Connect with us

Kronika

Ne zaboravimo heroje HVO-a: Stanislav Kraljević Baja

Objavljeno

-

Stanislav Kraljević Baja rođen je 13. studenoga 1970. u Širokom Brijegu od majke Ive, rođene Slišković i oca Gojka. Srednju školu je završio u gimnaziji fra Dominika Mandića Široki Brijeg.

Poslije odsluženja bivše JNA odlazi na rad u Austriju. Početkom agresije na prostore Republike Hrvatske, a poslije Bosne i Hercegovine, vraća se iz Austrije i kao dragovoljac pristupa krajem kolovoza 1991. u prvo utemeljenu širokobriješku postrojbu Poskok bojnu.

Budući da u to vrijeme na ovom dijelu Hercegovine nije bilo izravnih sukoba s neprijateljem, u listopadu 1991. pristupa Hrvatskoj vojsci. S istom prolazi sve akcije na Južnom bojištu, odnosno na dubrovačkom ratištu. U svoj Široki Brijeg vraća se izbijanjem sukoba u travnju 1992. Bio je pripadnik Kažnjeničke bojne.

Isticao se svojom hrabrošću, inicijativnošću i samoprijegorom. Postaje jedan od zapovjednika te bojne i promaknut je u čin bojnika.

Poginuo je časno 11. Lipnja 1992. godine tijekom operacije Čagalj u osvajanju vojarne Heliodrom. Vojarna, u kojoj je sada smještena 1. Pješačka (gardijska) pukovnija, nosi ime tog hrvatskog sina i domoljuba, velikog borca za slobodu hrvatskog puka na ovim prostorima.

Bio je primjer hrvatskog časnika i vojnika, cijenjen i poštovan od svojih suboraca. Za vojničke zasluge Stanislav Baja Kraljević odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinjskog i Frane Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Posmrtno je promaknut u čin pukovnika u Oružanim snagama HR HB-a 27. Prosinca 1995.

ATJ Širokobriješka Kažnjenička bojna HVO

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari