Pratite nas

Ne žele dati novac jer uopće ne vjeruju političarima u BiH

Objavljeno

na

Sindikati članovima daju sugestije da ne uplaćuju iznos svojih plaća u fond za obnovu poplavljenih područja u BiH

Umjesto da se odreknu dijela plaće za famozni Vladin fond, zaposlenici u javnoj upravi i javnim poduzećima skupljali su novac solidarno i izravno ga davali ljudima čije su kuće uništene u ovogodišnjim velikim poplavama. Vlasti u Federaciji BiH zatražile su od svih zaposlenih da se u sljedećih šest mjeseci odreknu po jedan posto od svoje neto plaće u korist Fonda za oporavljanje od poplava. Sindikat zaposlenika u tijelima javne uprave izdao je priopćenje svojim članovima da ne daju novac od plaće jer se boje da će se kroz Fond za obnovu poplavljenih područja koristiti više za predizborne aktivnosti političkih stranaka. Jure Bilić, predsjednik Samostalnih sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH, kazao je kako bi oni možda i dopustili da taj novac ode za poplavljena područja ako bi bili sigurni da će on završiti tamo gdje je zaista i potreban.

No, oni ističu kako sindikat sumnja u iskrenost političara. “Opći stav nas iz sindikata je da ćemo pristati da nam se od plaća odbija cijelu godinu dana za poplavljenja područja, ali želimo vidjeti da se od tog novca nešto gradi. Novac ne damo naslijepo. Jer, poučeni ranijim iskustvima, sigurni smo da bi tim novcem neko manipulirao ako bi se dao na način kako je to predloženo”, rekao je Bilić, prenosi agencija Patria. Nepovjerenje bh. vlastima iskazao je i japanski veleposlanik u BiH Hideo Yamazaki. U pismu upućenom čelnicima vlasti i medijima veleposlanik Yamazaki je “iskazao svoje razočarenje činjenicom da nadležne institucije u BiH još uvijek nisu predstavile konkretan plan obnove zemlje nakon poplava, što podrazumijeva jasno identificiranje prioritetnih projekata uz predloženi vremenski okvir za njihovu realizaciju”. On je rekao da Japan neće tek uplatiti novac vlastima u BiH jer nema nikakvog plana obnove. Japan je na donatorskoj konferenciji za BiH i Srbiju obećao našoj zemlji pet milijuna eura pomoći, ali samo za konkretne projekte koje će financirati izravno i bez posredovanja domaćih vlasti.

Zdenko Jurilj/VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Admiral Domazet Lošo večeras u Münchenu, a u četvrtak na tribini u Offenbachu

Objavljeno

na

Objavio

Poznati hrvatski politolog, geostrateg i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo  gost je Hrvata i njihovih zajednica u Njemačkoj, gdje će na tribinama predstavljati svoju knjigu  ‘Admiralovi zapisi 2 – Što je istina’.

Prva tribina održat će se danas u 19,30 sati u Hrvatskom domu (Schwanthalerstr. 96, 80336 München) a hrvatske iseljenike na admiralovo predavanje poziva Akademski krug Hrvatske katoličke župe München.

Marljivi organizatori bez obzira na radni dan očekuju veliko zanimanje hrvatskih iseljenika za admiralovu tribinu s obzirom na poznate njegove stavove vezane uz Hrvatsku, Domovinski rat i globalizacijske procese koje ovaj geostrateg već godinama detaljno analizira vođen svojim istraživanjima, vojnom izobrazbom i domoljubljem.

Dva dana kasnije u četvrtak 23.11.u 19:30 sati admiral Lošo gostuje  u Martinseestraße 2, 63150 Heusenstamm, nadomak Offenbacha, na tribini koju organiziraju Hrvatski katolički forum  i Hrvatska katolička zajednica Offenbach/M. Bit će to prava prigoda da se iz prve ruke čuje što je admiralova istina o hrvatskoj političkoj zbilji, a ujedno da iseljenici saznaju kako admiral Domazet Lošo geostrateški gleda na hrvatsko iseljeništvo, njegovu finacijsku potporu domovini i investicije koje hrvatska politika već dvadesetak godina nije u stanju pravilno usmjeriti, a neprestano se govori o značaju i snazi hrvatskog iseljeništva, te njegovom povratku u domovinu.

Tko je tu zakazao i kakva je budućnost iseljene Hrvatske, daljne masovno iseljavanje ili državna strategija koja potiče imućnije isljenike na povratak, investiranje i zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se izbjegao daljni egzodus mladih i stručnih kadrova  iz domovine, čiji odlazak osiromašuje zemlju koja je uložila velika sredstva u njihovo obrazovanje? Iseljenici traže već duže vrijeme odgovore i na ta njima zanimljiva i životno značajna pitanja.

Također poznati su admiralovi stavovi vezani uz BiH odakle porijeklo vuče mnoštvo hrvatskih iseljenika, kada u svojim javnim nastupima kaže:

“Ono što je ključno u BiH jest što će se događati sa hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini. Problem Hrvata BiH ne može se riješiti ako se problem Hrvata i BiH ne stavi kao pitanje broj jedan hrvatske vanjske politike. Sadašnje stanje je posljedica neimanja politike Hrvatske prema BiH nakon smrti Tuđmana, pa čak i nema koncepta kakva bi trebala biti politika prema BiH. Hrvatska politika se mora jasno opredijeliti i odrediti svoje interese u BiH. Ona mora pratiti i politiku velikih sila gdje planovi već postoje, naglašava admiral Domazet Lošo.

Zanimljivo je da je hrvatski admiral bio  sudionik i planer glavnih vojnih operacija OS RH od početaka do svršetka Domovinskog rata, a 1992. je uz Gotovinu, jedan od glavnih zapovjednika Livanjske bojišnice i bojnoga područja koje je obuhvaćalo sjevernu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu.

Bez obzira na te njegove ratne zasluge zbog toga što je bio  supotpisnikom “Otvorenog pisma  dvanaestorice hrvatskih generala” javnosti,  tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić ga je prisilno umirovio stoji u generalovoj biografiji.

Zoran Paškov

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari