Ne zaboravite vratiti kazaljku sata unazad

0

Svake jeseni većina svijeta vraća kazaljku sata unazad jer se svi skupa vraćamo na zimsko računanje vremena. Tako će u ranojutarnjim satima u nedjelju, 27. listopada, kad sat otkuca tri ujutro, biti zapravo dva. Ne zaboravite na ovaj detalj.

Sjećate se, rano u proljeće pomakli ste kazaljku sata unaprijed kako bi se produžio dan, a vi mogli uživati u dugim ljetnim večerima. No, u jesen, sat se vraća nazad i svi dobiju jedan jutarnji sat spavanja, ali gube jedan sat dnevnog svjetla popodne. Prvog ćemo dobiti/izgubiti rano u nedjelju 27. listopada, dakle po već ustaljenom običaju zadnje nedjelje u listopadu.

Iz hrvatskog Državnog zavoda za mjeriteljstvo poručuju: ‘Sukladno uredbi o računanju vremena u 2013. godini (“Narodne novine ” broj 8/2013), ljetno računanje vremena u 2013. godini završava 27. listopada 2013. godine u 03 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 03h 00 min i 00 s računa kao 02 h 00 min i 00 s.’

Loše po zdravlje?

Neki zdravstveni stručnjaci smatraju da gubitak dnevnog sata, odnosno raniji zalazak sunca utječe negativno na zdravlje. No, u ovom slučaju je riječ o povratku na staro računanje vremena, što znači da oni smatraju ljetno računanje vremena koje se nije provodilo prije 1914., dobrom idejom.

Mayer Hillman, prof. emeritus na britanskom Policy Studies Institute smatra da gubitak jednog sata pogoršava problem s manjkom tjelovježbe. Naime, predvečer su ljudi manje na otvorenom, jer se dnevno svjetlo prije gubi, tako da nisu skloni ni kasno popodnevnim aktivnostima na otvorenom.

Redovna tjelesna aktivnost je bitna zbog prevencije bolesti kao što su dijabetes, visoki tlak, srčane bolesti pa čak i rak.

Pokazalo se da 30 minuta tjelovježbe na dan ne samo da štiti od bolesti već popravlja i raspoloženje i osjećaj sreće. Doda li se tome da više dnevne svjetlosti popravlja raspoloženje i uklanja depresiju jasno je da zimskim boljkama doprinosi i ovo pomicanje sata unazad.

T.T./NaturalNews/Državni zavod za mjeriteljstvo

facebook komentari