Pratite nas

Lifestyle

Ne tako kratka povijest grudnjaka

Objavljeno

na

1866. u Engleskoj se pojavio prvi grudnjak napravljen od svile i žica • 1920. grudnjak izlazi iz mode i žene nose topiće koji im pomažu da se grudi spljošte kako bi se postigla željena dječačka figura “Charlestone cure”

Danas bez grudnjaka ne možemo zamisliti život, no nekoć je on bio rezerviran samo za imućne i dobrostojeće dame.

Kroz povijest, žene su na svakakve načine pokrivale grudi te im davala potrebnu podršku:

U Egiptu su žene ispod tunika imale gole grudi, a u Rimskom Carstvu mlade djevojke nosile su “zavoj za grudi” kako bi spriječile gubitak čvrstoće.

U 14 stoljeću žene su nosile korzete koji su grudi gurali prema gore, a ta se moda nastavila još stoljećima…

1866. u Engleskoj se pojavio prvi grudnjak napravljen od svile i žica.

1869. godine Francuz Herminie Cadolle dosjetio se prerezati korzet na pola. Gornji dio nazvao je “corselet gorge” te je imao funkciju današnjeg push – up grudnjaka.

1893. Marie Tucek prijavila je svoj grudnjak kao patent. Osmislila je naramenice i žice koje su podržavale svaku košaricu. Nažalost, nije imala smisla za marketing pa njezin proizvod nije doživio uspjeh.

1910. godine Mary Phelps Jacobs izumila je prvi moderni grudnjak. Prvi modelimprovizirala je spajanjem dvije marame kako bi dobila željenu podršku.

1. Svjetski rat – došao je kraj korzetima. Sve više žena počelo je nositi grudnjake.

1920. grudnjak izlazi iz mode i žene nose topiće koji im pomažu da se grudi spljošte kako bi se postigla željena dječačka figura “Charlestone cure”.

1930. prvi put se riječ “brassiere” skraćuje u “bra”.

1932. u Americi nastaju prvi grudnjaci s košaricama u veličinama od A do D.

2. Svjetski rat – žene se vraćaju u tvornice i treba im podrška. Nastaju grudnjaci s šiljastim “torpedo” košaricama.

1941. jedno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji otkriva kako svaka žena u prosjeku posjeduje 1.2 grudnjaka.

1950.- e: nose se uski puloveri, a ispod njih špičasti grudnjaci. Sjetite se samo Marilyn Monroe i Lane Turner.

1964. godine Louise Poirier dizajnira prvi push -up “Wonderbra” za kanadsku tvrtku Canadadelle.

Krajem šezdesetih hipiji pale grudnjake, a početkom sedamdesetih u modu se vraća dječačka figura i tako nastaju sportski grudnjaci.

Devedesetih godina Jean Paul Gaultier i Madonna oduševljavaju svijet korzetima sa špičastim grudnjacima u obliku korneta.

2009. Daily Mail otkriva kako će prosječna žena u svom životu potrošiti 4 000 dolara samo na grudnjake.
 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ornela Vištica: Ja sam ponosna Hercegovka

Objavljeno

na

Objavio

Glumica Ornela Vištica, članica ansambla satiričkog kazališta Kerempuh, inače rođena u Mostaru, oglasila se na Facebooku prije nekoliko dana o poprilično zanimljivoj temi.

Ornela Vištica je odlučila sa svima podijeliti zanimljiv osvrt o suvremenoj Hercegovki koji kola drušvenim mrežama već nekoliko dana.

‘Ovo mi je danas rodica poslala pa odlučih podjeliti, ne znam tko potpisuje tekst ali ima istine: Na njenom licu vidiš sve. Ne zna ti ona kriti osjećaje, niti želi. Kada je sretna, prepoznaje se ona po najglasnijem smijehu, kad je ljuta, reći će ti sve u facu.. Nema ti kod nje pretvaranja.

Ona ti jako voli voljeti, i kada zaslužiš tu ljubav, onda si najvoljeniji na svijetu.. Hercegovku ćeš prepoznati po njenom elegantnom hodu i ponosu, po karakteru.. Lažu vas kada kažu da se deremo i svađamo. Nismo, tipična Hercegovka nije svađalica s brda. Sve ono s filmova i serija, vam je laž.. Najveće dame svijeta vidjela sam ovdje. Žene koje uzdignute glave koračaju kroz život, usprkos svim problemima svijeta. Ona je borac, žena majka kraljica.

Za svoju obitelj će uraditi sve, i ništa joj nije teško.. Voli i prihvaća sve kulture svijeta. To je žena koju u istom danu možeš vidjeti u trenirci s djecom i u svečanoj haljini na najvažnijem događaju u gradu. Hercegovka je žena koja će i u 70-toj godini razmišljati o tome jesu joj djeca i unučad gladni, i dat će im zadnji komad kruha.

Ponosna Hercegovka

Samo da su oni dobro! Hercegovka će te uvijek saslušati i dati zagrljaj, ona ti je najbolji prijatelj svijeta.. Hercegovku ćeš prepoznati po damskim manirima i knjigama na polici, iako se nikada neće hvaliti.. .Uvijek miriše na ljubav, majčin zagrljaj, prijateljstvu i buru dok kuha rastiku i peče kruh..

Njena djeca su odgojana sa puno ljubavi, a kuća miriše na dječju sreću.Tipična Hercegovka je netko, tko je puno toga prošao kroz život, a svejedno raširenih ruku čeka sutra. Možda je ponekad oprezna, no kada te prihvati, onda imaš njeno srce do kraja zivota. Ne voli ti ona laži i licemjerne ljude, odmakne se samo jedno jutro od takvih, bez ružnih rijeci i mržnje.

Sve drugo što čujes je lažan marketinški trik ili si baš upoznao crne ovce, a i njih mora biti. Ps najmanje jedan muški član obitelji se zove Ivan/ Ante a sve češće ima barem jednu prijateljicu koja je Make up artist.’

Ja sam ponosna Hercegovka – zaključila je glumica na kraju

facebook komentari

Nastavi čitati

Lifestyle

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu…

Objavljeno

na

Objavio

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas da će novi zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH do kraja godine biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja.

Zakon je u formi prednacrta trenutno upućen županijama, a predviđa potpunu zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu, skupovima, te u automobilima ako se u njima nalazi osoba mlađa od 18 godina – istaknuo je Mandić, javlja Fena.

S druge strane, pušenje će biti dozvoljeno u privatnim i otvorenim prostorima.

Zakonom se propisuje ograničena prodaja duhana i duhanskih proizvoda u smislu da je zabranjena prodaja maloljetnim osobama na udaljenosti manjoj od 100 metara od obrazovnih ustanova, kao i zabrana isticanja duhanskih proizvoda na vidnim mjestima i prodaja duhanskih proizvoda koji sadrže okuse, mirise, vitamine, kofein, boju i druge aditive.

Novost je da zakon obuhvaća duhanske i druge proizvode za pušenje poput nargile i elektronske cigarete. Svaka ograničenja koje se uvode za duhanske prerađevine odnose se i na ove proizvode – naglasio je Mandić.

U pogledu definiranja pakiranja i grafičkih upozorenja na duhanskim proizvodima uvodi se zabrana termina „light” i „superlight” , a zabranjuje se i sponzoriranje aktivnosti duhanske industrije.

Zakon je potreban da bi se uskladilo zakonodavstvo FBiH s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i propisima Europske unije.

Da bi se ubrzala implementacija ratificirane Konvencije švicarska vlada sa Svjetskom bankom osigurala je podršku zdravstvenim autoritetima u zemlji – potvrdila je direktorica za suradnju u Veleposlanstvu Švicarske u BiH Barbara Datwyler Scheuer.

U navedenom cilju resorno ministarstvo je potpisalo Memorandum o suradnji i razumijevanju s Udruženjem „Progresivni Razvoj Organizacija i Individua” (PROI), čiji predstavnici sudjeluju u radu ekspertne radne grupe za izradu novog zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH.

Ovo je samo prvi korak, jer će do prave promjene doći kad se dogodi promjena u stavovima ponašanja građana FBiH – istaknula je predstavnica NVO sektora Uliana Bakh.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar očekuje da se strogim provođenjem zakona smanji broj pušača kojih ima 44 posto u Federaciji. Od tog broja 52 posto su muškarci i 37 posto žena, dok je 12,7 posto djece u školama, koja sebe ubrajaju u pušače.

Po ugledu na zemlje u EU, zakonom želimo ograničiti prostor za pušenje na način da se ne ugrožava zdravlje nepušača, te u ugostiteljskim objektima želimo uvesti zaštitu korisnika tih usluga – poručila je federalna koordinatorica za borbu protiv pušenja Aida Ramić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari