Connect with us

Događaji

Nebo su parali njemu u čast: ‘Hrvat sam i ne mogu pucati na svoj narod’

Objavljeno

-

Oko jedne proslave nema podjela. U čast Rudolfu Perešinu, heroju Domovinskog rata, već 18-tu godinu održava se aeromiting u Gornjoj Stubici. Perešin je 91.-ve avionom JNA sletio u Austriju i prešao na hrvatsku stranu. Ostat će zapamćen i po rečenici – “Hrvat sam i ne mogu pucati na svoj narod”.

[ad id=”68099″]

Nebo iznad Gornje Stubice, parali su avioni. Osamnaesti put Rudolfu Perešinu u čast. Za heroja Domovinskog rata, sugrađani ne štede riječi. ‘A Perešin… Ratni heroj, kaj drugo reći… Da je bilo takvih više, možda bi rat prije završio’ kaže jedan sugrađanin.

stubica avionSjećanje na Rudija, prema riječima njegove supruge, obveza je da se povijest ne zaboravi. Na ovaj dan naviru mnoge emocije i simpatična sjećanja. ‘Prvo me zbunio totalno jer je rekao ‘ja sam ovdje vadi me kako znaš’, odmah sam shvatila da je u Austriji jer smo imali taj dogovor. Ja sam rekla – ‘kupi špeceraj’, kaže nam Ljerka Perešin.

Prelet preko tri zračna prostora i to s borbenim avionom, hrabrost je kojoj se svi i nakon 20 godina dive. ‘On nije mogao znati što će se dogoditi kad uđe u Austriju i kad bude sletio dolje, poduzeo je veliki rizik, međutim tu se vidi njegovo srce i hrabrost’, kaže brigadni general, Dražen Ščuri, zapovjednik HRZ-a.

Nebo nad Hrvatskom čuvao je sve do 1995. godine, kada je život izgubio u operaciji Bljesak.

>>Hrabri prelet pilota Perešina: Ja sam Hrvat i neću pucati na Hrvate

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari