve važne vojne objekte pod ukrajinskom kontrolom.

Krimski Tatari najavljuju bojkot referenduma o pripajanju poluotoka Krima Rusiji. Predsjednik Tatarske skupštine Refat Čubarov smatra da je referendum namješten i da se već zna ishod. Tatari, kojih je na Krimu oko 12 posto, svrstali su se uz protivnike opozvanog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Krimske vlasti pozivaju OESS da pošalje promatrače koji bi pratili referendum o pripajanju te regije Rusiji, a Europa kaže – referendum je nelegitiman.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovno je istaknuo da Moskva ne prihvaća načelo svršenog čina koji Zapad želi nametnuti Ukrajini, a kako američke prijedloge za rješenje krize ne smatra zadovoljavajućima, iznijet će vlastite.

I dok NATO šalje izvidničke zrakoplove u Poljsku i Rumunjsku, krimski premijer Sergej Aksjonov izjavio je da je Krim osnovao vlastitu vojsku, kako bi zaštitio građane od naoružanih skupina koje su ilegalno na poluotoku.

Dolazak ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka u Bijelu kuću ovog tjedna pokazuje da je za Washington ukrajinska prijelazna vlada legitimna dok je Svjetska banka priopćila da je u ovoj godini Ukrajini spremna izdvojiti tri milijarde dolara pomoći.

A Europska unija priprema Rusiji uvođenje zabrane putovanja, zamrzavanje imovine i druge sankcije zbog toga što je propustila pridonijeti smanjenju napetosti.

hrt.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari