Pratite nas

Nebuloze

Nebuloze-Cerić: Dayton graniči s fašizmom

Objavljeno

na

”Bošnjaci moraju prestati robovati ljudima, moraju shvatiti da nitko nema monopol na njihove glasove. Neka glasuju po svom srcu i svojoj savjesti. Još jednom želim naglasiti da sam ustao i svom narodu i svojoj domovini ponudio što znam i umijem, ali i više od toga, kako bih svoj narod oslobodio od osjećaja straha, neizvjesnosti i podaništva, u smislu da se mom narodu oduzimaju čast i sloboda, tako što ga se ucjenjuje za glas i tvrdi da je neko naslijedio pravo na njihove glasove”, izjavio je Mustafa Cerić, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH u intervjju za agenciju Fena.

Cerić kaže kako na slobodu savjesti Bošnjaka utječe to što im se govori da ako ne glasuju za njih, da su onda protiv vlastite vjere i vlastite domovine.

”Bošnjaci, budite slobodni i nemojte nasjedati na te priče. Nikome ništa niste dužni, a vama su dužni upravo oni koji vam udaraju na savjest. Zapamtite, nisam nametljivac, već ponuđivač. Nudim vam svoje znanje, svoje iskustvo i svoje veze, da zajedno obnovimo međusobno povjerenje i da svom potomstvu pružimo nadu za bolje sutra. Kličite zajedno sa mnom, kao što je govorio rahmetli Alija Izetbegović: Velikim Bogom se kunemo da ničiji robovi nećemo biti, jer nas je Bog stvorio slobodnima. Zato nam je sloboda svetinja za sva vremena”, istaknuo je Cerić.

Kaže kako Predsjedništvu mora biti vraćen dignitet, dostojanstvo i važnost koje zaslužuje te da te da u situaciji u kakvoj se nalazi naša zemlja, prioritet mora biti suradnja sa svim državama, ”kako s Washingtonom, tako i s Moskvom, kako s Bruxellesom, tako i s Rijadom, Ankarom, Berlinom, Teheranom…”

Cerić kaže kako je još uvijek potrebna institucija visokog predstavnika, ali i da se međunarodna zajednica, predstavljena kroz visokog predstavnika, mora uozbiljiti.

”Ipak, na kraju nam mora biti jasno da je naša sudbina i sudbina naše zemlje isključivo u našim rukama. Nitko je ne može voljeti i mariti za nju više od nas. S druge strane, i pitanje visokog predstavnika je pitanje čije rješenje leži u reformi Ustava. Revidiranjem Daytonskog sporazuma, vjerojatno jedinog ustava na svijetu kojim je uspostavljena strukturalna diskriminacija, zasigurno bi bila dokinuta i sama pozicija visokog predstavnika međunarodne zajednice”, rekao je Cerić za Fenu.

Dodao je kako je svima jasno da je postojeći Ustav ove zemlje jedna od najvećih kočnica njenog progresa te da, nakon što je zaustavio krvoproliće, prkosi osnovnim principima demokracije i ljudskih prava i naprosto graniči s fašizmom.

”Na osnovu tog ustava pripadnici nekonstitutivnih naroda ne mogu biti birani u državno predsjedništvo. Je li normalno da diskriminacija bude ustavna kategorija’ Naravno da nije. Stoga, moj plan je insistirati na ustavnim promjenama, na promjenama koje su se već davno trebale dogoditi”, rekao je Cerić u intervjuu Feni.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Izetbegović najavio tužbe protiv svih odgovornih aktera u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Reuters

Interes Bosne i Hercegovine je da se Hrvatska pridržava međunarodnog prava i svojih obveza, a interesi Hrvatske i Srbije ne mogu biti nikakva osnova na kojoj će se temeljiti vanjska politika Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ističući kako će on na tome dosljedno inzistirati, a očekuje kako će to činiti i svaki sljedeći bošnjački član državnog vrha:

“Nikada neću prihvatiti da Bosna i Hercegovina u svojim vanjskopolitičkim odlukama ‘prati’ stajališta Srbije ili Hrvatske ili bilo koje druge države po bilo kojem vanjskopolitičkom pitanju. BiH će svoju vanjsku politiku voditi samostalno i isključivo je bazirati na suverenim interesima i pravima BiH”, kazao je Izetbegović u intervjuu, kojega je u utorak objavio portal Klix, odgovarajući na pitanje o tome zbog čega je intervenirao kada je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno prilikom posjeta Beogradu izjavio kako će BiH svoju politiku prema Kosovu usklađivati s onom koju vodi Srbija.

Istaknuo je kako je drugačiji način razmišljanja ujedno glavni razlog sukoba koje povremeno ima s hrvatskim i srpskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem.

Izetbegović je ipak pojasnio kako se u BiH treba uzeti u obzir i to što o nekim pitanjima misle susjedi, no najbitnija su stajališta Europske unije koja BiH obvezuju sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Poručio je i kako je Hrvatska i Srbija “morati naučiti da odnose s BiH grade na međusobnom uvažavanju, poštivanju i reciprocitetu”.

“Desetljećima koristiti vodne resurse BiH besplatno, zadržavati ogromnu imovinu tvrtki iz BiH 22 godine nakon završetka rata, zatvarati pristup BiH otvorenom moru kršeći prava koja BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora, nijekati presude međunarodnog suda ustanovljenog odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, primati u audijencije presuđene ratne zločince, očekivati da se vanjska politika BiH kreira u glavnim gradovima susjednih zemalja, daleko je to od istinskog uvažavanja i korektnih odnosa spram BiH”, kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o mogućim odštetnim zahtjevima logoraša iz BiH prema Hrvatskoj nakon presude Haaškog suda šestorici bivših političkih i vojnih vođa Herceg-Bosne, Izetbegović je ocijenio kako će “žrtve zločina koje su počinili sudionici udruženog zločinačkog pothvata imati priliku tužiti sve odgovorne aktere“, a država BiH u tome ih ima obvezu poduprijeti.

“S Hrvatskom ćemo o svemu otvoreno pričati, direktnije nego dosad. Uvjeren sam da na istini, ma kakva ona bila, možemo izgraditi iskrene i obostrano korisne odnose s Hrvatskom i Hrvatima općenito. Ali preduvjet za to je istinsko poštovanje BiH. Ne treba nama Hrvatska pomagati, kako kaže predsjednica Grabar-Kitarović, da se ’emancipiramo’”, kazao je Izetbegović.

Po njegovu sudu “dostatno će biti” da se hrvatski državni vrh “suoči s istinom o prošlosti, da Hrvatska izvrši povrat imovine tvrtki iz BiH koja je ostala na njenom teritoriju, da plati pravičnu naknadu BiH za korištenje naših vodnih resursa, da prizna pravo BiH na pristup otvorenom moru u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora”.

Na taj način, zaključuje Izetbegović, Hrvatska će emancipirati samu sebe umjesto da to nudi BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

SRAMOTNE SCENE: Slavio uz zastavu ‘Delije Knin’: Ovo je za srpsku Dalmaciju!

Objavljeno

na

Objavio

Crvena zvezda u četvrtak je u Beogradu svladala Koln i tako osigurala prolazak skupine u Europskoj ligi.

Zvezda je tako ostvarila najveći europski uspjeh u posljednjih 25 godina, a jedan od “junaka” bio je vratar Milan Borjan, piše Večernji list

Nažalost, Borjan je nakon utakmice pozirao sa zastavom na kojoj piše “Delije Kinin” i promovirao velikosrpstvo.

Kad sam došao u klub, rekao sam da sam iz Knina i da sam kao čovjek rođen u tom gradu ispunio san dolaskom u Crvenu zvezdu. To je dio mene! Znam tko sam i odakle dolazim! Knin je uvijek bio zvezdaški grad, a ova pobjeda nad Kolnom bio je za cijelu srpsku Dalmaciju. Vrlo dobro znam koliko ova pobjeda znači našem narodu – ispalio je Milan Borjan za Kurir

Otkrio je i otkud mu zastava na kojoj piše “Delije Knin”. – Tu sam zastavu dobio u Londonu nakon utakmice s Arsenalom. Od tada je nosim sa sobom, a suigrači je obožavaju. Ne možemo izgubiti kada je tu zastava “Delije Knin”.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari