Pratite nas

Nebuloze

NEBULOZE: Naslovna » Naslovna » Partizani uzvraćaju braniteljima: Domovinskog rata je previše u školskim udžbenicima

Objavljeno

na

U STUDENOM 2013. godine Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) usvojio je planu kojem defniraju svoje Programske aktivnosti u 2014. i 2015. godini.

Uz obilježavanje tradicionalnih i već poznatih obljetnica – rođendan komunističkog diktatora Josipa Broza u Kumrovcu i slične datume – u Programskim zadacima partizana u Hrvatskoj naglašene su tri stvari: Deklaracija o anfifašiznu u Hrvatskom saboru, izjednačavanje prava partizana s pravima pripadnika Hrvatske vojske iz Domovinskog rata te “ispravljanje neistina u školskim udžbenicima”.

Evo što žele hrvatski partizani:

Ovo se zove zloupotreba djece u političke svrhe

Temeljeći se na daljnjoj afirmaciji antifašizma, kao civilizacijske tekovine demokratskoga svijeta, SABA RH i njene udruge ustrajat će na promoviranju osnovnih vrijednosti NOB-a, te na demokratskom razvoju društva, zaštiti ljudskih prava i društvenog progresa. U suradnji sa srodnim udrugama civilnog društva koje baštine antifašizam valja jačati dijalog i razmjenu iskustava. Ovisno o konkretnom stanju i mogućnostima svake lokalne sredine valja težiti osuvremenjivanju svakodnevnih aktivnosti međusobnom povezivanju antifašističkih
udruga, te povezivanju tih udruga s ustanovama obrazovanja i odgoja, kulture, sporta i znanosti.

Obilježavanje značajnih događaja antifašističke borbe, pored svečanih skupova, akademija i komemoracija, valja obogatiti novim sadržajima, društvenim tribinama, tematskim raspravama, razgovorima sa sudionicima događaja iz NOB-a, koncertima, izložbama, pohodima, izletima, kvizovima znanja, sportskim natjecanjima i posjetima mjesta koja su značajna za NOB i Domovinski rat. U tom pogledu bitna je suradnja sa školama, kulturnim i sportskim društvima. Jednako je tako važna i suradnja s udrugama proizašlima iz Domovinskoga rata.

Temeljem aktualnih okolnosti SABA RH angažirat će se na ostvarivanju sljedećih programskih sadržaja u 2014. i 2015. godini:
Ostvarivanje Deklaracije Hrvatskoga sabora o antifašizmu:
– Predložiti raspravu o Deklaraciji u Hrvatskome saboru,
– Predložiti osnivanje Koordinacijskog odbora Hrvatskoga sabora za provođenje Deklaracije.
– Putem saborskih zastupnika i klubova zastupnika, ali i Vlade RH predložiti izmjene i dopune zakona o udrugama u pogledu organiziranja i financiranja SABA RH, zajednica udruga županija, gradova i općina,
– Predložiti Vladi RH formiranje posebnog odjela ili službe pri Ministarstvu branitelja, odgovarajućim tijela u županijama, gradovima i općinama, kako bi se sustavno utvrdio statusa udruga, zajednica udruga i SABA RH, te ujednačio status i materijalni položaj antifašističkih udruga s udrugama Domovinskog rata.

U planovima koje antifašisti žele realizirati zanimljiva je i stavka koja govori o statusu sudionika NOB-a:

– Prijedlog zakona o usklađivanju mirovina vojnih osiguranika bivše SFRJ

– Izmjene i dopune uredbe o participaciji u zdravstvenom osiguranju (borci NOB-a bili su do 2005. godine oslobođeni participacije u zdravstvenom osiguranju. Međutim, 2005. godine Uredbom je pravo na oslobođenje participacije ukinuto samo za borce Narodnooslobodilačke borbe, a svim drugima: sudionicima Domovinskog rata, ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata i ratnim vojnim invalidima II. svjetskog rata to pravo je zadržano, što predstavlja diskriminaciju prema borcima NOR-a.)

– Donošenje propisa o obeštećenju preživjelih logoraša iz ustaško fašističkih logora u hrvatskoj i fašističkih logora u italiji

Osim navedenog za SABA-ovce je važan povrat imovine kojom bi financirali udrugu, a najvažnije je zastupljenost partizana u školskim udžebnicima:

– Predložiti Ministarstvu prosvjete i sporta osnivanje Komisije koja bi trebala sačiniti cjelovitu stručnu i znanstvenu analizu nastavnih programa i udžbenika u dijelu koji se odnosi na noviju povijest, NOB 1941-45, Domovinski rat 1991-95.

Temeljem tih nalaza Ministarstvo bi trebalo pokrenuti postupak za promjenu i dopunu sadržaja koji ne odgovaraju povijesnim činjenicama.

I harmonikaš će zaslužiti partizansku mirovinu

Dio braniteljskoga svijeta koji je upoznat s ovim planom, nije iznenađen i kaže, “ovo se ne događa od jučer. Međutim, oni sada idu izravno na Sabor i traže prava preko naših zasluga. Sada je jasno da naše mirovine koje će od 1. 1. 2015. novim obračunom biti smanjene, dijelom idu u ruke partizana.”

Još jedna stvar je zanimljiva. Partizanska udruga više se ne zove Savez antifašističkih boraca Hrvatske (SAB), nego se zove Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske(SABA RH). Tako u svoje redove mogu uključiti sinove i unuke. Vjerojatno da bi današnji pioniri za dvadeset ili trideset godina ostvarili pravo na mirovinu kao što danas u Hrvatskoj partizansku mirovinu prima nekoliko tisuća “antifašističkih boraca” rođenih 1935. ili 1936. godine.

(M. Marković, Maxportal)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Izetbegović najavio tužbe protiv svih odgovornih aktera u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Reuters

Interes Bosne i Hercegovine je da se Hrvatska pridržava međunarodnog prava i svojih obveza, a interesi Hrvatske i Srbije ne mogu biti nikakva osnova na kojoj će se temeljiti vanjska politika Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ističući kako će on na tome dosljedno inzistirati, a očekuje kako će to činiti i svaki sljedeći bošnjački član državnog vrha:

“Nikada neću prihvatiti da Bosna i Hercegovina u svojim vanjskopolitičkim odlukama ‘prati’ stajališta Srbije ili Hrvatske ili bilo koje druge države po bilo kojem vanjskopolitičkom pitanju. BiH će svoju vanjsku politiku voditi samostalno i isključivo je bazirati na suverenim interesima i pravima BiH”, kazao je Izetbegović u intervjuu, kojega je u utorak objavio portal Klix, odgovarajući na pitanje o tome zbog čega je intervenirao kada je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno prilikom posjeta Beogradu izjavio kako će BiH svoju politiku prema Kosovu usklađivati s onom koju vodi Srbija.

Istaknuo je kako je drugačiji način razmišljanja ujedno glavni razlog sukoba koje povremeno ima s hrvatskim i srpskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem.

Izetbegović je ipak pojasnio kako se u BiH treba uzeti u obzir i to što o nekim pitanjima misle susjedi, no najbitnija su stajališta Europske unije koja BiH obvezuju sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Poručio je i kako je Hrvatska i Srbija “morati naučiti da odnose s BiH grade na međusobnom uvažavanju, poštivanju i reciprocitetu”.

“Desetljećima koristiti vodne resurse BiH besplatno, zadržavati ogromnu imovinu tvrtki iz BiH 22 godine nakon završetka rata, zatvarati pristup BiH otvorenom moru kršeći prava koja BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora, nijekati presude međunarodnog suda ustanovljenog odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, primati u audijencije presuđene ratne zločince, očekivati da se vanjska politika BiH kreira u glavnim gradovima susjednih zemalja, daleko je to od istinskog uvažavanja i korektnih odnosa spram BiH”, kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o mogućim odštetnim zahtjevima logoraša iz BiH prema Hrvatskoj nakon presude Haaškog suda šestorici bivših političkih i vojnih vođa Herceg-Bosne, Izetbegović je ocijenio kako će “žrtve zločina koje su počinili sudionici udruženog zločinačkog pothvata imati priliku tužiti sve odgovorne aktere“, a država BiH u tome ih ima obvezu poduprijeti.

“S Hrvatskom ćemo o svemu otvoreno pričati, direktnije nego dosad. Uvjeren sam da na istini, ma kakva ona bila, možemo izgraditi iskrene i obostrano korisne odnose s Hrvatskom i Hrvatima općenito. Ali preduvjet za to je istinsko poštovanje BiH. Ne treba nama Hrvatska pomagati, kako kaže predsjednica Grabar-Kitarović, da se ’emancipiramo’”, kazao je Izetbegović.

Po njegovu sudu “dostatno će biti” da se hrvatski državni vrh “suoči s istinom o prošlosti, da Hrvatska izvrši povrat imovine tvrtki iz BiH koja je ostala na njenom teritoriju, da plati pravičnu naknadu BiH za korištenje naših vodnih resursa, da prizna pravo BiH na pristup otvorenom moru u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora”.

Na taj način, zaključuje Izetbegović, Hrvatska će emancipirati samu sebe umjesto da to nudi BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

SRAMOTNE SCENE: Slavio uz zastavu ‘Delije Knin’: Ovo je za srpsku Dalmaciju!

Objavljeno

na

Objavio

Crvena zvezda u četvrtak je u Beogradu svladala Koln i tako osigurala prolazak skupine u Europskoj ligi.

Zvezda je tako ostvarila najveći europski uspjeh u posljednjih 25 godina, a jedan od “junaka” bio je vratar Milan Borjan, piše Večernji list

Nažalost, Borjan je nakon utakmice pozirao sa zastavom na kojoj piše “Delije Kinin” i promovirao velikosrpstvo.

Kad sam došao u klub, rekao sam da sam iz Knina i da sam kao čovjek rođen u tom gradu ispunio san dolaskom u Crvenu zvezdu. To je dio mene! Znam tko sam i odakle dolazim! Knin je uvijek bio zvezdaški grad, a ova pobjeda nad Kolnom bio je za cijelu srpsku Dalmaciju. Vrlo dobro znam koliko ova pobjeda znači našem narodu – ispalio je Milan Borjan za Kurir

Otkrio je i otkud mu zastava na kojoj piše “Delije Knin”. – Tu sam zastavu dobio u Londonu nakon utakmice s Arsenalom. Od tada je nosim sa sobom, a suigrači je obožavaju. Ne možemo izgubiti kada je tu zastava “Delije Knin”.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari