Pratite nas

Nebojša Radmanović: EU nije zainteresirana za ulazak BiH u uniju

Objavljeno

na

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je da se u posljednje dvije godine može osjetiti da EU nije zainteresirana da BiH postane članica Unije.

116089_republika-nebojsa-radmanovic-_f“Ovdje stalno neko priča o tome i stalno dolaze određene ličnosti koje se zanimaju za BiH, a i mi sudjelujemo vani u raznim razgovorima, ali stalno imate osjećaj da netko ne želi da budemo dio EU”, rekao je Radmanović.

On je rekao sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske da je za ove prostore negativna izjava predsjednika Europske komisije Jean Claude Junckera da nema prijama u Uniju prije 2019. godine, dodajući da će to u BiH neminovno proizvesti euroskepticizam, koji već postoji i ovom izjavom će biti ojačan.

“Ako tome dodamo da ovdje dolazi kapital iz raznih zemalja i da je sve manje europskog kapitala, onda je sasvim logično da to promijeni i političke odnose i da jednog dana ljudi kažu – pa nećemo mi u EU ako se budemo razvijali na drugom kapitalu”, rekao je Radmanović.

On kaže da BiH i dalje najveću trgovinsku razmjenu ostvaruje s EU i da su najveća ulaganja iz Unije, dodajući da bi o tome svatko odgovoran i EU trebao razmišljati.

“Nemam osjećaj da se u EU tako razmišlja, pogotovo što je u posljednje četiri godine, dok je na čelu Komesarijata EU za proširenje bio Štefan Fuele, koji je poptuno pogrešno radio kada je BiH bila u pitanju”, naglasio je Radmanović.

[quote float=”right” by=”Radmanović”]“Ovdje stalno neko priča o tome i stalno dolaze određene ličnosti koje se zanimaju za BiH, a i mi sudjelujemo vani u raznim razgovorima, ali stalno imate osjećaj da netko ne želi da budemo dio EU”[/quote]

On je podsjetio da je rečeno da je uvjet da BiH aplicira za kandidatski status da se provede odluka Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju “Sejdić i Finci”, ističući da je to bilo nelogično traženje, jer se znalo da to BiH ne može provesti.

“Nelogično je jer se zna da je to korjenita promjena sadašnjeg stanja u BiH koje je bazirano na etničkom”, rekao je Radmanović.

Radmanović je izjavio je da nesloga političara iz Srpske u Sarajevu predstavlja opasnost za Srpsku, uputivši poziv za jedinstvom na strateškim pitanjima obrane Srpske.

Varaju narod

“Oni koji iz Srpske na sarajevskim televizijama kažu da nije u opasnosti Republika Srpska, ti varaju vlastiti narod radi nekog poena. Opasnost postoji stalno, kao što smo vidjeli na primjerima vehabija, o staroj priči vezanoj za cjelovitu BiH, o `1. martu` i niz drugih stvari”, istakao je Radmanović.

On je sinoć za RTRS rekao da “oni političari iz Republike Srpske koji misle da se na takav način može surađivati i reći da Srpska nije ugrožena varaju svoj narod” i da oni “ne treba dobiti nijedan jedini glas na izborima”.

Radmanović je napomenuo da je za djelovanje u Sarajevu potreban jedinstven stav političara iz Srpske.

“Priča pojedinih političara iz Srpske da jedinstveno treba da djeluje Predsjedništvo BiH i da ima jedan glas, potpuno je smiješna. Kako da imate jedan glas i s kim da imate jedan glas? Oni iz Srpske koji to misle, misle da je taj glas bošnjački i njih ne treba birati”, rekao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, kada bi se to dogodilo, Republika Srpska bi bila u nestajanju.

On je naglasio da Srpsku treba očuvati i pokušati joj vratiti silom oduzete nadležnosti.

Radmanović je istakao da su to jasni stavovi sadašnje vlasti Republike Srpske, te da je na tom fonu jedno vrijeme bio i SDS.

Ivanić nametnut SDS-u

“Ne mislim da je SDS kao moćna politička organizacija otišao od toga, ali jedan broj rukovoditelja te stranke, tko zna zbog čega, bježi od toga”, rekao je Radmanović.

Govoreći o kandidatima za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Radmanović je rekao da Mladen Ivanić, protukandidat Željke Cvijanović, kandidata SNSD-a, nikada nikog nije pobijedio i da ne može pobijediti ni na predstojećim izborima.

“U suštini, Ivanić nije kandidat SDS-a. Tu je jedan moćni SDS netko natjerao u Savez za promjene i nametnuo mu kandidata koji nije iz njihove partije, a to će vrlo teško proći”, naveo je Radmanović.

Prema njegovim riječima, izbori za člana Predsjedništva BiH su “bitka za najznačajnije mjesto u BiH”, kritizirajući sve one koji govore da ta institucija ima samo protokolarni karakter.

Radmanović je naveo podatke određenih istraživanja koje govore o tome da je odnos opredijeljenih birača 53 prema 42 posto za Milorada Dodika za predsjednika Srpske u odnosu na oporbenog kandidata Ognjena Tadića, te 51 prema 44 posto za Cvijanovićevu za člana Predsjedništva BiH u odnosu na Ivanića.

Srna

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Novi pravosudni igrokaz u slučaju ‘Šantić’

Objavljeno

na

Objavio

Županijski sud u Bihaću odbio je prijedlog Tužiteljstva USŽ-a za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću Tigru, Dedi Karabegoviću, Jasmiru Topalu, Enveru Keranoviću i Ramizu Bajramoviću, koji su prije nekoliko dana uhićeni zbog sumnje da su 1995. ubili generala HVO-a Vladu Šantića.

Svakome tko je pratio slučaj nestanka generala HVO-a Vlade Šantića, čije tijelo nikada nije pronađeno, nije teško zaključiti kako je u tom slučaju riječ o igrokazu pravosudnih tijela u USŽ-u kako bi se javnosti prikazalo da se nešto radi, piše Večernji list BiH.

Naime, bez tijela Vlade Šantića nema ni presude, pa je u tom slučaju i ovo treniranje strogoće i gluma pravne države pomalo smiješan čin. Koliko god su se u istrazi o mučkom atentatu na doministra FMUP-a Jozu Leutara događale opstrukcije, gotovo na identičan način to se događalo i prilikom istrage vezane uz ubojstvo generala HVO-a.

Opstruiranje istrage

Podsjećanja radi, u poslijeratnom razdoblju provedeno je nekoliko istraga zbog ubojstva Šantića, no nijedna nije rasvijetlila slučaj do kraja. Federalna uprava policije (FUP) je početkom 2014. godine, a na osnovi izjave zaštićenoga svjedoka koji je tvrdio da se posmrtni ostaci generala Šantića nalaze u bačvi na Grabežu, obnovila je istragu u tom predmetu. Ubrzo su izvršena iskopavanja, pa je na obližnjoj lokaciji pronađena bačva s karboniziranim ostacima jedne osobe.

Ipak, DNK analizom nije se moglo gotovo ništa utvrditi jer su posmrtni ostaci bili previše oštećeni. Iste godine FUP-ovi istražitelji pronašli su tragove Šantićeve krvi kod hotela Sedra, nakon čega je podnesena kaznena prijava protiv Hamdije Abdića i nekoliko njegovih suboraca. Za vlasti u Federaciji, nevladine organizacije, Helsinški odbor te ured Amora Mašovića, taj čovjek kao da nije ni postojao, niti koga uopće zanima što se dogodilo s njim. Osim Šantićeve supruge koja je do sada na sve načine pokušavala doći do njegova tijela kako bi ga na dostojan način pokopala, generala HVO-a nitko drugi nije tražio. Jedino je imala potporu u kardinalu Vinku Puljiću, ali su i njegova nastojanja ostala blokirana.

Dudakovićeva šutnja

Unatoč tome što ga je posljednji vidio, general Armije BiH Atif Dudaković već godinama šuti i niječe bilo kakvu umiješanost u Šantićevu likvidaciju. Podsjećanja radi, tog kobnog dana Šantić se obukao i nakon toga sjeo u Abdićevo vozilo, što je u tom trenutku bila neobična gesta za Šantića. Međutim, Šantićevim vozilom marke Mercedes krenula su dvojica pripadnika HVO-a – Željko Vujić i Radovan Klepić uz koje su sjela i dvojica vojnih policajaca iz 502. brigade Armije BiH.

Vozila su se uputila prema hotelu Sedra u Cazinu. Po dolasku u hotelu ih je dočekao general Atif Dudaković, a dvojica pripadnika HVO-a Vujić i Klepić, nakon što su pred ulazom razoružana, otjerana su iz hotela. Generalu Dudakoviću tom prilikom su pravili društvo stanoviti major Armije BiH Aleksandar Mrenica, Hamdija Abdić te Danijel Zulić, osoba koja je dva dana prije pucala u leđa pripadniku HVO-a u kafiću Flamengo.

Nakon tog susreta generalu HVO-a Vladi Šantiću gubi se svaki trag. Premda je 5. korpus Armije BiH imao kompletnu logističku pomoć iz Hrvatske, 10 posto svih isporuka trebao je dobivati tamošnji HVO. Međutim, general Šantić nikada nije znao koliko je čega stiglo jer kompletan uvid u logistiku imao je samo Atif Dudaković.

 

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

 

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

 

Obitelj Šantić: Tragamo za istinom i pravdom već 22 godine

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Biskup Komarica: Konstantno ignoriranje zahtjeva katolika da im se omoguće jednakopravnost

Objavljeno

na

Objavio

U srijedu, 13. prosinca 2017 susrela su se u Banjoj Luci trojica domaćih vjerskih predstavnika pravoslavni banjolučki episkop Gospodin Jefrem, muftija banjolučki dr. Osman efendija Kozlić i biskup banjolučki dr. Franjo Komarica s veleposlanicom SAD u BiH Maureen Elizabeth Cormack.

U dužem otvorenom razgovornu glavna tema je bila mogućnost većeg zajedničkog djelovanja predstavnika tri glavne vjerske zajednice – SPC, Katoličke Crkve i Islamske zajednice – u korist mira i pomirenja u zemlji, te u većem utjecaju na domaće političare oko njihovog zajedničkog djelovanja za dobro svih stanovnika zemlje.

Svaki od trojice vjerskih dužnosnika je iznio svoje viđenje aktualne situacije zajednice vjernika kojoj stoje na čelu, zalaganje u korist mira i pomirenja te mogućnosti i nemogućnosti utjecaja na aktualnu politiku na području svoje kompetencije.

Biskup Komarica je u svojim izlaganjima – između ostalog – podsjetio na zajedničko zauzimanje trojice domaćih vjerskih vođa prije početka rata, tijekom rata u BiH i poslije rata u korist zaštite ljudskih prava, te zajedničkog života u međusobnoj solidarnosti i pomaganju.

Požalio se na podržavanje od strane utjecajnih međunarodnih političara poslijeratnog „kontroliranog kaosa“ i vladavine zakona jačega u zemlji umjesto izgradnje pravne države.

Prigovorio je konstantno ignoriranje – od strane domaćih i međunarodnih političara – brojnih opravdanih zahtjeva domaćih katolika da im se omoguće jednakopravnost i osnovna ljudska prava, kao što su održivi povratak na vlastitu imovinu, izgradnja domova i nužne infrastrukture te izgradnja župne crkve umjesto porušene – kao što je slučaj u općini Drvar.

Naveo je niz projekata koje njegova skoro potpuno iskorijenjena biskupija – tek je oko 5% katolika od predratnog broja nakon 22 godine poslije rata prisutno na području entiteta RS – već godinama nastoji provoditi na socijalnom i odgojno-obrazovnom području u korist istinskog pomirenja i zajedničkog nužnog budućeg života.

Pojasnio je veleposlanici da ona „svaki put kad putuje ovim područjem, a nema pravog puta niti kućā može znati da su tu bila katolička sela, iz kojih su miroljubivi stanovnici nasilno protjerani a nitko od političara i dužnosnika – ni domaćih ni stranih – nije im dostatno omogućio da se ponovno vrate i ostanu živjeti u svom rodnom kraju“.

Zamolio je veleposlanicu Cormack, da preporuči svima trojici „neku učinkovitiju molitvu za političare da im Bog prosvijetli pamet i potakne srce te više ne odbacuju istinu, ne gaze pravdu i ne ismijavaju se pomirenju i trajnom miru među građanima ove zemlje, za koje su odgovorni pred Bogom i pred poviješću“. Sva trojica vjerskih predstavnika su izrazila svoju spremnost da i ubuduće imaju svoje službene predstavnike u Međureligijskom vijeću na području šire banjolučke regije.

Zahvalili su veleposlanici Cormack za organiziranje susreta i otvoreni razgovor. Veleposlanica je obećala da će se pozabaviti s opravdanim pritužbama, prijedlozima, pitanima i zamolbama svojih uvaženih sugovornika, javlja TABB.

 

Biskup Komarica: Zašto se prešućuju i ne procesiraju zločini nad katolicima

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari