Connect with us

BiH

Ne zna se tko kome u Hrvatskoj zviždi

Objavljeno

-

Oscar Wilde je jednom napisao”Mogu odoliti svemu osim napasti”.[su_spacer]

PXL_050814_8406260Hrvatskom odjekuje fenomen zvižduka. Nemojte zviždat u Kninu jer na taj način ustvari zviždite Oluji. Zviždite Hrvatskoj pobjedi. Misli novinar Večernjaka Dražen Ćurić. On je jedan od novinara koji misli. Večernjakov Ante Tomić. U Večernjaku od 10. kolovoza Dražen ima ekskluzivni intervju sa Ivanom Turudićem. Pita Dražen: “Vi ste bili u HDZ-u?” “Nikada nisam bio u HDZ-u” miran je Turudić. “Ali ste bili bliski…” ne da se Draža. I Tako Draža nikako da uhvati Turudića u raskoraku. Nudi mu Čedu Prodanovića za odvjetnika. Turudić je osudio Čedina branjenika Sanadera pa sad Dražen na suptilan način garantira Turudiću da ako se nađe na sudu neće dobit više cenera. Naravno ako prizna da je HDZ-ovac.

Ne zna se tko kome u Hrvatskoj zviždi. Što se ponekad pokazalo kao pozitivni impuls. Recimo premijeru Milanoviću. Po mojoj procjeni on je u Kninu uz salve zvižduka održao svoj najbolji politički govor do sada. Izdvajam dvije stvari. Napokon priznanje liku i djelu prvog Hrvatskog predsjednika. Okolnostima pod kojima je djelovao. Koje je sudbonosne odluke, u okruženju ne jedne nego pet petih kolona, morao donosit. Ostvario pobjedu, a državu zadužio za samo 1/10 današnjeg duga. I bilo je vrijeme da to napok istakne i prvi čovjek SDP-a. I savjet zviždačima da zvižde pred Banskim dvorima. Jer je SDP ukinuo sramotnu odluka Sanderovog HDZ-a da se zabrane okupljanja pred zgradom Vlade. Da zviždači nebi dekoncentrirali Jadranku Kosor dok razmišlja. I tu je Premijer potpuno u pravu. Je li mnogi, koji i danas imaju pozicije u HDZ-u, ne osjećaju lagano crvenilo na licu kad se sjete kako su ushićeno podržavali dragog Ivu i Jacu kod donošenja te idiotske odluke? Gromko se zviždalo i Dr. Franji Tuđmanu koji je za trenutnu političku elitu bio faraon.

Ali se devetom najvećem zločincu XX. stoljeća nikada ni zvižalo. I zna se zašto. Jer je to bio jedan tako human i drag čovjek, osoba koju se jednostavno nije moglo ne voljeti. O tome svjedoči oko 1500 jama u sjevero-zapadnoj Hrvatskoj i Sloveniji punih narodnih neprijatelja koji, zamislite, nisu volili ni bravara kojem su hobi bili klavir i mačevanje. Kao u ostalom i svim bravarima I špenglerima na brdovitom Balkanu.

Živio sam relativno dugo u Americi. Ne sjećam se da se predsjednik Nixon ikada pojavio u javnosti, a da ne bi bio pozdravljen oduševljenim zvižducima. Francuzi svake godine slave pad Bastille – simbola Francuske revolucije. Lažnog simbola, ali to Francuze ne smeta. Legenda kaže da su hrabri revolucionari, a revolucionari i nemogu biti nego ludo hrabri jer se uvjek bore za pravdu i sreću običnog čovjeka, pod cijenu života prodrli u Bastillu i tamo oslobodili 8000 tisuća u lance okovanih i nevinih Francuza. Svaka čast! Ništa bez revolucije! Kasnije se doznalo da u zloglasnoj Bastilli nije bilo baš 8000 progresivnih sužanja nego nešto manje ali još uvjek puno. Bilo ih je točno slovima i brojkama rečeno 7… I revolucionari usput rečeno nisu oslobodili ni jednog. Bila je nekakva frka pa se nisu sjetili sedmorice veličanstvenih. No taj mali nesklad između legende i istine nije naše tradicionalne “prijatelje” pokolebao da i dan danas oduševljeno proslavljaju 8007 sužanja, osobito ovih sedam. Zato svakog 14. srpnja Francuzi se podsjećaju na slavnu 1789.g., i herojsko oslobađanje 8000 zatvorenika koji su, u trenutcima svog oslobađ.anja, mirno spavali kod svoje kuće. I ove godine na paradi u čast oslobađanja 8000 nikad zatočenih Francuza sudjelovao je i francuski predsjednik Holland. Popularan nešto k’o Milanović i Mesić zajedno u Lijepoj našoj. Francuzi, klanjajući se simbolu revolucije, dočekali su dragog Predsjednika salvama zvižduka i riječima potpore: “Gade, dezerteru, izdajico, diktatoru!” I srećom da sa svečanog mimohoda ispod Slavoluka pobjede nije izvještavao Dražen Ćurić. Ispalo bi da su se Francuzi opet okrenuli protiv Bastille tražeći da se u nju zatvori barem 8000 Francuza – iz sjeverne Afrike.

Radeći ekskluzivni intervju sa sucem Ivanom Turudićem naš Dražen nije odolio napasti da ga malo ideološki ozvuči.

Oscar Wilde je jednom napisao: “Mogu odoliti svemu osim napasti”.

Zločin koji je uzbudio regiju: mesar udario autom djevojčicu, oteo je i zadavio! Zločinaca ima svugdje pa tako i kod komšija u Srbiji. Ali digli se na noge srpski primitivci. Oni bi smrtnu kaznu za mesara! Čak i ministar pravosuđa, potpuno nekontrolisano, kaže da mu je žao što su u Srbiji ukinuli smrtnu kaznu. Ta izjava je za svaku osudu. Što bi onda radili psihijatri, nevladine udruge, centri za socijalni rad, pravobranitelji za djecu, pravobranitelji za zaštitu mesara, stručni timovi koji bi se bavili teškim djetinstvom mesara i mesarskih pomoćnika. Ostali bi bez posla pravosudni i ostali statističari koji su nas uvjerili da bi uvođenjem smrtne kazne broj ubojstava ostao isti ako ne i veći. Mesar će sad proći opservaciju s ljudima koji imaju Frojda u malom prstu. Možda će mu čitati kolumne Drage Pilsela i Branimira Pofuka. To će ga vjerojatno slomiti pa će potpisati da mu žao. Na što će čitava demokratska i progresivna javnost odahnuti. Ako možda i dobije doživotnu robiju on će, nakon što izdrži dvije trećine doživotne kazne, izaći na slobodu potpuno resocijaliziran. Vjerojatno će se opet zaposliti u nekoj mesnici. Za početak bi samo zamotavao meso u novinski papir. Kasnije bi mu dali i nož… A šesnaestogodišnja djevojčica Tijana bit će davno zaboravljena. Važno je da je u ovo liberalno i progresivno vrijeme, u skladu sa europskim pravnim stečevinama spašen i na pravi put izveden jedan mlad i perspektivan mesar.

Oscar Wilde je rekao: “Deklarirani filantropi izgubili su svaki osjećaj za ljudskost. To im je, štoviše, postala – prepoznatljiva osobina!”

U Hrvatskoj ništa novo, ali je zanimljivo! Sinjski SDP poziva alkarskog vojvodu Vučića da odstupi. Odmah! Ili će za vojvodu predložiti onog Vučića iz komšiluka. On zna što to znači biti vojvoda. Odrastao je uz njih. Mislim politički. Toma grobar, Voja Šešelj – sve vojvoda do vojvode. I tako vascela Vojvodina. A ako se alkari trebaju nekom uvaljivati, mi imamo svoj reprezentativni kadar. Vojvoda Vučić počeo se ulizivati Kolindi. Uz žive Josipovića, Mesića, Stazića, Maru Trastas, Andreu Zlatar itd. Zaboravio Vučić da je alka opstala jer se alkari nikada nikom nisu ulizivali. Ni Alki Vuici! Oni su se ponosno naklonili Kralju Aleksandru, drugu Anti Paveliću, drugu Titu, drugu predsjedništvu SFRJ, dr. Franji Tuđmani, Stipi Mesiću i 80% popularnom Josipoviću. Još će mi dugo ostati u sjećanju slika kad su ponosni alkari došli u posjet Stipi Mesiću i kad mu se je jedan od njih obratio s “vaša ekselencijo”. Ma kakav “Hamlet u Mrduši donjoj”. A u kazalištu komedija igra zanimljiva predstava Monty Python’s Spamolot. Šteta što deseteračka scena – kad alkari nazivaju Stipu ekselencijom – nije dio Monty Python predstave. Što se može? Kad su Hrvati još davno uspješno operirani od humora.

Ali zato osebujan smisao za humor ima, već medijski uspješno predstavljen SDP-ovac, Nikša Klečak. On je predsjednik Foruma mladih SDP-ovaca u Dubrovniku. Mentor mu je navodno legndarni gradonačelnik dr. Vlahušić. Kad je nesretni MiG tresnuo kraj Velike Gorice naš perspektivni Nikša, u času destilirane iskrenosti, napisao na svom Facebook-profilu: “šteta što nije pao na Čavoglave!” Napisao, pa u času hrabrosti, odmah i izbrisao. Kasno!!! Ognjištari pročitali i počeli vrijeđati našeg Nikšu. Kažu: oni bi radije da je MIG tresnuo na Veliku Goricu koji je peti grad po veličini u Hrvatskoj. Tu bi bilo poginulih kao u Gazi. I to nevinih! A u Čavoglavama – zna se – 100.000 tisuća ljudi – to je samo za sprdnju. Voze motore bez kaciga i provociraju progresivnu Hrvatsku! Lijepo im je i nadahnuto u subotnjem Jutarnjem to spustio duhoviti Ante Tomić: “Komu god u grudima hrvatsko srce bije, došao je tog dana u Čavoglave, s izuzetkom Ante Gotovine koji je, kao i lani, imao nekog neodgodivog posla, a nitko da mu kaže: “Ante, đavlu i rađa. Neće tuna uteć, proljudikaj se zeru sa zemljacin”. Evo zašto se po književnim nedjelima našeg Tomića snimaju partizanski filmovi. Svestrani Ante. Sve zna. Navodno kad u času inspiracije jede kikiriki on točno zna kad jede kiki, a kad riki. Sad recite kakva bi šteta bila da je MiG malo prozujao među ognjištare. Nije Nikša glup. On se školovao u Jaskovu. Ima i plesnu i auto školu. Dobro, u času slabosti nešto je bio nespretan s lovom pa ga osudilo na godinu pol zatvora. Nepravomoćno. Naravno kako neprijatelj nikada ne spava osumnjičilo ga za pedofiliju. Pa što? Da ima zdrav smisao za humor dokazao je kad je ravnatelja i učenike škole zaključao u sobi, a ključ bacio u vrt. Da je zloban mogao je ključ progutati. A nije! Vidite, da kod njega ima puno olakšavajućih okolnosti – što mogu potvrditi i psihijatri.

Zlobnici i rigidni desničari kažu i lažu da mu je mozak veličine lešnjaka i to kad je naotečen.

Pravosuđe je svagdje stup društva i morala. Dobro protiv zla. Tako je navodno i u Njemačkoj. Optužili Švabe Ecclestonea iz Formule 1 da je podmitio nekog bankara s tridesetak milijuna dolara. Bernie se dosjetio pa podmitio švabski sud sa 100 milijuna dolara, a sud uzeo lovu i obustavio postupak. Sve “lege artis” iliti po zakonu. Možda bi Nobilo trebao početi skupljati lovu. No, on misli da je za Perkovića oslobađajuća presuda čisti ziher.

Nedavno su Massachusettsu nakon 300 godina VJEŠTICE IZ SALEMA proglašene nevinima. Poticajno za naše suce i utješno za okrivljenike!

Zvonimir Hodak/dnevno.hr

foto:Pixsell

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari